Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
En iyi çocuk gelişim kitapları nelerdir? İşte ebeveynler için çocuk gelişimi kitapları önerileri!
Ebeveynler için Novakid
Star icon
07.05.2024
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

En iyi çocuk gelişim kitapları nelerdir? İşte ebeveynler için çocuk gelişimi kitapları önerileri!

İçindekiler

Ebeveynlik hiç de kolay bir şey değil. Elbette, tüm ebeveynler çocuklarını her şeyden çok sever, ancak özellikle de küçük yaştaki çocuklarla ilgilenmenin zor olduğunu kimse reddetmeyecektir. Durum böyle olunca, ebeveynlerin çeşitli konularda rehberliğe ihtiyaç duyması da normaldir.

Birçok ebeveynin özellikle merak ettiği konular arasında çocuk gelişimi de yer almaktadır. Bu konu özellikle dikkate değerdir, çünkü çocuk gelişimini her ne kadar iyi öğrenip anlasak da bilgilerimizi pratiğe dökmek kafa karıştırıcı olabilir. Elimizde çocuk gelişimi hakkında detaylı ve kapsamlı kaynakların bulunması bizlere epey yardımcı olacaktır.

Fakat elbette, hangi kaynakları kullanacağımıza karar vermek de başlı başına zorlayıcı bir durum. Eğer siz de bu dertten şikayet ediyorsanız endişelenmeyin, çünkü bu yazımızı sizlere tam da bu konuda yardımcı olmak için hazırladık!

Aşağıda, sizler için hazırladığımız en iyi çocuk gelişimi kitapları listesini bulacaksınız. Çocuk gelişimi kitapları önerilerimizi ufak açıklamalarla da destekleyeceğimiz için, tam da aradığınız kaynağı kolayca bulma şansınız olacak. O halde haydi başlayalım!

Bütün-Beyinli Çocuk

Çocuğunuz çok mu inatçı davranıyor? Ne yaparsanız yapın bu davranışını düzeltemiyor musunuz? Merak etmeyin, çaresiz bir durumda değilsiniz. Çocukların zorlayıcı davranışlarını kontrol etmek, neredeyse her ebeveynin zorlandığı bir konu. En iyi çocuk gelişimi kitapları listemizdeki ilk eser, tam da bu konuda sizlere yardımcı olmak için yazılmış.

Psikoterapist Tina Payne Bryson ve klinik psikiyatri profesörü Daniel J Siegel tarafından kaleme alınan Bütün-Beyinli Çocuk, gelişim çağı boyunca çocukların karar alma süreçlerinin nasıl işlediğini, ebeveynleri zor duruma düşüren davranışlarda neden bulunduklarını ve ebeveynlerin bununla başa çıkmak için neler yapabileceğini detaylıca anlatıyor.

Bütün-Beyinli Çocuk’un en iyi çocuk gelişimi kitapları arasında bulunmasının önemli bir sebebi, kitapta söylenen her şeyin bilimsel verilerle desteklenmiş olması. Bu geniş kapsamlı eseri okudukça yalnızca çocuk gelişimi değil, aynı zamanda çocukların beyninin gelişimi ve dolayısıyla çocuklarda bilişsel gelişim hakkında da bolca bilgi edinme şansınız olacak.

Handan Ünlü Aktanır’ın çevirisiyle Türkçeye kazandırılan Bütün-Beyinli Çocuk, Diyojen Yayıncılık aracılığıyla raflarda kendine yer ediniyor.

Anne Baba Lütfen Beni Anla

Gelişim çağındaki inatçı ve kızgın çocuklara tepki vermek, ebeveynler için fazlasıyla zor bir uğraş. İşin en kötü kısmı ise, bazen ebeveynlerin aklında ne yapması gerektiğine dair bir fikir olsa dahi çocukla hiçbir şekilde sağlıklı bir etkileşim kuramamaları.

Bu tarz durumlar neredeyse her ebeveynin başına gelmiş, kafalarını da epey karıştırmıştır. Hiçbir şekilde söz dinlemeyen çocuğa nasıl laf anlatabiliriz? Elbette çocuğa bağırmak ve onu azarlamak bir çözüm değil. Bunun yerine çocukla ebeveyn arasında etkili bir iletişim ortamı kurabilmek gerekiyor. Joanna Faber ve Juile King tarafından yazılan Anne Baba Beni Lütfen Beni Anla, bunun tam olarak nasıl yapılacağını gösteriyor.

Uluslararası çapta ebeveynler tarafından en iyi çocuk gelişim kitaplarından biri olarak kabul edilen Anne Baba Lütfen Beni Anla, detaylı bir şekilde ebeveyn ve çocuk arasında iletişim kurmanın temellerini anlatıyor. Kitabın başlıca amacı, çocuklar ve ebeveynler arasında kavgasız, gürültüsüz, huzurlu iletişimin nasıl sağlanabileceğini anlatmak.

