Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Question tags konu anlatımı ve bilgi testi!
Dil bilgisi
Star icon
19.09.2023
Time icon 9 min
Comment icon 0 yorum

Question tags konu anlatımı ve bilgi testi!

İçindekiler

Birçok dilde olduğu gibi İngilizcede de bulunan, Türkçeye “teyit soruları” olarak çevirebileceğimiz tag questions, cümlelerimizi daha ilgi çekici kılmakla birlikte karşımızdaki kişiyi bizimle daha fazla etkileşime geçmeye teşvik ediyor. Sohbetleri daha dinamik kılan bu soru yapısı, İngilizce öğrencilerinin kesinlikle öğrenmesi gereken bir konu.

Bu içeriğimizde tag questions, diğer bir adıyla ise question tags yapısının nerelerde kullanıldığını, cümle yapısına göre nasıl şekil aldığını detaylıca anlatacağız. Sonrasında ise question tags quizimizle konuyu ne kadar anladığınızı ölçeceğiz. O hâlde haydi başlayalım!

Tag questions nedir?

İngilizcede tag questions, cümlelerin sonuna eklenip onları soru hâline getiren, teyit almak için kullanılan, Türkçede “değil mi?” olarak karşılaştığımız yapılardır.

Örnek: Alpgiray is a very successful student, isn’t he? (Alpgiray çok başarılı bir öğrenci, değil mi?)

Yukarıdaki örnekte görebileceğiniz gibi önce sıradan bir cümle söylüyoruz, sonrasında ise tag question ekleyerek cümlemizi soru hâline getiriyoruz. Bir diğer örneğe ise aşağıdan göz atabilirsiniz.

Örnek: Karahan writes great code, doesn’t he? (Karahan çok iyi kod yazıyor, değil mi?)

Yukarıdaki örnekte de Karahan’ın iyi kod yazdığını söyledikten sonra tag parçasını (“doesn’t he”) cümlenin sonuna getiriyoruz ve tag questionımızı elde etmiş oluyoruz. Gelin bir örneğe daha göz atarak tag questions’ın ne olduğunu daha iyi anlayalım.

Örnek: My uncle wasn’t a bad man, was he? (Amcam kötü bir adam değildi, değil mi?)

Fakat bu cümlelerin birinde “isn’t” kullandık, diğerinde “doesn’t,” bir diğerinde ise “was.” Bunların arasındaki farkı nasıl anlayacağız? Tag questions kullanırken soruyu nasıl soracağımızı nasıl belirleyeceğiz?

Question tags yapısı

Tag questions sorularında cümle ikiye ayrılıyor: İfade (statement) kısmı ve eklenti (tag) kısmı. İfade kısmında adı üstünde ifade ettiğimiz cümlemiz yer alıyor, eklenti kısmında ise soru eklentimiz yani question tagimiz bulunuyor. 

Örnek: Gamze is a hardworking woman, isn’t she? (Gamze çalışkan bir kadın, değil mi?)

Yukarıdaki örnekte “Gamze is a hardworking woman” kısmının ifade olduğunu, “isn’t she” kısmınınsa eklenti olduğunu görebilirsiniz.

Question tags kullanırken ifadeye getireceğimiz eklentiyi ise ifade kısmının yardımcı fiili ve olumsuz olup olmaması belirliyor. İfadenin zamanıyla (tense) ve isim / fiil cümlesi olmasıyla ortaya çıkan yardımcı fiiline bakıyoruz. Eğer ifade olumluysa bu yardımcı fiili olumsuz, ifade olumsuzsa da yardımcı fiili olumlu olarak kullanıp sonrasında ise özneyi getiriyoruz.

Örnek: We can pass this question, can’t we? (Bu soruyu geçebiliriz, değil mi?)

Örneğin yukarıdaki soruda yardımcı fiilimiz “can.” Bu sebeple “can” modal fiilinin olumsuz hâli olan “can’t” kelimesinden yararlanıyoruz, sonrasında ise öznemizi getirerek tag kısmımızı tamamlıyoruz. İşte bu kadar!

