Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Erken yaşta İngilizce öğrenmenin faydaları nelerdir? Dil öğrenme yaşı ne zamandır?
Çocuğun eğitimi
Star icon
22.02.2024
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

Erken yaşta İngilizce öğrenmenin faydaları nelerdir? Dil öğrenme yaşı ne zamandır?

İçindekiler

Yabancı bir dil öğrenmek, günümüz dünyasının olmazsa olmazlarından. Dil öğrenimi için en önemli faktörlerden biri ise yaş. Bu yüzden çocuğunuza erken yaşta dil öğrenme fırsatı sağlamak ona yapacağınız en büyük iyilik olabilir.

Biz de bu yazımızda erken yaşta İngilizce veya herhangi bir yabancı dil öğrenmenin faydalarına, dezavantajlarına, bu dezavantajların önüne nasıl geçilebileceğine ve erken yaşta dil öğreniminin yollarına değindik. Hazırsanız başlayalım!

Kritik yaş dönemi nedir?

Bir kişinin, belirli bir beceriyi öğrenme ya da geliştirme konusundaki en elverişli zamanı ifade eden kritik yaş dönemi, çocukluk ve ergenlik dönemini kapsar. Uzmandan uzmana ufak farklılıklar gösterebilen kritik yaş döneminin en önemli örneklerinden biri de dil edinimi içindir.

Dil bilimciler, kritik yaş dönemi için keskin sınırlar çizmese de genellikle ergenliğe kadar olan dönemi bu gruba dahil ederler. O yaşlarda dil edinimi, çocukların bir dili en iyi şekilde öğrenmesi ve akıcı bir şekilde iletişim kurma becerilerini geliştirmesi için çok önemli. Kritik dönemde dil öğrenme kapasitesi en uygun seviyede olan çocukların beyin gelişimleri, sinir sistemleri ve duyusal algıları yüksek olduğu için yabancı dil öğrenimi de hızlı ve etkili olur.

Ancak eklemekte fayda var: Her birey, birbirinden farklıdır. Bir çocuk kritik yaş dönemindeyken yabancı dili kusursuz bir şekilde öğrenmeyebilir. Aynı şekilde, o yaşta yabancı dil öğrenmezse daha sonraki yaşlarında öğrenmesi imkânsız demek değildir. Her yaşta öğrenme ve gelişim mümkün, sadece belirli dönemlerde daha kolay ve verimli.

Erken yaşta dil öğrenmek neden önemli?

Erken yaşta yabancı dil öğrenmenin saymakla bitiremeyeceğimiz birçok faydası var. Bazılarını sıralayacak olursak:

  • Doğal dil edinimi olanağı tanır: Erken yaşta yabancı dil öğrenmenin en büyük faydalarından biri, çocukların dilin kurallarını doğal bir şekilde öğrenme eğilimi göstermesi. Böylece hem dilin iç yapısını daha iyi anlarlar hem de kendilerini ana dillerinde gibi ifade etme şansı yakalarlar. Kısacası yabancı dil, otomatik becerileri hâline gelir.
  • Dil yeteneği gelişime daha açıktır: Beyin, özellikle çocukluk döneminde dil öğrenmeye daha yatkın olur ve dil yeteneği çok daha hızlı gelişir. Çocuklar; farklı sesleri, telaffuzları ve tonlamaları yetişkinlere kıyasla daha kolay ayırt edebilir.
  • Bilişsel yetenekleri geliştirir: Erken yaşta yabancı dil öğrenmenin bilişsel yetenekleri geliştirmeye de katkısı var. Yeni bir dil öğrenen çocuklar, dil becerilerini geliştirirken problem çözme, eleştirel düşünme ve analitik düşünme yeteneklerini de aynı anda geliştirir.
  • Kültür ve çeşitlilik bilinci kazandırır: Bir yabancı dili öğrenirken o dilin konuşulduğu kültür de ister istemez öğrenilir. Küçük yaşta yabancı dil öğrenimi ise çocukların kültürel farklılıkları anlamalarına ve dünyaya bakış açılarını genişletmelerine yardımcı olur.
  • İletişim becerilerini ilerletir: Yabancı dil öğrenen kişiler, farklı dillerde iletişim kurma yeteneği kazanarak küresel dünyada daha etkili iletişim kurar. Bu yüzden yabancı dilin erken yaşta öğrenilmesi çocuklar adına büyük avantaj sağlar.
  • Ses algısını genişletir: Erken yaşta yabancı dil öğrenen çocuklar, farklı sesleri daha rahat ayırt edebilirler. Bu da doğru telaffuz ve ses algısı gelişimine katkı sağlar.
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Erken yaşta İngilizce öğrenmek ne gibi fırsatlara kapı açar?

