Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İngilizce adverbs of frequency nedir? İşte İngilizce sıklık zarfları konu anlatımı ve test!
Dil bilgisi
Star icon
29.02.2024
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

İngilizce adverbs of frequency nedir? İşte İngilizce sıklık zarfları konu anlatımı ve test!

İçindekiler

İngilizce konuşurken sık sık kendimizden ve yaptığımız şeylerden bahsetmemiz beklenir. Bu durumda kendimiz hakkında oldukça akıcı ve doğal bir şekilde konuşabilmek isteriz. Bunun için de belli başlı kelimelere hakim olmamız gerekir.

Yapmayı sevdiğimiz şeylerden, rutinlerden, düzenli olarak gerçekleşen olaylardan ve daha birçok şeyden bahsederken işimize oldukça yarayan bir kelime türü vardır: adverbs of frequency, yani sıklık zarfları. Bu kelimeler, İngilizcede oldukça yaygın biçimde kullanılırlar.

Bu yazımızda İngilizce adverbs of frequency konusunu bolca örnek vererek anlatacağız. Yazımızın sonunda sıklık zarfları İngilizcede nelerdir ve nasıl kullanılırlar öğrenmiş olacak, onları kullanarak doğal ve akıcı cümleler kurabileceğiz. Ayrıca en sonda bir bilgi testiyle kendimizi sınayacağız. O halde haydi başlayalım!

İngilizce adverbs of frequency nedir, nerelerde kullanılır?

En başta adverbs of frequency ne demektir, hemen bunu anlatalım.

Adverbs of frequency, İngilizcede sıklık zarflarına verilen isimdir. Bu zamirler, adından da anlaşılabileceği üzere bir eylemin gerçekleşme sıklığı hakkında bilgi veren bir adverb türüdür. Bir şeyi ne kadar sıklıkla yaptığımız, bir olayın ne kadar nadiren gerçekleştiği gibi unsurları belirtmek istersek sıklık zarflarını kullanırız. İngilizcede sıklık zarflarının bunun dışında pek bir kullanımı yoktur. 

İngilizce adverbs of frequency listesi

İngilizcede sıklık zarflarının temel mantığının oldukça basit olduğunu gördük. O halde şimdi İngilizce adverbs of frequency listemizi inceleyerek bu konuyu gayet iyi öğrenebiliriz. Listemiz, en düşük sıklık belirten adverb of frequency’den en yüksek sıklık belirtene doğru ilerleyecek. Haydi hep birlikte görelim!

1. Never

İngilizcede en sık kullanılan sıklık zamirlerinden biri, “never” kelimesidir. “Never” kelimesi, Türkçeye “asla” olarak çevrilir. İşte “never” sıklık zamirinin kullanıldığı cümlelere birkaç örnek:

  • She never forgets to water her plants; she cares about them very much. (Bitkilerini sulamayı hiç unutmaz; onları çok umursuyor.)
  • I never spend my time watching TV; I prefer reading books instead. (Vaktimi asla televizyon izleyerek geçirmem; kitap okumayı tercih ederim.)

2. Rarely / Hardly ever

Adverbs of frequency listemize, aynı sıklığı ifade eden “rarely” ve “hardly ever” sıklık zarflarıyla devam edelim. Bu kelimeler, bir olayın oldukça nadiren, hatta neredeyse hiç gerçekleşmediğini belirtirler. Ancak “never” kadar kuvvetli bir anlamları yoktur. Türkçeye “nadiren” veya “neredeyse hiç” şeklinde çevrilebilirler. Bu iki kelime için örnek cümlelerimizi inceleyelim:

  • She rarely goes to the cinema because she thinks the tickets are too expensive. (Nadiren sinemaya gider çünkü biletlerin fazla pahalı olduğunu düşünüyor.)
  • He hardly ever goes to the gym, but he stays fit by cycling to work. (Neredeyse hiç spor salonuna gitmez, ama işe bisikletle giderek formunu koruyor.)

4. Seldom

Diğerlerine göre biraz daha nadir kullanılan ancak bilmenin faydalı olduğu bir adverb of frequency de “seldom” kelimesidir. Bu sıklık zarfı, “rarely / hardly ever” kelimelerinden biraz daha sık, ancak yine de nadir sayılabilecek bir sıklığı belirtir. Türkçede tam bir karşılığı olmasa da bu kelimeyi “çok nadirenden biraz fazla”, “seyrek olarak” gibi şekillerde algılayabiliriz. İşte örnek cümlelerimiz:

  • John seldom eats fast food, as he prioritizes a healthy diet. (John, sağlıklı bir diyete öncelik verdiğinden seyrek sıklıkta fast food yer.)
  • They seldom travel abroad due to their busy work schedules. (Yoğun iş programları nedeniyle seyrek olarak yurtdışına seyahate çıkarlar.)

