Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
1 gün
17 saatler
57 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Acele et!⏳ Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
2700 Novakid öğretmeni çocuğunuza deneme dersi vermek için hazır. İstediğiniz vakti seçin!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
09.05.2023
Time icon 5 min

İngilizcede passive voice (edilgen çatı) nasıl kullanılır?

İçindekiler

Türkçede edilgen çatı olarak bildiğimiz, İngilizcede ise passive voice olarak geçen yapı, temel olarak öznenin eylemi yapan taraf değil, eyleme uğrayan taraf olduğu bir gramer yapısıdır. İngilizcenin edilgen yapısında nesne özne hâline geldikten sonra asıl özne cümleden kaybolur veya isteğe bağlı bir şekilde kullanılabilir. Bu yapı, cümlenin nesnesini vurgulamak istediğimiz veya öznesini bilmediğimiz durumlarda işimize yarayabilir. 

İngilizce passive voice konusu ilk kez öğrenen birçok kişi için kafa karıştırıcı olabilir, fakat endişelenmenize hiç gerek yok. Bu içeriğimizde İngilizcede edilgen çatıyı nasıl kullanabileceğinizi kolay yöntemlerle ve bol bol örnekle sizlere anlatacağız. O hâlde haydi başlayalım!

Passive voice konu anlatımı

İngilizcede herhangi bir gramer yapısı öğretilirken genelde tablolardan faydalanılıyor. Biz de bu içeriğimizde passive voice yapısını çeşitli kiplerle nasıl kullanabileceğinizi örnek olarak gösteren bir tablo vereceğiz. Fakat bütün kipleri tek tek ezberlemenize gerek yok çünkü hepsinin mantığı temelinde aynı – bundan da tablonun ardından bahsedeceğiz.

Öncelikle her farklı kipte etken yapının edilgen yapıya nasıl dönüştüğünü gösteren bu örneklere göz atalım.

 

Kip Etken çatı Edilgen çatı
Simple present tense He makes a cake. A cake is made.
Simple past tense He made a cake. A cake was made.
Simple future tense He will make a cake. A cake will be made.
Present perfect tense He has made a cake. A cake has been made.
Past perfect tense He had made a cake. A cake had been made.
Future perfect tense He will have made a cake. A cake will have been made.
Present continuous tense He is making a cake. A cake is being made. 
Past continuous tense He was making a cake. A cake was being made.
Modal verb He should make a cake. A cake should be made.

 

Edilgen yapıyı çeşitli tenseler ile yukarıdaki tablodaki gibi kullanmanız mümkün, ama tıpkı söylediğimiz gibi bunu tek tek ezberlemek zorunda değilsiniz. 

Aklınızda tutmanız gereken temel mantık, nesneyi öznenin yerine almanızın ardından “be + fiilin 3. hâli” yapısını kullanmak. Bu yapıda “be” fiilini özneye göre çekimlemeniz yeterli olacaktır. Eğer continuous bir yapı varsa araya “being” ekledikten sonra iş tamam! Haydi bu yöntemi bir örnekle uygulayalım.

  • “My friend is throwing the ball.” (Arkadaşım topu fırlatıyor.)

Bu örneğe bakınca öznenin “My friend,” nesnenin ise “The ball” olduğunu görüyoruz. Edilgen yapıda öncelikle nesneyi özne hâline getiriyoruz, yani yeni öznemiz “The ball” oluyor. 

Sonrasında ise fiilimizin “Throw” olduğunu görüyoruz, yani bunu edilgen yapıda “Be thrown” olarak kullanmalıyız. “Be” fiili üçüncü şahsa göre bu kipte “is” olarak çekimleniyor, continuous yapısı olduğu için de araya “being” ekleniyor. 

Sonuç ise aşağıdaki şekilde:

  • “The ball is being thrown.” (Top fırlatılıyor.)

Passive voice yapısını tam olarak içselleştirene kadar bu mantığı farklı kipteki cümlelere uygulayarak aynı doğru sonuçları elde edebilirsiniz. İşte daha çok alışabilmek için göz atabileceğiniz bazı passive voice örnekleri!

