Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
14.11.2023
Time icon 10 min

Future continuous tense ve future perfect tense nedir, nasıl ayırt edilirler? Konu anlatımı ve test!

Table of contents

Future continuous tense ve future perfect tense, İngilizcede gelecekten bahsetmek için kullanılan yapılar arasında karşımıza çıkıyor. İngilizcedeki zaman yapılarının hepsinin Türkçede tam karşılığı olmadığı için bunların arasındaki farkı anlamak öğrenciler için zor olabiliyor.

Bu içeriğimizde future continuous tense ve future perfect tense konularını tekrar edip ikisi arasındaki farkı detaylarıyla anlatacağız. Sonrasında ise hazırladığımız bilgi testiyle konuyu ne kadar anladığınızı sınayacağız. O hâlde haydi öğrenmeye başlayalım!

Future continuous tense konu anlatımı

Future continuous tense, gelecekte olup bir süre devam edecek olaylardan bahsetmek için kullandığımız zaman yapısıdır. Bu tense’i, gelecekteki bir olayın kendisinden çok sürecine odaklanmak için kullanırız. Future continuous tense ile kurulan cümleler, Türkçede “-yor olacak” gibi bir anlama karşılık gelir.

Örnek: I will be studying for my English exam tomorrow at 5 pm. (Yarın akşam 5’te İngilizce sınavıma çalışıyor olacağım.)

Future continuous tense ile cümle kurmak için kullandığımız yapı oldukça kolay. “Will” yardımcı fiilini kullandığımız için özneye göre farklı çekimlemeler yapmamıza gerek yok. İşte future continuous tense yapısının olumlu cümlelerdeki formülü:

Özne + “will” + “be” + fiil + “-ing”

Tıpkı present continuous tense yapısında olduğu gibi fiilden önce “be” yardımcı fiilini kullanıp asıl fiilimizin sonuna “-ing” ekini getiriyoruz. Fakat burada aynı zamanda “will” kullandığımız için “be” yardımcı fiilini özneye göre çekimlememize gerek kalmıyor.

Olumsuz cümle kurmak için de “will” yardımcı fiilimizden sonra “not” kelimesini kullanmamız yeterli. Soru cümlesi yaparken de tahmin edebileceğiniz gibi yardımcı fiilimiz olan “will”i öznemizin önüne çekiyoruz.

Örnek: Will you be working for the same company the next year? (Gelecek sene aynı şirkette çalışıyor olacak mısın?)

Örnek: I won’t be playing video games with you tomorrow, I must study. (Yarın seninle bilgisayar oyunu oynuyor olmayacağım, ders çalışmalıyım.)

Future continuous tense konusuna daha detaylı bir şekilde çalışmak için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

Future perfect tense konu anlatımı

Future perfect tense, gelecekte bir noktaya kadar tamamlanmış olacak olayları ifade etmek için kullanılan bir zaman yapısıdır. Bu tense, gelecekteki bir olayın tamamlanma durumuna odaklanmak için kullanılır. Future perfect tense ile kurulan cümleler, Türkçede genellikle “-mış olacak” biçiminde ifade edilir.

Örnek: I will have finished my project by next Monday. (Gelecek Pazartesiye kadar projemi bitirmiş olacağım.)

Future perfect tense ile cümle kurmak için kullandığımız yapı şu şekildedir: 

Özne + “will” + “have” + fiilin üçüncü hali (past participle)

Bu yapıda “will” yardımcı fiili ile birlikte “have” fiilini kullanırız ve asıl fiilimizin üçüncü halini (past participle) ekleriz. Olumsuz cümle kurmak için “will” yardımcı fiilimizden sonra “not” kelimesini ekleriz ve soru cümlesi yaparken de “will” yardımcı fiilini cümlenin başına getiririz.

Gelin bu yapıyı future perfect tense cümle örnekleri ile daha iyi bir şekilde anlayalım.

Örnek: I will have run 6 kilometers within two hours. (İki saat içerisinde 6 kilometre koşmuş olacağım.) 

Örnek: Will she have completed her studies by 2023? (O, 2023’e kadar eğitimini tamamlamış olacak mı?)

Örnek: If she keeps working at this rate, Gamze won’t have delivered her project by the next week. (Eğer bu hızla çalışmaya devam ederse Gamze projesini haftaya kadar yetiştirmemiş olacak.)

Future perfect tense yapısını daha detaylı bir şekilde öğrenmek için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

Future continuous & future perfect arasındaki gramer farkı

Future continuous ve future perfect yapılarının dil bilgisi bakımından nasıl ayrıldığını daha net bir şekilde görmek için aşağıdaki tablomuzdan yararlanabilirsiniz.

