Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
29.03.2024
Time icon 8 dk.

Küfreden çocuğa ne yapılmalı? Çocuğum neden küfür ediyor? İşte çocuklarda küfürden kurtulma yöntemleri!

İçindekiler

Çocukların gün geçtikçe yeni kelimeler öğrendiklerini ve yeni iletişim biçimleri keşfettiklerini hepimiz biliyoruz. Ebeveynler, kimi zaman çocuklarının öğrendiği yeni kelimelere şaşırabilirler de. Ancak bazen bu kötü anlamda bir şaşırma da olabilir, çünkü çocuklar beklenmedik şekilde küfretmeyi öğrenebilirler.

Ebeveynler mutlaka çocuklarının bir noktaya kadar disiplin duygusuna sahip olmasını isteyecektir. Bu sebeple küfür eden çocuk ile ne yapılacağı sorusu da birçok ebeveyn tarafından merak edilebilir. Özellikle de işin içine çocuğun küfretmesinden kaynaklanan şaşkınlık eklenince, bu sorun epey kafa karıştırıcı bir hale gelebilmektedir.

Eğer siz de küfür eden çocuk problemiyle karşı karşıyaysanız, doğru yere geldiniz. Bu içeriğimizde çocuklarda küfür hakkında merak edilenleri cevapladık. Çocukların neden küfrettiğine dair sebepler sunduk, küfretmenin etkilerinden bahsettik ve elbette sizlere yardımcı olmak için küfür eden çocuğa nasıl davranabileceğinize dair ipuçları verdik. O halde haydi başlayalım!

Çocuklar neden küfür eder?

Her şeyden önce en temel soruyu cevaplandıralım: Çocuklar neden küfür eder? Elbette bu sorunun birden fazla cevabı var. Biz aşağıda bunlardan beşini sıraladık. Haydi, çocuklarda küfretme davranışına yol açabilen durumlardan bazılarını görelim:

  • Taklit etmek

Çocuklarda küfürün en yaygın sebeplerinden biri, aslında bunu çevrelerinde duymuş olmalarıdır. Özellikle de filmlerde veya dizilerdeki karakterlerin küfrettiğini duyan çocuk, onları taklit etmek için kendisi de küfretmeye başlayabilir. 

Bunun yanı sıra çocuklar, etrafındaki konuşmalarda da küfür duyuyor olabilirler. Bir çocuğun, küfür ederken duyduğu yetişkinleri etmesi gayet olasıdır. Çocuk, çevresini taklit etmek için küfretmeye başladıysa dediklerinin anlamını tam olarak bilmiyor olabilir.

  • İlgi çekmek

Küfür eden çocuk, bunu en basitinden ilgi çekmek için yapıyor da olabilir. Hepimiz mutlaka biliyoruzdur ki çocuklar başka insanların, özellikle de ebeveynlerinin ilgisine muhtaçtır. Bu ilgi isteği, çocuk gelişimi sürecinin doğal bir parçasını oluşturur.

Ebeveynlerin, çocuklarının küfrettiğini duyduklarında ciddi tepkiler göstermeleri normaldir. Ancak çocuğun asıl umursadığı şey bu tepkinin olumsuzluğu değil, yalnızca verilmiş olmasıdır. Çocuklar, ebeveynlerinin kendilerine karşı gösterdikleri her türlü tepkiyi sadece ilgi olarak algılayabilirler. Dolayısıyla çocuk, küfrettikten sonra kötü de olsa ilgi çektiğini düşünerek bu davranışı gerçekleştirebilir.

  • Duyguları dışa vurmak

Çocuğun küfretmesinin bir başka sebebi de, olumsuz duygularını dışa vurma isteği olabilir. Tıpkı bazı yetişkinlerin yaptığı gibi çocuk, kuvvetli duygular yaşadığında bunu sözlü olarak ifade etmek isteyebilir. Bu noktada çocuğun ağzından eğer öğrenmişse küfür de çıkması mümkündür.

Çocukların duygularını dışa vurma şekilleri de etrafta gördükleri davranışlardan oldukça kolay biçimde etkilenir. Örneğin kızgın çocuk, etrafındaki sinirli insanların ağır küfürler ettiğini gözlemlediyse bunu normal olarak kabul edip kendisi de bu durumda küfür edebilir.

  • Akran etkisi

Çocuklarda küfür davranışı, yaşıtlarına dair gözlemlerinden kaynaklanıyor da olabilir. Çocukların, akranlarından ve yakın arkadaş çevrelerinden çok kuvvetli biçimde etkilendiğini hepimiz çok iyi biliriz. Bu da demek oluyor ki eğer çocuğun akranları küfür ediyorsa, kendisi de bu davranışı sergilemeye başlayabilir.

Bu noktada akran baskısı unsurunu da akılda bulundurmak gerekir. Bir çocuk kendisi küfür ediyorsa, bunu bilinçli olarak arkadaşlarına da öğretip onları da küfretmeye teşvik edebilir. Dolayısıyla küfür eden çocuk, bu davranışa kendi düşüncesiyle başlamamış da olabilir.