  • “His mother is washing the dishes.” (Annesi bulaşıkları yıkıyor.)
  • “The dishes are being washed.” (Bulaşıklar yıkanıyor.)
  • “Gamze was petting her cat.” (Gamze, kedisini seviyordu.)
  • “Gamze’s cat was being petted.” (Gamze’nin kedisi seviliyordu.)
  • “The waiter will serve us dinner.” (Garson bize akşam yemeği servis edecek.)
  • “The dinner will be served to us by the waiter.” (Akşam yemeği bize garson tarafından servis edilecek.) 

Peki son örnekte özneyi nasıl kullandık? Evet, muhtemelen aşina olduğunuz “By” yapısı sayesinde. 

İngilizce passive voice yapısında asıl cümlenin nesnesi özne oluyor, ilk özne ise kayboluyor veya isteğe bağlı bir şekilde cümlenin sonunda ortaya çıkabiliyor. Ortaya çıkarabilmek için Türkçemizde “Tarafından” anlamına gelen “By” yapısını kullanıyoruz.

“By” yapısını kullanırken dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Eğer eylemi yapan kişinin çok önemi yoksa bu yapıyı kullanmanıza gerek yok, çünkü bu durumlarda cümle doğallığını kaybedebiliyor. Yani “By” yapısını kullanacaksanız özneyi özellikle vurgulamak istediğinizden emin olmalısınız.

Yapmamız gereken tek şey “By” dedikten sonra öznemizi kullanmak. 

Dikkat etmemiz gereken bir nokta var: Eğer bu yapıda kullanacağımız özne bir zamirse zamirin nesne hâlini kullanıyoruz. Yani “I” zamiri “Me”, “He” zamiri “Him”, “She” zamiri “Her”, “They” zamiri “Them”, “We” zamiri ise “Us” oluyor. Diğer zamirlerde herhangi bir değişiklik gözlemlemiyoruz.

İşte “By” kullanımını görebileceğiniz bazı passive voice örnekleri!

  • “They are reading Ahmet’s books.” (Onlar, Ahmet’in kitaplarını okuyorlar.)
  • “Ahmet’s books are being read by them.” (Ahmet’in kitapları onlar tarafından okunuyor.)
  • “She will cook the chicken.” (O, tavuğu pişirecek.)
  • “The chicken will be cooked by her.” (Tavuk, onun tarafından pişirilecek.)
  • “Argentina won the World Cup.” (Arjantin, Dünya Kupası’nı kazandı.)
  • “The World Cup was won by Argentina.” (Dünya Kupası, Arjantin tarafından kazanıldı.)

İngilizcede edilgen çatının ne demek olduğundan ve nasıl kullanıldığından bazı örneklerle birlikte söz ettik. Peki bu yapıyı yeni öğrenenler en çok hangi hatalara düşüyor, nelere dikkat etmelisiniz?

İngilizce passive voice öğrenirken yapılan yaygın hatalar

Yeni bir gramer yapısı öğrenirken hatalar yapmak gayet doğal. Bunun için kendi üzerinize kesinlikle gitmeyin, çünkü hatalar da öğrenmenin bir parçası. Sıklıkla yapılan hataları şimdiden bilmek ve bu hatalara en baştan düşmemek isterseniz de aşağıda listelediğimiz bazı örneklere göz atın!

  • Özneyi nesne hâline getirmeyi unutmak

Bazı öğrenciler, edilgen yapıda fiil çekimini doğru bir şekilde değiştirebilse de özneyle nesnenin yerini değiştirmeyi unutabiliyor. Bu durum da tersten anlaşılan cümlelere yol açabiliyor. Bu sebeple edilgen çatının en temel özelliği olan nesneyi özneye dönüştürme işini kesinlikle unutmamalısınız.

  • Yardımcı fiilde hata yapmak

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi, edilgen çatılı cümlelerde yardımcı fiil olarak “be” kullanılıyor. Fakat bu yapıyı yeni öğrenen kişiler, yardımcı fiili kullanmayı unutabiliyor veya yanlış şekilde çekimleyebiliyor. 

