Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklar İçin İngilizce Kelime Ezberleme Yöntemleri Nelerdir?
Kelimeler
Star icon
16.08.2021
Time icon 12 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklar İçin İngilizce Kelime Ezberleme Yöntemleri Nelerdir?

İçindekiler

Kelime dağarcığını geliştirmeden dil öğrenmek imkansızdır. Kelime bilgisi, İngilizce konuşmayı, okumayı, dinlemeyi ve yazmayı mümkün kılan temeldir. Ve elbette, kelimeleri bilmek için onları öğrenmek gerek!

Kelimelerin hızlı hatırlanması iyidir. Bunu yapabilen insanların mükemmel bir hafızası olduğunu söylüyorlar! Ancak kural olarak, yeni kelimeleri hatırlamak için çaba sarf etmeniz gerekir.

Çocuklarla İngilizce kelime ezberlemek

Okul öncesi ve okul çocuklar etkinlikleri sırasında yeni her şeyi öğrenirler. Aynı durum İngilizce kelimeler için de geçerlidir. Ders ilgi çekici ise, çocuk gerekeni yapmak ister; okul öncesi yaştaki çocuk derse aktif olarak katılır. Aktivite doğru bir şekilde yapılandırılırsa, bu çocuk daha sonra tüm yeni kelimeleri farkında bile olmadan hatırlayacaktır.

Alternatif olarak, “kelime defterine kelimeleri yaz ve öğren” gibi görevler tabii ki çocuklar için pek ilgi çekici değil. Bunun nedeni sadece okul öncesi çocuğun yazıp okuyamaması değil, çocukların kelimeleri tutarsız bir ses ve harf kümesi olarak algılamasıdır. Bu nedenle, her şeyden önce, bu grubun öğreneceği ögenin resim veya nesne gibi bir görselle “bağlantılı” olması gerekir. Daha sonra bellek, öğrenilen sözcükleri işitsel olarak algılayıp gerçek yaşam biçimiyle ilişkilendirmeye başlar.

Ancak bu bağlantılar hala çok zayıftır ve kolayca bozulabilir, bu nedenle sadece sunum yeterli değildir. Dersin konusu o anda çocuğun ilgisini çekmiyorsa, onu hatırlamaz. Bu nedenle İngilizce kelime ezberlemedeki bir sonraki adım, bellekte oluşturulan bağları güçlendirmektir. Bunu yapmak için öğretmenlerimiz, özellikle hafızayı ve hatırlamayı geliştirmeye yönelik çeşitli oyun teknikleri kullanırlar.

Bunların en basitleri, kartlarla veya nesnelerle oynanan, notlara (anımsatıcılar) dayalı her tür oyunu içerir.