Future continuous tense Future perfect tense
Olumlu You will be studying for your exam. You will have studied for your exam.
Olumsuz You won’t be studying for your exam. You won’t have studied for your exam.
Soru Will you be studying for your exam? Will you have studied for your exam?
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Future continuous tense ve future perfect tense zaman zarfları

İngilizcedeki birçok zaman gibi future perfect tense ve future continuous tense yapılarını ayırt etmek için zaman zarflarından yararlanıyoruz. Zaman zarfları, bahsettiğimiz eylemin ne zaman yapılacağını / yapılmış olacağını göstermek için bizlere yardımcı oluyor. Zarfın alnamına göre hangi yapıyı kullanacağımızı anlayabiliyoruz. Bu yöntem, özellikle sınavlarda öğrencilerin imdadına yetişiyor.

Aşağıdan her iki tense için de kullanılan zaman zarflarına göz atabilirsiniz. Birçok zarfın cümleye bağlı olarak iki tense ile de kullanılabileceğini unutmamalısınız. Bununla birlikte her zarfı da tek tek listelememiz mümkün değil, fakat işin temelini anladıktan sonra zarfın anlamına göre hangi yapıyı kullanacağınızı kolayca anlayabilirsiniz. 

Future continuous tense zaman zarfları

Future continuous tense kullanımını işaret eden zaman zarflarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz. 

  • By this time next …

“Gelecek … bu zamanda” anlamına gelen bu zarfı iki tense için de kullanmanız mümkün. Bu durumda kullanacağınız yapıyı belirlemenize fiiliniz yardımcı olacaktır.

Örnek: By this time next year, I will be living in a new city. (Gelecek yıl bu zamanlarda yeni bir şehirde yaşıyor olacağım.)

  • At / on / in … 

Zaman edatlarıyla belirli bir zaman noktasını belirtiyoruz. Eğer bu edatları gelecekteki bir zaman noktasıyla kullanırsak (“at 4 pm tomorrow” gibi) bu durum future perfect continuous kullanımına işaret ediyor. Çünkü tam olarak o zaman noktasında bahsettiğimiz eylem yapılıyor olacak.

Örnek: On Thursday next week, I will be going to İstanbul. (Haftaya perşembe günü İstanbul’a gidiyor olacağım.)

  • During …

“Süresince, boyunca” gibi anlamlara gelen “during” kelimesi de future continuous tense kullanımına işaret eder.

Örnek: During the summer, we will be traveling around Europe. (Yaz boyunca Avrupa’da seyahat ediyor olacağız.)

  • In …

“In” edatını belli bir zaman noktasıyla değil, bir süreyle kullanarak tıpkı Türkçedeki gibi “… içinde” anlamını elde ediyoruz. Future continuous tense’i gösteren bu kullanımı aşağıdaki örnekle daha iyi anlayabilirsiniz.

Örnek: In three days, we will be starting our new project. (Üç gün içerisinde yeni projemize başlıyor olacağız.)

  • While …

“While” kullanımı da gelecek zamandan bahsedilirken anlamsal olarak future continuous tense kullanılması gerektiğini gösteriyor, çünkü “while” da bir sürece sahip olan eylemlerden bahsederken kullanılıyor.

Örnek: While you are out, I will be cleaning the house. (Sen dışarıdayken ben evi temizliyor olacağım.)

Future perfect tense zaman zarfları

Şimdi de future perfect tense ile kullanılan zaman zarflarını inceleyelim. 

  • By …

“By” edatını gelecekteki belli bir zaman noktasıyla kullanarak “…’e kadar” anlamını elde ediyoruz. Bu kullanım da future perfect tense ile örtüşüyor. “By” edatıyla kurulan zaman zarfları, gerek gelecek için gerekse de şimdiki zaman için perfect tense kullanımına işaret eden en belirgin özelliklerden biri.

Örnek: I will have finished my work by 8 pm tomorrow. (Yarın akşam 8’e kadar işimi bitirmiş olacağım.)

  • By the time …

“By” ile aynı mantıkla kullanılan “by the time” ile de future perfect tense yapısından yararlanıyoruz. “By the time” dedikten sonra bir olaydan bahsederek “… olana kadar” gibi bir anlam elde etmiş oluyoruz.

Örnek: By the time I sleep, you won’t have returned home. (Ben uyuyana kadar sen eve dönmemiş olacaksın.)

