Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Future perfect continuous passive konu anlatımı ve bilgi testi!
Dil bilgisi
Star icon
30.11.2023
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

Future perfect continuous passive konu anlatımı ve bilgi testi!

İçindekiler

İngilizcede gelecek zamanın birçok farklı yapısı bulunuyor. Bu yapıları kullanarak henüz gerçekleşmemiş olan şeylerden oldukça detaylı ve değişik şekillerde bahsedebilyoruz. İngilizce gelecek zaman yapılarının tamamına hakim olmak, konuşmamızın da akıcı ve açık olmasını sağlar.

Gelecek zaman yapılarından bir tanesi de future perfect continuous passive adı verilen yapı. İsmi çok uzun göründüğü için en başta tuhaf ve karmaşık duyulabilir. Merak etmeyin, aklınızdaki soru işaretlerini temizleyeceğiz.

Bu yazımızda future perfect continuous passive yapısını detaylarıyla görecek ve ardından bir bilgi testiyle öğrendiklerimizi sınayacağız. Haydi öğrenelim!

Future perfect continuous passive nedir, ne için kullanılır?

Future perfect continuous passive, tıpkı future continuous’ta olduğu gibi gelecekte gerçekleşecek olan ve devam edecek bir eylemi vurgular. Edilgen yapı bulunduğu için odak noktası eylemi gerçekleştirenden, eylemin kendisine kayar. 

Bu da demek oluyor ki future perfect continuous passive kullandığımızda:

  • Eylem gelecekte gerçekleşmeli,
  • Eylem belli bir sürekliliğe sahip olmalı,
  • Eylemi gerçekleştirenden ziyade, eylemin kendisinde odak bulunmalı,
  • Cümlenin nesnesi, özne hâline gelmeli.

Future perfect continuous passive, İngilizcede çok yaygın kullanılan bir yapı değildir, ancak yine de kafanızdaki soru işaretlerini gidermekte fayda var. Bu formu anlamak, İngilizce’deki incelikleri aktarma becerimizi geliştirir ve dil kullanım becerilerimizi kuvvetlendirir. Bu gibi yapıları bilerek, gelecekteki olaylardan en ufak detayına kadar bahsedebiliriz.

Diğer yapılara kıyasla bu yapının kulağa biraz karmaşık geldiğinin farkındayız. Ancak devam ettikçe ve örnekleri inceledikçe kullanımı daha iyi anlamanıza yardımcı olacağız.

Olumlu cümlelerde future perfect continuous passive

Future perfect continuous passive yapısının olumlu cümlelerdeki formülü şu şekildedir:

Özne + “will have been being” + fiilin 3. hâli (+ “by” + eylemi gerçekleştiren kişi)

Parantezlerden de anlaşılabileceği üzere, future perfect continuous passive ile oluşturulan cümlelere “by” ve cümlenin öznesinin başına gelen eylemi gerçekleştiren tarafı eklemek, zorunlu olmasa da mümkün. Bunu yaparak cümlemize detay katabiliriz.

Şimdi ise daha iyi anlamak için future perfect continuous passive kullanılan olumlu cümle örneklerini inceleyelim. Özellikle de Edilgen yapıyı daha iyi görebilmek adına cümleleri önce aktif, ardından pasif hale çevirerek göstereceğiz. Bakalım:

  • Etken yapı: Our language tutor will have been helping me improve my conversational skills. (Dil öğretmenimiz konuşma becerilerimi geliştirmeme yardımcı oluyor olacak.)

Edilgen yapı: I will have been being helped by our language tutor to improve my conversational skills. (Dil öğretmenimiz tarafından konuşma becerilerimi geliştirmek için yardım ediliyor olacağım.)

  • Etken yapı: The team will have been working on the project tirelessly. (Takım, proje üzerine yorulmaksızın uğraşıyor olacak.)
  • Edilgen yapı: The project will have been being worked on tirelessly by the team. (Proje üzerinde takım tarafından yorulmaksızın uğraşılıyor olacak.)
  • Etken yapı: By the end of the month, she will have been practicing the piano for five years. (Ayın sonunda, beş yıl boyunca piyano çalışıyor olmuş olacak.)

Edilgen yapı: By the end of the month, the piano will have been being practiced by her for five years. (Ayın sonunda, piyano onun tarafından beş yıl boyunca çalışılıyor olmuş olacak.)

Olumsuz cümlelerde future perfect continuous passive

İngilizcedeki birçok yapıda olduğu gibi future perfect continuous passive, yalnızca olumlu cümlelerde kullanılabilmekle kısıtlı değil. Bu kalıbı aynı zamanda olumsuz cümlelerde de kullanabiliyoruz. İşin iyi kısmı ise future perfect continuous passive olumsuz cümle formülünün oldukça basit olması! İşte şu şekilde:

Özne + will not have been being + fiilin 3. hâli (+ by + eylemi gerçekleştiren kişi)

Gördüğünüz üzere olumsuz cümlelerde tek yapmamız gereken, az önceki formülümüzde “will” kelimesinin sonrasına “not” getirmek. Ayrıca, tıpkı az önce olduğu gibi cümleye “by” ve eylemi gerçekleştiren kişiyi ekleyerek anlatımımıza fazladan detay katabiliyoruz.