  • Sosyal farkındalık eksikliği

Çocuğun küfretmesinin bir diğer sebebi ise, bu davranışın yanlışlığından haberdar olmaması olabilir. Sosyal normlar, çocukların zamanla öğrendikleri şeylerdir. Dolayısıyla özellikle de genç yaştaki çocuklar, küfürleri toplumda kabul gören herhangi bir kelimeyle aynı zannedebilir.

Eğer bir çocuk sosyal farkındalık eksikliği sebebiyle küfür ediyorsa bu davranışı muhtemelen uyarıldıktan sonra bırakacaktır. Bu noktada, çocuğun küfür edip farkında olmadan çevresindeki insanlara karşı kırıcı söylemlerde bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Küfretmenin zararları nasıl anlatılır?

Çocuklarda küfretmenin sebeplerini öğrenerek konuya önemli bir başlangıç yaptık. O halde “Küfür eden çocuğa nasıl davranılmalı?” sorusunu cevaplamaya devam edelim. 

Küfür eden çocuğun bu davranışı sergileme sebeplerini düşündükten sonra ilk adımımız, çocuğa küfretmenin zararlarını ve bu kelimelerin toplumda neden kötü karşılandığını anlatmak olmalıdır. Bu sayede çocuk, küfretmesinin ardındaki sebebe göre bu davranışı bırakabilir bile. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte küfür konusunda çocuğunuza anlatabileceğiniz şeyler:

  • Sosyal ilişkilere etki

Çocuklara küfürün zararlarını anlatmaya, sosyal ilişkiler üzerindeki etkisinden başlayabiliriz. Küfür eden çocuğa, bu davranışın insanlar tarafından hoş karşılanmayacağı ve devam edilirse kendisinden uzaklaşmalarına sebep olacağı söylenmelidir. 

Daha önce de dediğimiz üzere çocuklar için insanlardan ilgi duymak bir ihtiyaçtır. Çocukların korkuları arasında yalnızlık daima bulunur. Bu bir nevi çocuklar için içgüdüseldir diyebiliriz. Dolayısıyla eğer küfür eden çocuk, bu davranışının yalnız kalmakla sonuçlanacağını öğrenirse küfretmeyi bırakabilir.

  • İnsanlar tarafından kötü algılanma

Çocuklar, aynı zamanda küfretmenin onları kötü biri gibi göstereceğini de bilmelidir. Özellikle de gelişim süreci ilerledikçe çocuklar, toplumun gözünde nasıl bir profile sahip olduklarını git gide daha fazla önemsemeye başlar. Bu da demek oluyor ki insanların onları nasıl algıladığı, çocuklar için önemlidir.

Bunu göz önünde barındırarak, çocuklara küfretmenin toplumdakı algılarını zedeleyeceği anlatılabilir. Küfür eden bir insanın başkaları tarafından sinirli, hırçın, asabi ve uzak durulması gereken biri olarak algılanacağı çocuğa söylenebilir.

  • Okul hayatına kötü etki

Bunların yanı sıra küfür eden çocuğa, bu davranışın okul hayatını da kötü etkileyeceği anlatılabilir. Bilindiği üzere okullar, öğrencilerinden belli bir seviyede disipline sahip olmalarını beklemektedir. Eğer çocuklar okulda sürekli küfür ederlerse, başları öğretmenleriyle derde girebilir ve bu da onların hem akademik başarısını hem de okuldaki sosyal hayatını kötü etkileyebilir.

  • Duygu kontrolü

Son olarak çocuklara, küfretmenin duygu kontrolü üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsedilebilir. Çocuklarda küfür davranışının, duyguları dışa vurma isteğinden kaynaklanabileceğini söylemiştik. Ancak küfür, bunun için hiç de iyi bir yöntem değil.

Duyguları dışa vururken küfür kullanmanın, kişiyi daha da fazla sinirlendireceği ve moralini bozacağı çocuklara anlatılmalıdır. Bunun yerine duyguları sağlıklı ve yapıcı bir şekilde ifade etmenin önemi vurgulanmalıdır.

Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

Çocuklarda küfürden kurtulmanın yolları

Çocuklarda küfretmenin bazı sebeplerini ve çocuklara küfürün zararlarından nasıl bahsedebileceğimizi gördük. Geriye öğrendiklerimizi pratiğe dökmek ve çocuğun küfretmesine doğrudan müdahale etmek kalıyor. Ancak bu müdahalenin doğru ve ölçülü olduğundan emin olmalıyız. Bunun için birkaç farklı yöntemi hem artıları hem de eksileri bakımından değerlendirmemiz gerek. Haydi bu yöntemleri görelim:

  • Görmezden gelmek

Küfür eden çocuğun bu davranışını görmezden gelmek, belki de en basit yöntem. Bu yöntemin olası bir artısı, çocuğun küfretmesine gereksiz ilgi göstermemektir. Dolayısıyla çocuk ilgi istediği için küfür ediyorsa bu davranışı görmezden gelmek, çocuğu küfürden vazgeçirebilir.

Ancak elbette bu mükemmel bir yöntem de değil. Çocuklarda küfüre tepki vermemek, davranışın ana sebebini öğrenmekte yardımcı olmayacaktır. Buna ek olarak çocuk, küfürlerinin tepki almadığını fark ederse bu davranışı devam ettirebilir, hatta daha ağır küfürler edebilir.