Eğer bu konuda problem yaşıyorsanız önce kullandığınız kipin (tense) gramer özelliklerini, sonra da İngilizce passive voice özelliklerini iyice anladığınızdan emin olmanızı öneririz. Böylece yardımcı fiilin bulunduğu konumu daha iyi anlayarak onu doğru bir biçimde çekimleyebilirsiniz.

  • Fiilin üçüncü hâlinde hata yapmak

Fiillerin üçüncü hâlleri, ikinci hâlleri kadar sık kullanılmadıkları için öğrenciler tarafından kolayca unutulabiliyor. Bazı durumlarda da üçüncü hâlle ikinci hâl aynı olabiliyor. Bu sebeple üçüncü hâllere yeteri kadar aşina olmamak da İngilizce edilgen çatı kullanırken problem yaratabiliyor. 

Eğer İngilizcede passive voice yapısının temel mantığını anladıysanız ve bu problemden muzdaripseniz çok endişelenmenize gerek yok, sadece zamanla aşina olmanız gereken bazı kelime formları var demektir. Kelime ezberlemeye yoğunlaşarak veya kendinizi dile daha çok maruz bırakarak bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Bununla birlikte yeni fiiller öğrenirken ikinci ve üçüncü hâllerini de öğrenmeyi unutmamanızı öneririz.

Edilgen çatı nasıl tespit edilir?

Eğer bir cümlenin edilgen çatıda kurulup kurulmadığını anlamak istiyorsanız incelemeniz gereken bazı basit noktalar var. İşte sınavlarda işinize yarayabilecek bu yöntemlerden bazıları.

Öznenin bir şeyi yapıp yapamayacak olması

Bir boşluk doldurma sorusunda fiilin etken mi edilgen mi olduğunu anlamak istiyorsanız bakmanız gereken ilk şeylerden biri cümlenin öznesi. Eğer öznede bir şey yapamayacak bir şey varsa – örneğin “houses” veya “cups” gibi – muhtemelen edilgen yapıyla karşı karşıyasınız. 

“Be + fiilin 3. hâli” yapısının kullanılması 

Eğer cümlede fiilin üçüncü hâliyle birlikte “be” fiilinin kipe göre çekimlendiğini görüyorsanız edilgen yapıyı tespit ettiniz demektir.

“By” yapısı

Cümlenin sonunda bir “By” yapısı ile eylemi yapan taraf gösteriliyorsa cümlenin edilgen çatılı olduğundan emin olabilirsiniz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

İngilizce edilgen çatı kullanırken ve öğrenirken dikkat etmeniz gerekenler

Eğer İngilizce passive voice yapısını daha kolay bir şekilde öğrenmek ve daha doğru kullanmak istiyorsanız uygulayabileceğiniz bazı temel ve etkili yöntemlerden aşağıdaki şekilde bahsettik.

  • Cümle yapısının mantığını anlayın

Edilgen yapının temel mantığını anlayamamak göz ardı edilse de önemli bir problem. Sadece bu problemi çözerek yaşadığınız kafa karışıklıklarının büyük bir kısmını ortadan kaldırabilmeniz mümkün. Eyleme uğrayan tarafın özne hâline geldiğini, eylemi yapan tarafın ise “By” yapısı ile eklendiğini unutmayın.

  • Karşınıza çıkan etken çatılı cümleleri edilgen çatıya çevirin

İngilizce çalışırken veya karşınıza İngilizce cümleler çıktığında gördüğünüz etken çatılı cümleleri edilgen hâle getirmeye çalışın. Böylece ekstra efor sarf etmeden pratik yapabilir ve aşinalığınızı artırabilirsiniz.

  • Fiil kiplerini iyi anladığınızdan emin olun

İngilizcede passive voice yapısı, cümleye yardımcı fiil olarak “be”yi kattığı için bu durum bazı kiplerde kafa karışıklığı yaratabiliyor. Edilgen çatılı cümlenizde “be” fiilini kullandığınız kipe göre doğru şekilde çekimleyebilmek için öncelikle kullandığınız kipin (tense) yapısını iyice anlamalısınız. Yoksa yeni öğrendiğiniz iki konu birbirine girebilir ve cümle yapısında kafa karışıklığı yaratabilir.

