Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Yabancı dil öğrenmenin faydaları nelerdir? Hep birlikte keşfedelim!
Çocuğun eğitimi
Star icon
26.02.2024
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Yabancı dil öğrenmenin faydaları nelerdir? Hep birlikte keşfedelim!

İçindekiler

Günümüzde yabancı dil öğrenmeyi kolaylaştıran bir sürü seçenek var. Ancak yine de birçoğumuza dil öğrenmek meşakkatli ve zorlayıcı bir süreç gibi gelebilir. Bu durum, akıllara “Gerçekten dil öğrenmemiz gerekli mi?”, “Bu kadar vakit harcamaya değer mi?” gibi soruları getirebilir.

Son yıllarda, artık bazı durumlarda yabancı dil bilmiyor olmanın beraberinde büyük bir dezavantaj getirmediği ortada. Yabancı dil yoksunluğunun yarattığı sorunlar son zamanlarda yapay zeka, dijital sözlük ve bilgisayar çevirisi ile en aza indirilebiliyor. Ancak yine de fazladan bir yabancı dil bilmek, her zaman bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.

Kısacası, gelişen teknoloji ve iş imkanlarıyla birlikte birçok insanın yabancı dil öğrenmeye işlevsiz bir aktivite olarak baktığı doğru. Ancak yine de ana diliniz dışında bir veya birden fazla dil biliyor olmanız, her zaman size çeşitli imkanlar sunacaktır. Bu nedenle, yabancı dil eğitimi almak daima iyi bir seçenek. 

Peki yabancı dil bilmeyi bu kadar önemli ve özel kılan faktörler nelerdir? Neden yabancı dil bilmek günümüzde hala bu kadar önemli? Dilerseniz, gelin birlikte bu soruların cevaplarını arayalım.

Yabancı dil öğrenmenin faydaları

İnsanların yabancı dil öğrenmeye olan görüşlerini tartıştık. Ancak, yabancı dil bilmenin günümüzde hala insanlara sayısız fayda sağladığını biliyoruz. Peki bu faydalar başlıca nelerdir? Gelin, hep birlikte öğrenelim.

  • Daha geniş bir iş imkanı

Daha önce iş arama sürecinden geçmiş olan yetişkin insanlar iyi bilirler ki günümüz iş dünyasında İngilizce bilmek, sizi ön plana çıkaracak bir avantajdan ziyade bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki birçok şirket, İngilizce bilmeyen bir kimsenin iş başvurusunu değerlendirmek bile istemeyecektir. Bu noktada, İngilizce bilmek iş arayan bir yetişkin için bir zorunluluk haline geliyor.

Buna ek olarak, İngilizce dışında fazladan bir dil biliyor olmanız sizin hakkınızda disiplinli, çalışkan ve öğrenmeye açık birisi olduğunuza dair ipuçları verecektir. Bununla birlikte, bir yere iş başvurusunda bulunduğunuzda İngilizce dışında bir dil biliyorsanız bu, bildiğiniz dile bağlı olarak başvurduğunuz yerde size farklı bir çalışma kolu açabilir ve aynı zamanda yeni iş imkanları da yaratabilir. 

  • Daha fazla bilgiye erişebilmek

Yeni bir dil biliyor olmanız, o dildeki farklı kaynaklara da rahatlıkla erişebileceğiniz anlamına gelir. Önemli film, kitap, belgesel gibi materyallerin çoğunun ana dilimize çevrildiği doğru. Ancak, yeni bir yabancı dile hakim olduğunuz takdirde birtakım eserlerin orijinal hâline rahatlıkla erişebilirsiniz. Bu da bilgi kaynaklarınızı daha güvenilir yaparken yeni şeyler öğrenmeyi de daha zevkli hale getirir.

Bununla birlikte, bazı edebi eserleri ana dilinde okuyabilmeniz, o başyapıtı daha iyi bir şekilde içselleştirebileceğiniz anlamına gelir. Örneğin, Shakespeare’in yazdığı bir şiiri İngilizce dilinde okumak ya da Cervantes’in yazdığı El Quijote kitabını İspanyolca okumak bu eserleri daha iyi anlamanıza ve yazarın iç dünyasını yakından tanıyabilmenize olanak sağlar.