5. Occasionally

İngilizce adverbs of frequency listemizin sıradaki elemanı, “occasionally” kelimesi. Bu sıklık zarfını kullandığımızda artık çok da nadir olmayan durumlardan bahsediyor oluruz. “Occasionally” kelimesini Türkçeye “ara sıra” olarak çevirebiliriz. Bu adverb of frequency için örnek cümlelerimizi görelim:

  • Occasionally, I eat a slice of chocolate cake as a special treat. (Ara sıra, özel bir ödül olarak bir dilim çikolatalı kek yerim.)
  • We occasionally meet up with old friends from college for dinner. (Ara sıra akşam yemeği için üniversiteden eski arkadaşlarla buluşuruz.)

6. Sometimes

Listemize İngilizcede en çok kullanılan sıklık zarflarından biri olan “sometimes” ile devam ediyoruz. Muhtemelen birçoğumuzun zaten bildiği bu kelime, Türkçeye “bazen” olarak çevrilir. İşte bu adverb of frequency için örnek cümleler:

  • He sometimes forgets to turn off the lights before leaving the house. (Bazen evden çıkmadan ışıkları kapamayı unutur.)
  • We sometimes meet up for coffee on Saturday mornings. (Bazen kahve içmek için pazar sabahları buluşuruz.)

7. Often / Frequently

Bir kez daha, tek maddede ifade ettikleri sıklık aynı olan iki sıklık zarfından bahsedeceğiz. Bunlar, “often” ve “frequently” kelimeleri. Bu iki adverb of frequency, Türkçeye “sık sık” şeklinde çevrilebilir. Örnek cümlelerimizi görelim:

  • She often goes for a run in the park before starting her day. (Güne başlamadan önce sık sık parkta koşar.)
  • He often stays up late studying for his exams. (Sınavlarına çalışırken sık sık geç saate kadar uyanık kalır.)

8. Normally / Generally

Belirttikleri sıklık derecesi aynı olan bir diğer adverb of frequency çifti ise, “normally” ve “generally” kelimeleridir. Kelimelerin yapısından da anlayabileceğimiz üzere bu iki sıklık zarfını Türkçeye “genellikle” veya “genelde” şeklinde çevirebiliriz. Birkaç örnek cümle inceleyelim:

  • I normally take the bus to work, but today I decided to walk. (Genelde işe otobüsle giderim, ancak bugün yürümeye karar verdim.)
  • Cats generally prefer to sleep during the day and hunt at night. (Kediler genellikle sabah uyumayı ve gece avlanmayı tercih eder.)

9. Usually

İngilizce adverbs of frequency listemizin sonuna yaklaştıkça ifade ettiğimiz sıklık seviyesi de artıyor. Listemizin sıradaki elemanı olan “usually” sıklık zarfı, Türkçeye “çoğu zaman” şeklinde çevrilebilir. İşte bu kelime için birkaç örnek cümle:

  • He usually goes to bed early because he has to wake up early for work. (Çoğu zaman erkenden yatar çünkü iş için erken kalkması gerekir.)
  • He usually finishes his assignments ahead of schedule. (Çoğu zaman ödevlerini planlanandan erken bitirir.)

10. Always

Adverbs of frequency listemizi, en yüksek seviyedeki sıklığı belirten kelimeyle sonlandırıyoruz. Listemizin sonunda bulunan “always” kelimesi, Türkçeye “her zaman” şeklinde çevrilir. “Never” kelimesinin tam tersi olarak düşünebiliriz. İşte örnek cümlelerimiz:

  • They always greet each other with a smile. (Birbirlerini her zaman bir gülümsemeyle selamlarlar.)
  • The train always arrives on time. (Tren her zaman vaktinde gelir.)
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

İngilizcede adverbs of frequency cümlenin neresinde kullanılır?

İngilizce sıklık zarflarının hepsini gördük. Peki bu kelimeler cümlenin tam olarak neresine gelmeli? Açıklayalım:

İngilizce adverbs of frequency dediğimiz kelimelerin yeri, cümlenin yapısına ve vurguya göre değişir. Ancak genel olarak İngilizce sıklık zarfları, cümledeki ana fiilden önce gelirler. Buna bir istisna, “to be” fiilidir. Cümlede bir adverb of frequency varsa, “to be” fiilinden sonra gelir. Örneğin, “I am never late to school.”