Şimdi de birkaç örnek cümle inceleme vakti. Tıpkı az önce olduğu gibi, eylemin nasıl vurgulandığını daha iyi gösterebilmek için önce aktif, sonra Edilgen yapıda cümleler kuracağız. Haydi inceleyelim:

  • Etken yapı: The technical support team will not have been resolving the issue for weeks. (Teknik destek ekibi, haftalarca sorunu çözmüyor olacak.)
  • Edilgen yapı: The issue will not have been being resolved by the technical support team for weeks. (Sorun, teknik destek ekibi tarafından haftalardır çözülmüyor olacak.)


  • Etken yapı: We will not have been studying math for a month by the time of the exam. (Sınav vakti geldiğinde bir aydır matematik çalışıyor olmayacağız.)
  • Edilgen yapı: Math will not have been being studied by us for a month by the time of the exam. (Matematik, sınav vaktine kadar bizim tarafımızdan bir aydır çalışılıyor olmayacak.)


  • Etken yapı: The company will not have been developing the new software for six months. (Şirket, aldı aydır yeni yazılımı geliştiriyor olmayacak.)
  • Edilgen yapı: The new software will not have been being developed by the company for six months. (Yeni yazılım, şirket tarafından altı aydır geliştiriliyor olmayacak.)

Sorularda future perfect continuous passive

Future perfect continuous passive kalıbını kullanarak olumlu veya olumsuz cümleler kurmanın dışında soru da sorabiliyoruz. Formülümüz şu şekilde olacak:

“Will” + özne + “have been being” + fiilin 3. hâli (+ “by” + eylemi gerçekleştiren kişi)

Bu yapıya birkaç örnek cümle inceleyerek daha iyi anlayalım:

  • Will the preparations have been being made for the birthday party? (Doğum günü partisi için hazırlıklar yapılıyor olacak mı?)
  • By the end of the semester, will the language courses have been being taught by the experienced professors? (Yarıyılın sonuna kadar dil dersleri deneyimli profesörler tarafından öğretiliyor olacak mı?)
  • By next year, will the necessary changes have been being implemented by the organization? (Önümüzdeki yıla kadar önemli değişiklikler organizasyon tarafından yapılıyor olacak mı?)

Bu kalıba bir eklenti olarak, “will” kelimesinin önüne bir soru kelimesi getirerek de future perfect continuous passive ile sorular oluşturabiliyoruz. Örneğin:

  • Why will the results not have been being improved by the deadline? (Sonuçlar neden son güne kadar iyileştiriliyor olmayacak?)
  • What innovations will have been being introduced in the field of technology by next month? (Önümüzdeki aya dek teknoloji alanında hangi yenilikler tanıtılıyor olacak?)

Günlük hayatta future perfect continuous passive

Future perfect continuous passive, daha önce de dediğimiz gibi, bazı diğer gelecek zaman yapıları kadar yaygın değil. Fakat yine de günlük hayatta kullanılabileceği çeşitli alanlar var. Bunlardan birkaçını yazı boyunca verdiğimiz örnek cümlelerden de görmüş olabilirsiniz. Biz yine de bu durumlara birkaç örnek sıralayalım:

  • Ofis ortamları:Özellikle de meşgul ofis ortamlarından bahsederken oldukça teknik ve detaylı bir dil kullanmak gerekebilir. Bu noktada future perfect continuous passive yardımcı olacaktır.
  • Örnek: By noon, the report will have been being finalized by the team. (Öğlene kadar rapor, ekip tarafından bitiriliyor olacak.)

 

  • İnşaat ve yapı çalışmaları: Bu tarz durumlar genelde uzun süreler alacağı ve oldukça teknik bir içeriğe sahip olacağı için future perfect continuous passive kullanımına uygun olabilirler.
  • Örnek: For a month, our kitchen will have been being renovated by the contractors. (Bir ay boyunca mutfağımız müteahhitler tarafından yenileniyor olacak.)


  • Kutlama planlamaları: Kutlama planları da genellikle uzun sürüp birçok detay içerdiği için future perfect continuous passive kullanabileceğimiz bir alan olabilirler.
  • Örnek: The surprise party will have been being planned by us all week. (Sürpriz parti tüm hafta boyunca bizim tarafımızdan planlanıyor olacak.)
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Future perfect continuous passive: Yaygın hatalar

Future perfect continuous passive, biraz karmaşık bir yapı olduğu için öğrenciler sık sık hata yapabiliyor. İşte dikkat etmeniz gereken yaygın hatalardan bazıları:

  • “Be” kullanımına dikkat etmemek: Bu yapıda “be” fiilleri, daima “been being” şeklinde çekimlenmeli ve sıralanmalıdır. İki “be” fiili de unutulmamalıdır.
  • Düzensiz fiillere dikkat etmemek: Future perfect continuous passive yapısında ana fiilin 3. hâlini kullanırız. Bazı fiillerin bu hâli düzensiz olabileceği için yanlış kullanımlar ortaya çıkabilmektedir.
  • Olumsuz cümlelerde “not” kelimesinin yeri: Olumsuz future perfect continuous passive yapısında “not”, her zaman “will” kelimesinden sonra gelir; yeri değişemez.
  • Özneyi ve eylemi gerçekleştiren kişiyi karıştırmak: Future perfect continuous passive cümlelerinde özne, eylemi gerçekleştiren kişi değildir. Bu yapıda özne; eylemin nesnesi olan, eylemden etkilenen kişidir.

Future perfect continuous passive kullanımında nasıl gelişebiliriz?

Future perfect continuous passive yapısının en başta anlaşılamaması, elbette gelişemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sakın motivasyonunuzu kaybetmeyin! Bu kullanıma hakim olmak için şu ipuçlarını takip edin:

  • Çeşitli örnekler inceleyin: Tıpkı bu yazıda verdiğimiz gibi çeşitli bağlamlardan örnekler incelemek, yapıyı daha iyi kavramanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca gerçek hayatta future perfect continuous passive kullanılan yerleri de daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
  • Sesli okuyun: Tüm örnekleri sesli okuyun. Böylece kulaklarınız bu yapıya gitgide alışacak ve daha doğal duyulmaya başlayacaktır.
  • Örnek cümleler oluşturun: Sadece okumakla kalmayın, siz de kendi cümlelerinizi oluşturmaya çalışın! Yukarıda future perfect continuous passive’i gerçek hayatta kullanabileceğimiz durumlara örnekler verdik. Kendinizi bu durumlarda hayal edin ve konuşun!
  • Dönüt alın: Kurduğunuz cümleleri paylaşın ve İngilizce konuşan diğer insanlardan geri dönüt alın. Cümlelerinizin doğal duyulup duyulmadığını sorun; yönerge almaktan da çekinmeyin!

Future perfect continuous passive: Özet

Bu yazımızda future perfect continuous passive ile gelecekte gerçekleşecek olan ve devam edecek bir eylemlerden bahsedip odak noktasını eylemi gerçekleştirenden eylemin kendisine yönlendirmeyi öğrendik.

Artık bu kalıbı kullanarak gelecekte bir zaman boyunca şeyler hakkında detaylı ve komplike bilgiler verebilir, bunu yaparken eylemin kendisini vurgulayabiliriz.

Future perfect continuous passive: Sıkça sorulan sorular

İşte future perfect continuous passive hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Future perfect continuous ne zaman kullanılır?

Future perfect continuous, gelecekte belli bir zaman aralığında süregelerek gerçekleşecek eylemlerden bahsettiğimiz zaman kullanılır. Türkçede “-yor olmuş olacak” şeklinde düşünülebilir.

Future perfect continuous nerede kullanılır?

Future perfect continuous, gelecekte belli bir noktaya kadar bir süreç hâlinde gerçekleşmiş olacak olaylardan bahsedilen yerlerde kullanılır.

Will have been Ving nedir?

“Will have been Ving”, İngilizcede future perfect continuous yapısını göstermenin bir yoludur. Gelecekte belli bir zaman aralığında devam edip gerçekleşecek eylemleri belirtirken kullanılır.

Future continuous hangi durumlarda kullanılır?

Future continuous, gelecekte belirli bir noktada devam edecek veya devam edecek eylemlerden bahsedilen durumlarda kullanılır.

Future perfect continuous passive: Bilgi testi!

Future perfect continuous passive yapısının kullanımını ve örneklerini gördük. Şimdi kendimizi bir bilgi testiyle sınama zamanı! Bakalım 10 sorudan kaçını doğru bileceksiniz?

Tomorrow, the presentations ___ prepared by the students for more than a week.
In June, the road ___ renovated by workers for six months.
By the end of this week, the software will ___ being developed for a month.
The preparations for the festival will have ___ made for two weeks by Monday.
I started learning English just last week, so I will ___ been being taught for more than a month by the weekend.
Will ___ being trained for the competition for a month by next week?
The annual reports ___ meticulously prepared by the finance department before the shareholders' meeting in September.
How long ___ the experiments in the laboratory ___ conducted by the scientists?
By the time you arrive, the new project ___ being discussed for two hours.
The house ___ renovated by the builders for a year by the end of the month.
Yanıtlara Bak
Yanıtları İnceleyin

Novakid’le tanışın!

İngilizcede karmaşık kalıpları kullanabilmek ve anlayabilmek, dil becerisi bakımından oldukça önemli. Ancak bu beceriyi edinmenin en iyi yolu dili yaşamak. Novakid’de uzman eğitmenlerimiz, çocuklara eğlence ve aktivite dolu online İngilizce dersleri veriyor. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.