  • Yeni kültürleri yakından tanıyabilmek

Dijital çeviri araçları birtakım cümleleri ve deyişleri sizin için çevirse de o kültürü yakından deneyimlemenizi, en azından henüz, sağlayamaz. Yabancı bir dil biliyor olmanız, o dildeki birçok farklı içeriğe erişebileceğiniz anlamına da gelir. Bütün bunlara bazı internet şakaları, filmler, şarkılar, hikayeler dahildir. 

Böylece dünyaya farklı bir perspektiften bakmanız kolaylaşacak ve vizyonunuz artacaktır. Örneğin Rusça bilen birisi Rusya’daki insanların nelere güldüğünü, nelerle eğlendiğini, nasıl bir yaşam tarzı benimsediğini diğer insanlara kıyasla çok daha rahat bir şekilde anlayabilecektir

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.
  • Sosyalleşme imkanı

Yabancı dil bilmek aynı zamanda birçok farklı platformda insanlarla sosyalleşmenizi sağlar. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte, dünyanın çeşitli bölgelerinden farklı insanlarla yabancı dil pratiği yapabileceğiniz sosyal medya mecraları her gün çoğalıyor. Bu da yeni dilleri ve yeni kültürleri tanımanıza yardımcı olacak milyonlarca insan anlamına geliyor.

Yabancı bir dile hakim olmanız yalnızca sosyal medya uygulamaları aracılığıyla değil seyahat ettiğiniz yerlerde ya da turistik bölgelerde de insanlarla rahatlıkla iletişim kurabileceğiniz anlamına gelir. Bu gibi durumlarda dijital çeviri araçlarına başvurabilir ya da İngilizce konuşmayı tercih edebilirsiniz ancak, farklı insanlarla o insanların ana dilinde diyalog kurabiliyor olmak hem daha samimi ilişkiler kurmanıza yarayacak hem de o insanlarla daha pozitif bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

  • Yapay zekanın yeteri kadar gelişmiş olmaması

Birçok insanın yabancı dil öğrenmekten kaçınmasının sebeplerinden bir tanesi de yapay zekanın bütün dillere hakim olması. Gelişen yapay zeka araçlarının halihazırda neredeyse tüm dünya dillerinde hizmet verebiliyor olması, bazı insanlara göre yeni bir dil öğrenmeyi işlevsiz bir hale getiriyor. 

Ancak sanılanın aksine, yapay zeka dünyada bilinen her dile yeterince hakim değil. Son yıllarda büyük bir ilerleme kaydetmiş olsa da yapay zeka, bazı kelimeleri tam olarak anlamayabiliyor ya da çevirmekte zaman zaman sorun yaşayabiliyor. Kim bilir, belki de yeni bir dil öğrenerek yapay zekanın kendisini geliştirmesine katkıda bulunabilirsiniz?

  • Seyahat ve yurt dışında yaşama imkanı

İngilizce ve dijital çeviri araçları, yabancı bir ülkede gezmeniz ve yaşamanız için yeterli olabilir. Ama kimi zaman, bulunduğunuz yerin ana dilini bilmek daha konforlu ve güvende hissetmenizi sağlayabilir. Örneğin, birçok turistik şehirde yerel insanlarla aynı dili konuşuyor olmanız dolandırılma şansınızı azaltır.

Buna ek olarak, yurt dışında eğitim almak veya yurt dışına yerleşmek istediğiniz zaman o ülkenin ana dilini biliyor olmanız da size birçok avantaj sağlar. Örneğin Fransa’da yaşamak isteyen birisi için Fransızca bilmek, o ülkedeki bürokrasi süreciyle daha iyi başa çıkmak anlamına gelir. 

Bununla birlikte, yurtdışındaki birçok üniversitenin lisans ya da yüksek lisans programlarından bazıları, o ülkenin ana dilinde belirli bir seviyeye kadar yeterlilik istiyor. Bu da daha çok yabancı dil eşittir daha çok eğitim imkanı anlamına geliyor.

  • Beyin jimnastiği

Yabancı dil bilmek bir kenara dursun, yeni bir dil öğrenme süreci de insanlara birçok edinim sağlıyor. Düzenli olarak hafızanızı canlı tutmak, disiplinli bir çalışma sürecine ayak uydurmak, bazı motivasyonlar edinmek dil öğrenme sürecini sizin için daha verimli hale getiren bazı etkenlerden. Bu, kendinizi daha özgüvenli hissetmenizi sağlarken aynı zamanda zihninizi canlandırmanıza da yardımcı olur. 