İngilizce kelime ezberlemek için kart oyunları

  • En kolay seçenek, sunumdan hemen sonra çocuktan geri bildirim almaktır. Önlerinde kelimeler olan kartları dağıtın ve “… nerede?” diye sorun, soruya gerekli kelime ile başlayın. Bu oyun öğretmenin, çocuğun neyi öğrendiğini ve hangi kelimeleri bildiğini belirlemesini mümkün kılar. Bu nedenle, hangilerinin daha fazla pratik gerektirdiğini belirlemek kolaydır. Bir çocuğun yalnızca sözcükleri ezberlemesi değil, bağlam içindeki kullanımlarını duyabilmesi gerekir – bu pratik, çocuğu gerçek hayattaki konuşmaya yaklaştırır ve “Nerede?” sorusunun durumsal kullanımını mümkün kılar.
  • Bir sonraki oyun bir öncekine benziyor, ancak daha fazla hafıza ve dikkat gerektirir. Öğrenilen kelimelerin resimlerini içeren kartları çevirin, böylece çocuk resmi göremez. Aynı soruyu “… nerede?” veya “Lütfen bana … bul” şeklinde soruyoruz ve çocuğun sorulan kelimenin sadece ne anlama geldiğini değil, aynı zamanda ilgili resmin nerede olduğunu da hatırlaması gerekiyor.
  • Aktif oyunun bir başka versiyonu daha. Yazılı resimler mıknatıslarla tahtaya, duvara yapıştırılmalı ya da yere yayılmalıdır. Çocuğun görevi “…. vurmak”, yani istenen kelimeye top atmak. Bu oyunu değişen isteklerle iki kişi oynamak keyifli olabilir. Dikkat ve hafızanın ve atış doğruluğunun gelişimine eşlik eder; topu resmin üzerine atmak zorundalar! Bu İngilizce kelime oyununun İngilizce kelimeleri öğrenmeyi daha eğlenceli hale getireceğinden emin olun – hele bir de puanlama sistemi getirirseniz harika olur!
  • Yeni kelimeler öğrenmek için en popüler oyunlardan biri de bowlingdir. Sadece resimleri ve kelimeleri “labut”lara veya örneğin yoğurt kaplarına yapıştırın, bunları odanın karşı tarafına yerleştirin, çocuğa bir top verin ve “Topu nasıl yuvarlayacağını” gösterin. Bundan sonra, kaç tane “labut” veya kutunun devrildiğini sayın ve öğrenciden devrilen “labut”ların üzerindeki kelimeleri söylemelerini isteyin! Bütün kelimeleri doğru bilirse, çocuğa ek puan verin.
  • Çocuğun İngilizce kelimeleri öğrenip öğrenmediğini kontrol etmek için “Buharlı Tren” oyunu kullanılabilir. Kartları, kelimeler arka arkaya gelecek şekilde dağıtın. Çocuğa “vagonları” açmasını ve kelimeyi söylemesini bekleyin. Her açılışta “Bu nedir?” sorusuyla başlayın ve öğrencinin tam bir cevap vermesini sağlayın – “Bu bir …”.
  • İşte daha önce öğrenilen İngilizce sözcükleri kontrol etmek için başka bir basit oyun. Resimli iki set karta ihtiyacımız var. Bunları karıştırın ve eşleşmeleri bulun, ancak her “eşleşmeyi” İngilizce olarak isimlendirmeyi unutmayın. Bu oyun aynı zamanda tekil ve çoğul formların pratiğini yapmak için de yararlıdır. Sonuç olarak, iki ögenin eşleşmesi vardır, örneğin “apple  – apples”. Ve ideal olarak, çocuk “an apple – two apples” gibi bir ek eklemelidir.

İngilizce kelimeleri nesnelerle ezberlemek için oyunlar

Nesnelerle oynanabilen basit oyunlar için nesnelerin yanı sıra her şeyi saklayabileceğiniz “sihirli” bir çanta gereklidir. Çanta, öğrencinin içinde ne olduğunu göremeyeceği şekilde bağlanmalı veya ağzı sıkılmalıdır. Oyun en basitinden en zoruna doğru düzenlenmiştir – basit sunum ve isimlendirme, ezberleme, yeni kelimelerin yeniden üretilmesi. Nesnelere dokunulabilir ve canlı duygular ve kinestetik hafıza, kelime imajının hatırlanmasını kolaylaştırır.