Erken İngilizce öğrenmenin oldukça faydası var ve ilerleyen dönemlerde birçok fırsatın kapılarını çocuklar için aralayabiliyor. İşte bu fırsatlardan bazıları şu şekilde:

  • Akademik fırsatlar: Pek çok uluslararası eğitim kurumu ve program, İngilizce bilen kişilere öncelik tanıyor. Bu nedenle erken yaşta İngilizce bilen öğrenciler, yurt dışında eğitim alma ya da uluslararası programlara katılma fırsatı yakalıyor.
  • Küresel iletişim: Dünya genelinde en çok konuşulan ikinci dil olan İngilizce, küresel olarak kabul gören bir dil. Erken yaşta İngilizce öğrenen kişiler, farklı kültürlerle daha rahat iletişim kurarak küresel bağlantıları da etkili bir biçimde kullanabiliyor.
  • Seyahat imkânları: Birçok ülkede kabul gören ve yaygın olarak kullanılan İngilizce, dünyadaki hangi ülkeye giderseniz gidin seyahat ederken iletişimi kolaylaştırıyor. Erken yaşta İngilizce öğrenen kişiler, yanlarında başka herhangi birine ihtiyaç duymadan farklı kültürleri keşfetmeye çıkabiliyor.
  • Kültür ve sanatı yakalama: Sanat, edebiyat, eğlence ve küresel kültür gibi pek çok alanda önemli bir rol oynayan İngilizce, çocukların erken yaşlarda entelektüel alanlardaki içeriklere daha kolay erişmesini ve anlamasını sağlıyor. Böylece hem kendilerini geliştiriyorlar hem de dünya genelindeki farklı kültürlere daha açık hâle geliyorlar.
  • Teknoloji ve inovasyonların takipçisi olma: Teknoloji, bilim ve inovasyon gibi alanlarda yapılan pek çok çalışma, makale, video ve haber; İngilizce olarak yayımlanıyor. Her ne kadar ana dile çevirme imkânı sunulsa da içeriği birinci kaynaktan okumak ve bilgileri oradan edinmek her zaman çok daha verimli bir seçenek.
  • İş olanakları: Birçok meslek alanında önemli bir dil olarak ortaya çıkan İngilizce, işe alım sürecinin birincil basamağı hâline geldi. İş bulmak için dil öğrenimine erken yaşlarda başlamak, kişiyi her zaman bir adım daha ileri itiyor.
  • Uluslararası sınavlar ve sertifikalar: Hemen hemen tüm uluslararası dil sınavı ve sertifika programı, İngilizce dil becerilerini de değerlendiriyor. Erken yaşta İngilizce öğrenen kişiler ise bu sınavlara önceden hazır hâle gelip uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalara sahip olabiliyor.
  • Dil değişim programlarına katılım: Öğrencilere, farklı ülkelerde dil pratiği yapma ve dili yaşama fırsatı tanıyan dil değişim programları, erken yaşta İngilizce öğrenenler için harika bir olanak. İngilizce bilen öğrenciler, bu programlara çok daha kolay katılabiliyor.

Erken yaşta yabancı dil öğrenmenin dezavantajları neler?

Evet, erken yaşta yabancı dil öğrenmenin birçok faydası var ancak bazı durumlarda dezavantajlar da ortaya çıkabiliyor. Bu potansiyel dezavantajları maddeleyecek olursak:

  • Yoğun eğitim yükü: Erken yaşta yabancı dil öğrenimi, bazı durumlarda çocukların üzerinde akademik bir baskı oluşturabiliyor. Ana dillerini ve kurallarını öğrenmeye çalışırken bir de yabancı dil öğrenmeye çalışmak stres yaşatabiliyor. Bu yüzden dengeli bir öğrenim süreci, erken yaşta dil öğreniminde büyük rol oynuyor.
  • Dil karmaşası: Erken yaşta yabancı dil öğrenen çocuklar, farklı dil kurallarını ve yapılarını öğrenirken bazen iki dil arasında karmaşa ortaya çıkabiliyor. Dil konfüzyonu olarak adlandırılan bu durum, çocuğun iki dilde de doğru bir biçimde iletişim kurma yeteneğini etkileyebiliyor. Bu nedenle çocuklarda dil öğrenim süreci öğretmenler ve ebeveynler tarafından takip edilmeli.
  • Ebeveyn dayatmasından ortaya çıkan stres: Bazı anne babalar, çocukları yabancı dili erken yaşta öğrensin diye çocuğun kaldırabileceğinden fazla beklentiye girerek onlara gereğinden çok yük yükleyebiliyor. Bu durum ne yazık ki çocuklarda stres ve kaygı oluşturarak öğrenme sürecini olumsuz etkileyebiliyor. Burada ailelere düşen görev ise çocuklarının ihtiyaçlarını, kapasitelerini ve ruhsal durumlarını göz önünde bulundurarak dil öğrenmelerini sağlamak.
  • Ana dil gelişimi üzerinde etki: Bazı uzmanlar, erken yaşta yabancı bir dil öğrenmenin ana dilin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öne sürse de bu konuda görüşler farklılık gösteriyor. Erken yaşta yabancı dil öğrenen çocukların birçoğu, hem ana dillerini hem de yabancı dillerini başarılı bir şekilde geliştirebilir.
  • Diğer becerilerin ihmal edilmesi: Tek bir dil üzerine odaklanarak erken yaşta yabancı dil öğrenmek, bazen diğer temel becerilerin önüne geçebiliyor. Bu nedenle yabancı bir dili öğrenirken başka önemli becerilerin ihmal edilmemesi önem taşıyor.
  • Niteliksiz eğitmenlerle karşılaşma: Erken yaşta dil öğrenirken dil öğretmenlerinin nitelikleri en önemli faktörlerden. Öğretmenlerin yeterince deneyime sahip olmaması ya da hazırlık yapmaması, öğrencilerin dil becerilerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için Novakid’in uzman eğitmenlerine güvenebilirsiniz!

Çocukların erken yaşta dil öğrenmesinin yolları neler?

Her çocuk yabancı bir dili, bir şekilde öğrenebilir. Asıl soru, bu öğrenimin en etkili yolları neler? Hep birlikte göz atalım.

  • Doğal dil ortamında bulunmak: Çocukların erken yaşta dil öğrenmelerinin en etkili yollarından biri, hiç şüphesiz doğal dil ortamlarında bulunmak. Bunun için çocuklarınıza farklı ana dilde konuşan arkadaşlar bulabilir, İngilizce konuşan eğitmenler tarafından ders alabilir veya siz yabancı dil biliyorsanız onunla yabancı dilde konuşabilirsiniz.
  • Dil ile ilgili oyunlar oynamak: Çocuklar için eğlenceli dil oyunları, öğrenme sürecini desteklemenin en güzel yöntemlerinden biri olabilir. Şarkılar, tekerlemeler, bulmacalar ve dil gelişimini teşvik eden diğer oyunlar; çocukların erken yaşta dil becerilerini geliştirmek için harika metotlar!
  • Yabancı dilde kitap okumak: Çocuklara yabancı dilde kitaplar okumak ya da onların okumasını teşvik etmek, kelime dağarcıklarını artırmalarının yanı sıra erken yaşta dil öğrenmeyi hızlandırır. Hatta bir de renkli, resimli, basit hikâyelerden oluşan kitaplardan alırsanız çok daha eğlenceli olabilir!
  • Yabancı dilde müzik dinlemek: Şarkılar, miniklerin ritim ve tonlama becerilerini geliştirirken dil öğrenimini eğlenceli bir hâle getirir. Ek eğitimlerle desteklenerek erken yaşta dil öğrenimine eğlenceli bir dokunuş yapabilir.
  • Uzman eğitmenlerden eğitim almak: Uzman eğitmenler tarafından erken yaşta dil eğitimi almak, çocuklara daha yapılandırılmış ve rehberli bir öğrenme deneyimi sunar. Geri bildirim veren, doğru telaffuz ve dil bilgisi bilen, motivasyon sağlayan, bireysel ihtiyaçlara uygun program hazırlayan ve ilgi çekebilen eğitmenler tarafından eğitim almak; çocukların erken yaşta yabancı dil öğrenmesi için en verimli yollardan biri!

Novakid’le tanışın!

Yazımızda bahsettiğimiz tüm hususlardan anlayacağınız üzere erken yaşta dil öğrenimi kritik önem taşıyor. İşte burada Novakid’in uzman eğitmenleri devreye giriyor. Çocuğunuzun dili interaktif bir şekilde öğrenmesini istiyorsanız ilk deneme dersini ücretsiz olarak alıp çocuklar için İngilizce derslerine kayıt yaptırabilirsiniz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.