Question tags tablo

Aşağıdaki tablodan hangi cümlelerde hangi tagi kullanabileceğinizi daha iyi anlayabilirsiniz. Yardımcı fiili rahatça anlaşılan cümlelerin yanı sıra bazı istisnai durumlar da bulunuyor, bunlara dikkat ettiğiniz sürece tag questions konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.

Cümle türü (Type of sentece) İfade (Statement) Question tag
Olumlu (Positive)
Verb(Present) You work here, don’t you?
Verb (Past) You worked here, didn’t you?
BE (is/are) She is coming, isn’t she?
BE (was/were) She was here, wasn’t she?
Modal (can, will, should) He can swim, can’t he?
Have (auxiliary verb, present) They have seen it, haven’t they?
Have (auxiliary verb, past) They had seen it, hadn’t they?
Olumsuz (Negative)
Verb (Present) You don’t work here, do you?
Verb (Past) You didn’t work here, did you?
BE (is/are) She isn’t coming, is she?
BE (was/were) She wasn’t here, was she?
Modal (can, will, should) He can’t swim, can he?
Have (auxiliary verb, present) They haven’t seen it, have they?
Have (auxiliary verb, past) They hadn’t seen it, had they?
Özel durumlar (Special cases)
I am I am right, aren’t I?
Emir cümleleri Open the door, will you?
Let’s Let’s go, shall we?

 

İstisnai durumlarda “I am” kalıbının ardından “am I not” değil, “aren’t I” kullanımının geldiğini görüyoruz. Eğer ifadede “I am not” bulunuyorsa da question tag kısmında “am I” kalıbını kullanabilirsiniz.

Emir cümlelerinin tag kısmında “will,” “let’s” ile başlayan öneri cümlelerinin tag kısmında ise “shall” kullanılıyor.

Question tags kullanım alanları

İngilizcede tag questions yapısını kullandığımız belli başlı durumlar bulunuyor. Bu yapıyla genellikle aşağıda bahsedeceğimiz durumlarda karşılaşırsınız.

  • Onay istemek

Fikir sahibi olduğumuz ama emin olmadığımız bir şeyden bahsettikten sonra karşıdaki kişiden bu bilgiyi onaylamasını istemek tag questions için en yaygın kullanım şeklidir.

Örnek: You are coming to the party, aren’t you? (Partiye geliyorsun, değil mi?)

  • Bilgi kontrolü

Bilmediğimiz bir konuda karşımızdaki kişiden bilgi almak için de tag questions kullanmamız mümkün.

Örnek: He has a sister, doesn’t he? (Onun bir kız kardeşi var, değil mi?)

  • Konuşmayı canlandırmak

Question tags kullanarak karşınızdaki kişiyle olan diyalogu daha derin bir hâle getirmeniz mümkün. Havadan sudan konuşurken bu yapıyı kullanıp karşınızdakini konuşmaya davet edebilirsiniz.

Örnek: It’s a beautiful day, isn’t it? (Güzel bir gün, değil mi?)

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Question tags konusunda sık yapılan hatalar

Tag questions konusu temelinde kolay olsa da bazı senaryolar küçük kafa karışıklıkları yaratabiliyor. Bunları aşmanın en iyi yolu zaman, fakat siz yine de sık yapılan bu hatalara göz atarak kendinizi önceden hazırlayabilir ve bunları yapmaktan kaçınabilirsiniz.

  • Olumlu / olumsuz hataları

Cümlelerin sonuna question tags getirirken şuna dikkat etmelisiniz: Cümle olumluysa tag olumsuz olur, cümle olumsuzsa da tag olumlu olur. Yani cümle neyse tersini almalısınız. Bu sebeple “He is going, is he?” diye bir kullanım yanlıştır, bunun yerine “He is going, isn’t he?” demelisiniz.

“Let’s” ile başlayan önerileri bunun bir istisnası olarak görebilirsiniz, öyle ki buradaki kullanım “Let’s go to the mall, shall we?” şeklindedir.