  • Davranış hakkında konuşmak

Daha yapıcı bir pratik ise çocukla küfür sorunu hakkında doğrudan konuşup, ona küfretmeyi bırakması için geçerli sebepler sunmaktır. Bu konuşma sakin ve hoşgörülü bir çerçevede gerçekleşirse çocuk kolayca ikna olabilir.

Ancak elbette her çocuk konuşmaya yeterince açık olmayabilir. Bazı çocuklar, küfür konusu açıldığında savunmaya geçebilir, utanabilir veya inatçılık yapabilir. Bu durumda ebeveynlerin sabırlı davranması gerekmektedir.

  • Çocuğa örnek olmak

Daha farklı fakat etkili olabilecek bir yöntem, ebeveynlerin kendi konuşmalarıyla çocuğa örnek teşkil etmesidir. Daha önce çocukların başkalarını taklit ederek küfür edebileceğini söylemiştik. Bu durumun tersi de geçerli; çocuk başkalarını, özellikle de ebeveynlerini taklit ederek kibar da konuşabilir.

Bu yöntem, çocuklar ebeveynlerini genellikle rol model olarak gördüğü için etkili olacaktır. Ancak diğer bir yandan, çocuğun saygılı dile alışması için biraz vakit geçmesi gerekebilir. Bu süreçte ebeveynler mutlaka çocuğun etrafında nasıl konuştuklarına özen göstermeli, kelimelerini dikkatle seçmeli ve asla küfretmemelidir.

  • Teşvik etmek ve caydırmak

Çocuklarda küfürden kurtulmak için çoğu ebeveynin ilk aklına gelecek yöntem ise bir çeşit teşvik / caydırma sistemi kurmak olacaktır. Buna göre çocuk küfretmediğinde ödüllendirilir, ettiğinde ise cezalandırılarak sınırları fark etmesi sağlanır.

Her ne kadar yaygın ve uygulaması kolay olsa da bu yönteme fazla bel bağlamamak gerekir. Çoğu ebeveyn, küfür eden çocuğa verilecek ceza ararken fazla sert davranabilmektedir. Bu da çocuğu fazlasıyla üzer ve davranışının düzelmesine yol açmaz. 

Dolayısıyla küfür eden çocuğa teşvik / ceza yöntemini uygularken teşvik kısmına odaklanmak daha doğru olacaktır. Çocuğu küfrettiği için cezalandırmaktansa, küfretmediği için ödüllendirmeyi deneyin. Böylece çocukta küfür konusunda pozitif disiplin gelişmesine yardımcı olursunuz.

  • Profesyonel yardımı almak

Çocukta küfür meselesinde başvurulabilecek son bir yöntem de profesyonel yardımı almaktır. Bu sayede detaylıca geliştirilmiş bir sistem izleyerek güvenilir sonuçlar elde etmeyi bekleyebilirsiniz. Ancak elbette bunun için diğer yöntemlere kıyasla daha fazla kaynak harcamanız gerekir.

Çocuklarda küfür: Sıkça sorulan sorular

İşte çocuklarda küfür hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Anneye hakaret eden çocuğa nasıl davranmalı?

Ebeveynler hakaret eden çocuğa karşı sabırlı olmalıdırlar. Çocuğa bağırılmamalı, aşırı ağır cezalar verilmemelidir. Bunun yerine çocuğun hakaret etme alışkanlığının neden kaynaklandığı tespit edilmeli ve buna yönelik çözümler geliştirilmelidir.

Çocuğum küfür ediyor ne yapmalıyım?

Öncelikle çocuğun küfür alışkanlığını neden ve nasıl geliştirdiğini tespit etmelisiniz. Ardından çocuğa bu alışkanlığın zararlarını ve küfürün neden kötü bir şey olduğunu anlatmalısınız. Ardından çocukla konuşmak, küfretmemeye teşvik etmek, rol model olmak gibi çözüm yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Okulda küfür eden çocuğa nasıl davranmalı?

Bu durumda çocuğun küfürleri nereden öğrendiği tespit edilmelidir. Eğer çocuk, akran baskısı veya taklit gibi sebeplerle küfür ediyorsa ona bunun neden yanlış olduğu anlatılmalı, arkadaşlarını da bilgilendirmesi istenmelidir. Bu konuda öğretmenlerle sağlıklı iletişim kurulması yardımcı olabilir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de düzenli olarak ebeveynlere her konuda yardımcı olacak içerikler üretiyoruz. Buna ek olarak, çocuklar için online İngilizce derslerimizde çocuklara eğlence dolu bir yabancı dil öğrenme fırsatı sunuyoruz. 

Çocuğunuzun İngilizce öğrenme süreci bir uzay aracıyla yapılan keşif kadar heyecan verici olsun! Novakid, dil öğrenimini galaksiler arası bir keşfe dönüştürüyor. Aşağıdaki videomuzda bu kozmik keşfi izleyin:

 

Siz de çocuğunuzun severek İngilizce konuşmasını isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.