  • Nesneleri gösterin, isimlendirin, öğrenciden tekrar etmesini isteyin, dokunmasına izin verin ve bir çantaya koyun. Daha sonra öğrenciye çantayı uzatıp istediğimiz nesneyi hissederek bulmasını isteriz – “Lütfen … dokun.” Zaman yönetimi için 5 veya 10’a kadar sayın. Öğrenci doğru cevap verirse, “Evet, haklısın! Bu bir …” deyin. Yanlış cevap verirse, “Hayır, yanlış. Tekrar dene” deyin. Bu tür ifadeler etkileşim kurmaya ve bu sayede İngilizce kelime ezberlemeye yardımcı olur.
  • “Saklambaç.” Odadaki eşyaları saklayın, çocuktan bulmasını isteyin. “… nerede?” diye sorun. Zamanla, nesnenin nerede olduğuna ilişkin “masanın altında” veya “sandalyenin üzerinde” gibi bir açıklama da ekleyebilirsiniz. Bu sayede çocuklar İngilizce edatlar konusunda da kendini geliştirecektir.
  • Saklambaç daha farklı bir şekilde oynanabilir ve bu oyun “Görüyorum” olarak adlandırılabilir. Görev sadece gizli nesneyi bulmak değil, aynı zamanda “… görebiliyorum” ifadesini kullanarak bu kelimeyi cümle içinde kullanmaktır. Çocuk bulduğu nesneyi oyun bitene kadar elinde tutabilir.
  • Öğrenci kelimeleri öğrendiğinde, “Ne eksik?” oynayabilirsiniz. Çocuklar bu oyunu çok sever. Tüm nesneler çocuğun önündedir, öğrenci gözlerini kapatır ve bir nesne alınır. Öğrenciden gözlerini açmasını ve eksik nesneyi tahmin etmesini isteriz (oyun İngilizce olarak oynanır.) Bu oyunda öğrencinin neyin eksik olduğunu anlaması ve İngilizcede adının ne olduğunu hatırlaması gerekir. Hem İngilizce kelime öğrenme hem de hafıza geliştirme için iyi bir seçenek!
  • Ayrıca nesneleri satın alabilir veya satabilirsiniz. “Dükkanda” oyunu, bu bağlamda sevilen İngilizce oyun seçeneklerinden bir tanesi. Burada canlı bir iletişim kurabilirsiniz, bu nedenle konuşma becerilerinin gelişimi için bu oyun düzenli olarak oynanmalıdır. Başlangıçta, çocuk cümleleri öğretmenden sonra tekrar edecek, ancak kısa süre sonra kolayca hatırlayacaktır. Oyun çok basit – biri satıcı, diğeri alıcı. İngilizce seviyemize bağlı olarak, “an apple, please” gibi en basit ifadeleri ya da “Can I have an apple, please?” gibi daha karmaşık ifadeleri kullanırız. Her seviyeye uygun, keyifli ve faydalı bir İngilizce kelime oyunu!

İngilizce kelimeleri ezberlemek için masa oyunları

Kelimeler, masa oyunları yardımıyla da hatırlanabilir. Masa oyunları oynamak her zaman çok eğlencelidir, ancak bunu yapabilmek için bazı şablonlar hazırlamanız ve bunları yazdırmanız gerekir.

  • Loto veya tombala. Kelimelerin resimlerini içeren iki kart setine ihtiyacınız var. Bir set bir oyun kartıdır ve diğer set kareler halinde kesilir ve bir çantaya gizlenir. Bunlar “jetonlar” olacak. “Jetonları” tek tek çıkarın ve kelimeyi adlandırın. Veya şu soruyu sorun, “Kimde bir … var?” “Bende … var” cevabını veren ilk kişi bir “pul” alır. Kazanan, oyun kartını ilk tamamlayan kişidir.
  • SNAP. Bu oyun çok dinamiktir ve yeni kelimeleri ezberlemek için etkilidir. Ancak 4 set resim kartı gerektirir! Hepsi karıştırılır ve oyuncuların önüne “kapalı olarak” yayılır. Herkesin yüzü aşağı bakacak şekilde kendi kartları vardır. Sırayla, her oyuncu bir kartı kendisinden uzaklaştırır, böylece diğer oyuncular önce resmi görür, İngilizcesini söyler ve ortaya koyar. Görüntü önceki oyuncunun yerleştirdiği kartla eşleşirse, “SNAP” diye bağırır ve tüm seti tutar. Kartı kalmayan kaybeder.
  • Dobble. İnternette dobble şablonlarının nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Bunlar birkaç kelime kategorisi için yapmak daha iyidir. En fazla 5 oyun seçeneği arasından seçim yapabilirsiniz! Oyun bir odaklanma testidir, bu nedenle tüm öğrencileri gerçekten büyüler.
  • Yılanlar ve Merdivenler. Birkaç kelime kategorisini gözden geçirmek için faydalıdır. Sayılar yerine yeni kelimelerin resimlerini içeren bir şablon yapın. Zarı atın, ilerleyin, adımları sayın, kelimeleri söyleyin!
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Okul çocukları ile İngilizce kelimeleri ezberlemek