  • Yardımcı fiil hataları 

Cümlenin yardımcı fiilini bulmak kafa karıştırıcı olabiliyor, özellikle de bu fiil açıkça görünmüyorsa. Örneğin “He lives in İstanbul.” cümlesindeki yardımcı fiil görünmüyor, ama aslında bu yardımcı fiilin “does” olduğunu biliyoruz çünkü present simple tense ile üçüncü şahıs kullanıyoruz. 

Bu konuda öğrencileri zorlayan bir diğer nokta ise “have” fiili. Bu fiil hem “sahip olmak” anlamına geldiği hem de perfect tense ile yardımcı fiil olarak kullanıldığı için bazen kafa karıştırabiliyor. Eğer “have” fiili “sahip olmak” anlamında, ana fiil olarak kullanılıyorsa question taginizde cümlenin yardımcı fiilini kullanmalısınız – örneğin “She has a red pencil, doesn’t she?” gibi. 

Fakat “have” fiili bir yardımcı fiilse bu sefer question tag yapısında yerini alması gerekir, örneğin “She has gone to university, hasn’t she?” gibi.

Cümlenizin yardımcı fiilini anlamakta zorluk çekiyorsanız cümlenizi soru cümlesine dönüştürmeyi ve ortaya çıkan yardımcı fiile bakmayı deneyebilirsiniz.

Tag question örnekleri

Dilerseniz gelin testimize geçmeden önce günlük hayatta karşımıza çıkabilecek birkaç tane tag question örneğine bakarak konuya iyice aşina olalım.

Örnek: We are going to swim tomorrow, aren’t we? (Yarın yüzeceğiz, değil mi?)

Örnek: She hasn’t finished reading that thick novel yet, has she? (Şu kalın romanı okumayı henüz bitirmedi, değil mi?)

Örnek: You’ve met her before, haven’t you? (Daha önce onunla tanıştın, değil mi?)

Örnek: They are going to join the party later, right? (Partiye daha sonra katılacaklar, değil mi?)

Örnek: You’ve been to that new Italian restaurant downtown, haven’t you? (Şehir merkezindeki şu yeni İtalyan restoranına gittin, değil mi?)

Örnek: He can play the guitar, can’t he? (Gitar çalabiliyor, değil mi?)

Örnek: Ümit is studying law, isn’t he? (Ümit hukuk okuyor, değil mi?)

Örnek: It’s going to rain today, isn’t it? (Bugün yağmur yağacak, değil mi?)

Tag questions exercises (Quiz)

Tag questions konu anlatımını bitirdiğimize göre bilginizi ölçüp egzersiz yapmak için kullanabileceğimiz testimize geçebiliriz!

Your father makes great pizza, ___?
My daughter is good at basketball, ___?
My teacher doesn’t say bad things about us, ___?
They had left before the rain started, ___?
You won’t forget to call me, ___?
He should try the new dessert at that cafe, ___?
She doesn’t like spicy food, ___?
They should apologize for their behavior, ___?
The movie was fantastic, ___?
They can’t block this movement, ___?
Yanıtlara Bak
Yanıtları İnceleyin

Novakid’le tanışın!

Gramer kuralları her ne kadar önemli olsa da çocuklar için İngilizce öğrenirken ezberden uzaklaşıp interaktif, eğlenceli bir yaklaşım izlemek gerekiyor. Novakid’de uzman eğitmenlerimizle tam olarak bunu sunuyoruz. Siz de ilk deneme dersinizi hemen ücretsiz alın!

Tag questions nasıl kullanılır?

İngilizcede tag question kullanırken yapmanız gereken şey cümlenizin sonuna yardımcı fiilinizin olumsuzundan (eğer cümle olumsuzsa da olumlusundan) ve öznenizden oluşan bir eklenti koymak. Örnek: “He is a great teacher, isn’t he?”

Question tag nerede kullanılır?

Question tag yapısı onay almak istediğimiz, bir bilginin doğru olup olmadığını kontrol ettiğimiz, karşımızdakiyle daha çok konuşmak istediğimiz durumlarda kullanılır.

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.