  • Before …

“…dan önce” anlamına gelen “before” edatıyla da anlamsal olarak future perfect tense kullanmamız mümkün. Sonuçta belli bir zaman noktasından önce olan bir olayı belirtmiş oluyoruz.

Örnek: I will have submitted all my reports before we go on vacation. (Biz tatile gitmeden önce tüm raporlarımı göndermiş olacağım.)

  • Within …

“Within” edatını da tıpkı “in” gibi, kendisinden sonra bir süre getirerek kullanıyoruz. “Within” daha çok perfect tense kullanımı gösteriyor, fakat iki edatı da iki tense ile kullanmamız mümkün.

Örnek: I will have written this article within the next two hours. (Sonraki iki saat içerisinde bu yazıyı yazmış olacağım.)

Future continuous & future perfect tense cümle örnekleri

Konuyu ne kadar anladığınızı ölçecek olan bilgi testimize geçmeden önce birkaç cümle örneğiyle future continuous tense ve future perfect tense arasındaki farkı daha iyi kavramaya ne dersiniz?

  • On Friday night, I will be watching the new movie. (Cuma gecesi yeni filmi izliyor olacağım.)
  • By the end of today, Göksu will have completed the report. (Bugünün sonuna kadar Göksu raporu tamamlamış olacak.)
  • During our vacation, we will be exploring several islands. (Tatilimiz boyunca birkaç adayı keşfediyor olacağız.)
  • By the time you arrive, Orhun will have prepared dinner. (Sen gelene kadar Orhun akşam yemeğini hazırlamış olacak.)
  • In two weeks, I will be attending a professional training course. (İki hafta içinde bir mesleki eğitim kursuna katılıyor olacağım.)
  • He will have sent out all the invitations before the weekend. (Hafta sonundan önce tüm davetiyeleri göndermiş olacak.)
  • While the kids are at school, Hakan will be renovating the kitchen. (Çocuklar okuldayken Hakan mutfakta tadilat yapıyor olacak.)
  • We will have finalized the project plan within the next three days. (Önümüzdeki üç gün içinde proje planını tamamlamış olacağız.)

Future perfect tense ve future continuous tense’in kullanımı ve aralarındaki fark bu şekildeydi. Örneklere göz atarak konuyu daha iyi içselleştirebilir ve zamanla bu iki tense’i daha rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Future continuous tense & future perfect tense bilgi testi!

Konu anlatımını bitirdiğimize göre future continuous tense ve future perfect tense hakkındaki bilginizi ölçme vakti geldi. Aşağıdan testimizi çözerek konuyu ne kadar anladığınızı sınayabilir, eksik kaldığınız noktalara tekrar çalışabilirsiniz. Kolay gelsin, iyi şanslar!

___ your meal within the next hour?
I ___ coffee after I finish my work.
By the time my delivery comes, I ___.
I really hope Seçkin ___ his code before our project deadline.
Tomorrow at 9 PM, we ___ watching the season finale.
By next summer, she ___ her degree.
This time next week, I ___ through Italy.
___ all the books in this series by the end of the month?
When the concert starts, we ___ in our seats.
They ___ for their exams by tomorrow evening.
Yanıtlara Bak
Yanıtları İnceleyin

Sıkça sorulan sorular

Gelin future continuous tense ve future perfect tense ile ilgili en çok sorulan bazı sorularla birlikte cevaplarını inceleyelim.

Future continuous hangi durumlarda kullanılır?

Future continuous tense, gelecekte olacak ve bir süre devam edecek olaylardan bahsederken, eylemden ziyade süreci vurgulamak istediğimizde kullanılır. 

Will have V3 nerede kullanılır?

“Will have” + V3 yapısı future perfect tense’i işaret eder. Gelecekte belli bir zamanda olmuş olacak eylemlerden bahsederken kullanılır. Örneğin “I will have finished my homework by Tuesday.” yani “Salı gününe kadar ödevimi bitirmiş olacağım” gibi.

Novakid’le tanışın!

İçeriğimizdeki detaylar gibi gramer kurallarını öğrenmek sınavlar için oldukça önemli, fakat İngilizce öğrenmek için asıl yapılması gereken bol bol konuşmak. Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de öğrencilerimize tam olarak bunu sunuyoruz. Uzman eğitmenlerimizle ezberden uzak, bol eğlence ve konuşma içeren dersler verip çocuklara İngilizceyi sevdiriyoruz. İlk deneme dersinizi hemen ücretsiz alın!

4/5

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.