Fakat dikkat ederseniz, konumuz yalnızca çocuğun ebeveynle konuşması veya ebeveynin çocuğa bir şey anlatması değil. Kitap baştan sona hem ebeveynin çocuğu anlamasını, hem de çocuğun ebeveynlerini anlamasını ana konusu olarak belirliyor. Bu çift taraflı yaklaşım, Anne Baba Lütfen Beni Anla’yı çocuk gelişimi kitap önerileri arasında vazgeçilmez kılıyor.

Esra Çetin tarafından Türkçeye çevrilen Anne Baba Lütfen Beni Anla’nın basımı, Beyaz Balina Yayıncılık tarafından gerçekleştiriliyor.

Çocuğunuza Sınır Koyma

Ebeveynlerin çocuk gelişimi konusunda mutlaka bilmesi gereken bir şey, çocuğun gelişim sürecini nasıl sağlıklı bir şekilde yönlendirebilecekleri. Bu da, çocuğunuzun davranışlarına koyacağınız sınırları dikkatli bir şekilde düşünmek ve tasarlamak anlamına geliyor.

Eğitim psikoloğu Robert J. MacKenzie tarafından kaleme alınan Çocuğunuza Sınır Koyma, tam da bu konuda kapsayıcı bir rehber olmak için tasarlanmış. Yazarın tek tek gözden geçirdiği kanıtlanmış yöntemleri derlediği eser, çocuk gelişimi kitapları arasında işin pratik boyutuna odaklanan başlıklardan biri.

Elbette Çocuğunuza Sınır Koyma’da anlatılan şey, çocuğu katı kurallara uymaya zorlamak değil. Kitapta bundan ziyade çocuğu işbirliğine yönlendiren, aile içi çatışmalara yol açmayan ve sorun çözme becerilerini geliştiren kuralların nasıl uygulanabileceğine odaklanılıyor. Kurallara uyma noktasında esas alınan yaklaşım ise bir ceza sistemindense, yanlış davranışlara karşı mantıksal sonuçlar uygulama prensibi.

Çocuğunuza Sınır Koyma, ebeveynleri otoriter ve yumuşak olma seçeneklerinin ikisinden birine zorlayan geleneksel anlayışlara karşı etkili bir alternatif sunuyor. Dolayısıyla en iyi çocuk gelişim kitapları arasında da yerini ediniyor.

Mehtap Aytanır’ın Türkçeye çevirdiği Çocuğunuza Sınır Koyma’nın basımını Yakamoz Yayınları üstleniyor.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Güvenli Bağlanma

Bir süreliğine, konuyu bütün olarak ele alalım ve çocuk gelişimi olgusunu geniş kapsamlı bir şekilde düşünelim. Çocuk gelişimi denince akla gelen en önemli kavram nedir diye sorsak, cevabınız ne olurdu?

Pedagog Adem Güneş, bu soruya cevap olarak “bağlanma” diyor ve bundan hareketle Güvenli Bağlanma kitabını kaleme alıyor. Hatta aslına bakarsanız, yazara göre yalnızca çocuk gelişimi değil, hayatın tamamı bağlanmalardan ibaret. Birçok psikolojik sorunun altında bağlanamamak veya bağlanmanın şiddetini yanlış ayarlamak yatıyor. Dolayısıyla konu çocuk gelişimine gelince de en iyi öğrenmemiz gereken kavramlardan biri bu oluyor.

Gerçekten de kitabı okuduğumuzda görebiliyoruz ki yazarın odağındaki “bağlanma” kavramı; emzirme, birlikte uyuma ve tuvalet eğitimi gibi olgularda dahi karşımıza çıkıyor. Haliyle eser, her ne kadar genel bir yargıyı temel alsa da çocuk gelişimiyle ilgili kitap olma özelliğini daima koruyor.

Güvenli Bağlanma, en iyi çocuk gelişimi kitapları arasında yer almanın yanı sıra bütüncül bir hayat dersi olarak da okunabilecek bir eser. Güneş, ebeveyn-çocuk ilişkisini bağlanma çerçevesinde detaylıca anlatmaya ek olarak yorumlarını hayat boyunca kurulacak ve sürdürülecek olan ilişkilere de taşıyor. 

Güvenli Bağlanma’nın basımı, Timaş Yayınları tarafından yapılıyor.

Çocuğunuza Kulak Verin

Çocuk gelişimi ile ilgili kitaplar, çoğunlukla ebeveynlerin deneyimlerine odaklanıyor ve ebeveynlerin yapacağı şeylerin çocukların üzerinde nasıl etki bırakabileceğini anlatıyor. Bu elbette normal, fakat bir yandan da olayı farklı bir perspektiften görebilmek lazım.

Gelişim psikoloğu Aletha J. Solter tarafından yazılan Çocuğunuza Kulak Verin, tam olarak bunu hedeflemesiyle çocuk gelişim kitapları arasında kendine özgü bir yere sahip. Elbette diğer her çocuk gelişimi kitabında olduğu gibi Çocuğunuza Kulak Verin’de de çocuğun inatçılık yapması, öfke nöbetleri, ceza ve ödül sistemleri gibi konulara değiniliyor. Ancak Solter’in odaklandığı nokta, çocuk gelişiminde ebeveynlerin tasarlayacağı kurallar değil. Aksine, kitabın ana argümanı, öncelikle çocuğun dediklerine kulak verilmesi yönünde.