  • Düzensiz fiilleri iyi öğrenin

Üçüncü hâli ikinci hâliyle aynı olmayan veya “-ed” ile oluşturulmayan birçok fiil bulunuyor. Edilgen yapıyı akıcı bir şekilde kullanabilmek için bunları bilmek gerek. Fiilleri öğrenirken aynı anda ikinci ve üçüncü hâllerini de öğrenerek düzensiz fiil bilginizi geliştirebilirsiniz. 

  • Edilgen yapıyı her yerde kullanmayın

Edilgen yapının sık sık kullanıldığı bazı senaryolar bulunur. Eylemi yapanın bilinmemesi veya vurgulanmak istenmemesi, öznenin çok uzun olduğu için cümleyi anlamakta zorluk yaratması, eyleme uğrayan tarafın vurgulanmak istenmesi bunlardan sadece birkaçı. 

Eğer etken yapıyla aynı doğallıkta ifade edebileceğiniz bir cümle varsa edilgen yapıyı sırf kullanmak için kullanmayın, böylece kurallı ama kulağa kötü gelen cümleler kurmaktan kaçınabilirsiniz.

  • Kendinizi dile maruz bırakın

Herhangi bir gramer yapısını öğrenmek için yapmanız gereken en önemli şey kurala baktıktan sonra o yapıya bol bol maruz kalmak. Çünkü bir yapıyı öğrenip akıcı bir şekilde kullanmak istiyorsanız her seferinde kuralı düşünmemeli, yapıyı kendi aşinalığınızla kurabilmelisiniz. Bu sebeple İngilizcenin her alanında olduğu gibi edilgen çatısında da gelişmenin en iyi yolu kendinizi dile filmlerle, dizilerle, kitaplarla maruz bırakmak.

Novakid’le tanışın!

“İngilizcede Edilgen çatı nedir, nasıl kulanılır?” gibi sorularınızın yanıtları bu şekildeydi. Eğer blogumuzdan faydalandıysanız diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 

Çocuklarınızın İngilizceyi severek ve eğlenerek öğrenmesini sağlamak istiyorsanız Novakid mükemmel bir seçenek! Eğitim modelimizi daha yakından görmek için aşağıdaki videomuzu izleyin:

Çocuklar için İngilizce kursu arıyorsanız da uzman eğitmenlerimizle interaktif ve eğlenceli şekilde verdiğimiz derslerimize bir göz atın – üstelik ilk deneme dersi tamamen ücretsiz!

Passive Voice – online testi

Passive Voice hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu görün. Online testi, hangi konuları gözden geçirmeniz gerektiğini kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Bu testte, pasif cümle yapısını anlama ve kullanma becerinizi ölçmek için 10 soru bulunmaktadır. 

Her sorunun üç seçeneği vardır ve sadece biri doğru cevaptır. Doğru cevabı işaretleyerek testinizi tamamlayabilirsiniz.

Kutudaki cümleyi pasif forma dönüştürün: "The teacher explained the lesson."
Kutucuğa eksik kelimeyi ekleyin: "The cake _____ by my mom."
Hangi seçenek doğru olumsuz cümle yapısını temsil eder?
Hangi cümle pasif formda doğru şekilde formüle edilmiştir?
Kutucuğa eksik kelimeyi ekleyin: "The car _____ by the mechanic."
Kutucuğa eksik kelimeyi ekleyin: "The new shopping mall _____ in the city center."
Hangi seçenek doğru soru cümlesi yapısını temsil eder?
Kutucuğa eksik kelimeyi ekleyin: "The documents _____ by the secretary."
Kutucuğa eksik kelimeyi ekleyin: "The house _____ by a famous architect."
Hangi seçenek doğru pozitif cümle yapısını temsil eder?
/
Yanıtlara Bak
4.7/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.
Son
1
gün!