Bazı durumlarda sıklık zarfları İngilizcede cümlenin başına da gelebilmektedir. Örneğin, “Sometimes, we eat pizza.” derkenki gibi.

Auxiliary verbs ile sıklık zarfı kullanımı

İngilizcede özel bir fiil türünün de, yardımcı fiiller yani auxiliary verbs olduğunu biliyoruz. Bunlar “will”, “should”, “to be”, “to do”, “to have” gibi kendi başına anlamları için değil, daha çok yapısal olarak doğru cümleler kurabilmek için kullandığımız yaygın fiillerdir.

İngilizce sıklık zarfları, genelde auxiliary verblerden sonra gelir.

Örnek: You must always be respectful to others. (Her zaman diğerlerine karşı saygılı olmalısın.)

Örnek:  They will never go back to their hometown. (Asla memleketlerine dönmeyecekler.)

Ancak bu duruma bazı istisnalar da mevcuttur. Örneğin modal verb olarak “have to” kullandığımız zaman adverb of frequency, “have to”dan önce gelebilir.

Örnek: We sometimes have to call a taxi if we miss the bus. (Bazen otobüsü kaçırırsak taksi çağırmamız gerekir.)

Sorularda sıklık zarfı kullanımı

Sıklık zarflarının ana fiilden önce ve bazı istisnalar dışında yardımcı fiilden sonra gelmesi durumu, soru cümlelerinde de geçerlidir.

Örnek: Do you often go to the gym? (Sık sık spor salonuna gider misin?)

Örnek: Have you always loved math? (Matematiği her zaman sever miydin?)

“Have to” modal verbünü içeren soru cümlelerinde adverb of frequency, yine “have to”dan önce gelebilir.

Örnek: Did you always have to wear a uniform? (Her zaman üniforma giymen lazım mıydı?)

Buna ek olarak, bir eylemin sıklığını sormak için “how often” kalıbını kullanabiliriz.

Örnek: How often do you eat out? (Ne kadar sıklıkla dışarıda yersiniz?)

Olumsuz cümlelerde sıklık zarfı kullanımı

İngilizcede olumsuz cümle oluştururken “not” kelimesini kullandığımızı biliyoruz. Sıklık zarfı bulunduran olumsuz cümlelerde adverb of frequency, “not” kelimesinden sonra, ana fiilden ise önce gelir. 

Örnek: She does not always follow the instructions. (Her zaman yönergeleri takip etmez.)

Örnek: I do not usually recommend this. (Bunu çoğu zaman önermem.)

İngilizce adverbs of frequency: Sıkça sorulan sorular

İşte İngilizcede sıklık zarfları hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Örneklerle sıklık zarfı nedir?

Sıklık zarfı, bir olayın ne kadar sıklıkla gerçekleştiğini belirten kelimelere verilen isimdir. İngilizcede örnekleri “never”, “always”, “often”, “occasionally”, “seldom”, “generally”, “sometimes” gibi kelimelerdir.

Sıklık zarfı ve derece zarfı arasındaki fark nedir?

Sıklık zarfı, bir eylemin gerçekleşme sıklığını belirtir. Derece zarfı ise bir sıfatın veya bir başka sıfatın yoğunluğunu niteler.

Sıklık zarflarını nasıl kullanırız?

İngilizcede sıklık zarflarını genellikle cümlenin ana fiilinden önce kullanırız. Bazen cümlenin başına da gelebilirler. Yardımcı fiillerden ise sonra gelmeleri yaygındır.

İngilizce adverbs of frequency: Test!

İngilizce sıklık zarflarını öğrendiğimize göre, şimdi kendimizi sınama zamanı! Haydi testimizi çözelim:

He ___ eats healthy meals. That is why he is so fit.
My little cousin can ___ broccoli. He just hates it!
I ___ drink coffee, but I will have a cup just because you offered it.
You ___ keep an umbrella with you just in case it rains.
I ___ watch horror movies, but when I do, I make sure someone is with me.
She ___ arrives late for appointments; punctuality is important to her.
He ___ reads books in his free time; he prefers watching movies instead.
He ___ arrives late for meetings, much to the annoyance of his colleagues.
You ___ find interesting books at the library if you look carefully.
I ___ have ice cream for dessert, but tonight I'm craving it.
Yanıtlara Bak

Novakid’le tanışın!

Akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilmek için bazı kelimeleri bilmek epey önemli. Ancak daha da önemli olan, dilin öğrenildiği ortam. Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklara ezberden uzak, eğlence dolu bir İngilizce öğrenme fırsatı sunuyoruz. Üstelik ilk deneme dersimiz ücretsiz!

4/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.