Çocuğunuza Kulak Verin, çocuk gelişiminden bahsederken ön plana ebeveynlerin amaçlarındansa çocukların isteklerini yerleştirerek birçok soruna yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Bu sayede kitaptaki tavsiyeler; tüm ailenin sevgi, hoşgörü ve mutluluğu paylaştığı bir ortam oluşturulmasının önünü açıyor.

Çocuğunuza Kulak Verin’in dikkat çekici bir diğer özelliği de yazar Aletha J. Solter’ın, çocuklarda bilişsel gelişim hakkında çalışmalarıyla bilinen ünlü psikolog Jean Piaget ile çalışmış olması. Dolayısıyla, bu çocuk gelişimi kitabını okurken alandaki en güvenilir isimlerden birine kulak veriyor olacaksınız!

Ayşegül Caneboyan tarafından Türkçe çevirisi sağlanan Çocuğunuza Kulak Verin eseri, Türkiye’de Doğan Kitap tarafından basılıyor.

Çocuk Eğitimi El Kitabı

Çocuk gelişimi hakkında bir şeyler öğrenmenin en iyi yollarından biri de, en yaygın durumları teker teker örnek şeklinde görmek ve yakından incelemek. Bu sayede ebeveynler, benzer senaryolarda ne yapmaları gerektiğini de öğrenebiliyorlar.

Prof. Dr. Haluk Yavuzer’in kaleme aldığı Çocuk Eğitimi El Kitabı, tam da bu özelliği sayesinde en iyi çocuk gelişimi kitapları arasında yer alıyor. Eser, her satırın ardında Yavuzer’in otuz yıllık mesleki tecrübesinden gelen uzmanlığı barındırıyor. 

Teori odaklı olmaktansa günlük hayatta karşılaşılan durumlara odaklanan eserde, ebeveynlerin gelişim çağındaki çocuklarla yaşadığı yaygın sorunlar özenle seçilerek ele alınıyor. Bu esnada Yavuzer, sorunun detaylı bir açıklamasını sunmaya ek olarak ebeveynler tarafından sıkça yapılan yanlışlardan da bahsediyor. Bu hatalara karşılık yapılması gereken doğruların da sunulduğu Çocuk Eğitimi El Kitabı, ebeveynlerin kolayca okuyup anlayacağı çocuk gelişimi kitaplarından biri. Üstelik her konu, anlaşılmasını kolaylaştırmak adına resimlerle destekleniyor.

Çocuk Eğitimi El Kitabı’nın basımı, Remzi Kitabevi tarafından gerçekleştirilmekte.

Çocuk gelişimi ile ilgili kitaplar: Sıkça sorulan sorular

İşte çocuk gelişimi ile ilgili kitaplar hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Çocuk gelişimi için hangi kitaplar okunmalı?

Ebeveynlerin çocuk gelişimi için okuyabileceği kitaplar arasında Bütün-Beyinli Çocuk, Anne Baba Lütfen Beni Anla, Çocuğunuza Sınır Koyma, Güvenli Bağlanma, Çocuğunuza Kulak Verin ve Çocuk Eğitimi El Kitabı gibi eserler bulunmaktadır.

Çocuk gelişimi kitapları neden önemlidir?

Çocuk gelişimi ile ilgili kitaplar okumak, ebeveynlerin çocuklarıyla daha etkili iletişim kurmasını sağlayabilir. Aynı zamanda çocukları işbirliğine yönlendiren ve aile içi çatışmalara yol açmayan kurallar oluşturumayı da öğretebilirler. Bunlara ek olarak çocuk gelişim kitapları, ebeveynlere sık karşılaşılan senaryolardan örnekler verip doğru ve yanlış davranışları açıklayabilir.

Çocuk gelişimi kitapları çocukların gelişimini nasıl destekler?

Ebeveynler çocuk gelişimi kitapları okuyarak çocuklarının davranışlarını ve karar alma süreçlerini daha iyi anlayabilirler. Bu da daha hoşgörülü, sevgi ve anlayış dolu bir aile ortamının oluşmasına olanak sağlar. Sağlıklı bir aile ortamında büyüyen çocukların gelişimi ise doğal olarak olumlu yönde etkilenecektir. Bu çocuklar, gelecekte de sağlıklı ilişkiler kuracaktır.

Novakid’le tanışın!

Çocuk gelişimi kitapları çok değerli bilgi kaynakları olabilir. Peki ya tüm bu kitapları okumaya vaktiniz yoksa? O halde Novakid blogumuzdaki yazılarımız size yardımcı olacaktır! Buna ek olarak, online İngilizce derslerimizle çocuğunuzun yabancı dil öğrenmesine de doğrudan katkı sağlayabiliriz. Siz çocuk gelişimini öğrenirken bir yandan çocuğunuzun İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Thomas Alva Edison , Ampul, Alexander Graham Bell, Telefon, Johannes Gutenberg, Matbaa, Ünlü mucitler ve icatları
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.