Yabancı dil yeterliliği isteyen iş alanları

Yabancı dil bilmenin bize ne gibi avantajlar sağlayabileceğini artık biliyoruz. Bunlardan en önemlisi, yabancı dil biliyor olmanın size birçok iş imkanı sağlayacağı gerçeği. Peki bu iş alanlarına ne gibi örnekler verebiliriz? Gelin öğrenelim.

  • Yabancı dil öğretmenliği

Yabancı dil denince akla ilk gelen meslek dalı muhtemelen öğretmenliktir. Yabancı bir dili akıcı bir şekilde konuşan dil uzmanlarının bir okulda o dili öğretmek için bir öğretmenlik sertifikası veya ilgili yeterliliği almaları yeterli olacaktır.

  • Mütercim tercümanlık

Bir dildeki yazılı içeriği başka bir dile aktarabilecek yeterliliğe sahip insanlara mütercim denir. Aynı işlemi sözlü bir şekilde yapabilen uzmanlara ise tercüman denir. En az iki dile hakim olmanız ve bu dilleri akıcı olarak konuşabilmeniz kimi zaman bu meslekleri yapmanız için yeterli olmayabilir. Ancak gerekli eğitimi almak ve pratik yapmak size bu alanlarda uzmanlaşma ve başarılı olma imkanını sağlayacaktır.

  • Akademisyenlik

Her alanda olduğu gibi yabancı dil alanında da yüksek lisans ve doktora yaparak yeteneğinizi değerlendirebilir ve uzmanlaşabilirsiniz. Belirli sınavlardan ve disiplinli bir çalışma sürecinden geçtikten sonra, yabancı dil yeteneğinizi kullanarak yetkin olduğunuz bu alanda eğitim verebilirsiniz.

  • Editörlük ve metin yazarlığı

Eğer yeterli kabiliyetiniz ve deneyiminiz varsa, Türkçe dışında bir dil biliyor olmanız o dilde içerik üretebileceğiniz veya içerikleri denetleyebileceğiniz anlamına gelir. Bu da halihazırda yetenekli olduğunuz bir alanda size sunulan iş imkanlarının ikiye katlandığı anlamına gelir.

  • Tur rehberliği

Yabancı dil yeterliliğinin arandığı en büyük sektörlerden bir tanesi de turizm. Birtakım yeterliliklere ve bilgi birikimine sahip olduktan sonra, bildiğiniz her dil tur rehberliği alanında size açılan daha çok iş imkanı demektir.

  • Müşteri hizmetleri

Yerli ve yabancı olmak üzere büyük bir kitleye sahip ticari amaç güden kuruluşlar, online site veya şirketler de yabancı dil alanında uzmanlaşmış birçok çalışanı bünyesinde bulundurmak isterler. Gün içinde farklı sebeplerden ötürü müşterilerle iletişim halinde olması gereken müşteri hizmetleri ise yabancı dil yeterliliğinin en çok ihtiyaç duyulduğu alanlardan bir tanesidir. 

Sıkça sorulan sorular

Yazımızı bitirdikten sonra, yabancı dil öğrenmenin faydaları konusuna yönelik sık sık sorulan sorulara göz gezdirebilirsiniz.

Yabancı dil ne demek?

Tanıma göre, “bir kimseye göre anadilinin dışında kalan bütün dillerin ortak adı” yabancı dil demektir.

Yabancı dil öğrenmek neden önemlidir?

Yabancı dil öğrenmek, yeni iş imkanlarına erişebilmek ve dünyanın çeşitli bölgelerinden farklı insanlarla iletişim kurabilmek açısından oldukça önemlidir.

Yabancı dil kaç ayda öğrenilir?

Yeni bir dil öğrenmenin süresi, öğreneceğiniz dilin zorluğuna ve o dile ayıracağınız vakte bağlı olarak değişmektedir. Ancak, yeni bir dilde iletişim kurabilecek kadar yeterli seviyeye gelebilmek için verilen ortalama süre 10-11 ay arasıdır.

Novakid’le tanışın!

Yabancı dil öğrenmenin ne gibi faydalar sağladığını artık biliyoruz. Eğer siz de çocuğunuzun bu alanda gelişmesini ve küçük yaştan itibaren yabancı dil pratiği yapmasını istiyorsanız Novakid bunun için doğru adres! Çocuklar için online İngilizce derslerimizde uzman eğitmenlerimizle, alışılmışın dışında ve eğlence dolu bir İngilizce öğrenme deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.