11-12 yaşlarındaki çocukların hafızası düzenli olarak kelime ezberleyerek gelişmiştir ve onları yazıp evde tekrar etmeleri yeterlidir, ancak bu daha küçük okul çocuklarında işe yaramayabilir. Kelimeleri nasıl hatırlayacakları öğretilmelidir. Öğretmeninizin yeni kelimeler öğrenme ihtiyacını anlaması ve kelimeleri bir deftere yazıp tercüme etmeye değil (bu etkinlik, dersten sonra evde yapılabilir), aktif ezberlemeye zaman harcaması daha iyidir. Aktif etkinliklerden bazıları yukarıda bahsettiğimiz İngilizce kelime öğrenme oyunlarıdır. Bu durumda öğrenciler yeni kelimeleri hatırlamakta sorun yaşamazlar. Herkes oynamayı sever. Oyunlar heyecan vericidir ve kazanmak öğrencileri motive eder.

Ancak, öğrenme süreci farklıysa ve yeni kelimeler öğrenmek öğrencinin ödeviyse, ebeveynler en azından ilk başta çocuklarına yardım etmek için çaba sarf etmek zorunda kalacaklardır. Okulda kelimeleri ezberlemenin zorluğu, aynı anda hem anlamını hem de yazımını öğrenmelerinin istenmesiyle daha da artar. Bu öğrenme şekli beyin ve hafıza için zorlayıcıdır. Bu durumda çocuklar da elbette İngilizce öğrenmek konusunda daha da isteksizleşecektir.

Bir öğrencinin İngilizce kelimeleri öğrenmesine nasıl yardımcı olunur?

Her şeyden önce, bunu çocuğun kendisinden başka kimsenin yapamayacağını açıklamanız gerekir. Ve İngilizce kelimeleri bilmeden İngilizce konuşamayacaklarını, şarkı söyleyemeyeceklerini ve iletişim kuramayacaklarını açıklayın. Ancak çocuklara baskı uygulamayın; sadece başlangıçta zor olacağını anlatın. Daha sonra hafızaları gelişecek ve yeni kelimeleri farkında olmadan hatırlayacaklar. İngilizce kelime çalışmanın önemini çocuklara bu şekilde anlatabilirsiniz.

Onlara yukarıda açıklanan oyunlardan birkaçını önerin, tüm resimlere yazılı kelimelerle eşlik ettiğinizden emin olun. Resim oluşturmak için zamanınız yoksa, o zaman iki set kart – İngilizce ve ana dillerinde yazılışları – yeterli olacaktır.

İngilizce kelime nasıl ezberlenir?

  • Ana dildeki bir sözcüğü İngilizce çevirisiyle eşleştirin. Önce ipuçlarını kullanarak kelimeleri eşleştirin, sonra ipucu olmadan ve son olarak zaman sınırı ayarlayın. Kelimeler çok daha hızlı ezberlenecek!
  • İngilizce kelimeleri yüzleri aşağı bakacak şekilde yayın, ters çevirin ve çeviriye bir isim verin. Aynı şey, ancak biraz farklı – İngilizce kelimeleri ana dil çevirisini kullanarak söyleyin.
  • Ana dilde kelimelerle (her boşluk bir kelimedir) bir oyun kartı yapın ve ardından İngilizce kelimelerle kareler kesin. Onları yayın.
  • Top oyunları. Sadece birbirinize bir top atın; biri anadilinizde bir kelime söylüyor, diğeri onu İngilizceye çeviriyor gibi. Herhangi bir top oyunu hızlı bir tepki gerektirir, bu nedenle hafıza daha aktif çalışmaya başlar, bu da İngilizce kelime ezberlemek için gereken bağlantıları kuvvetlendirerek çocuklara fayda sağlar.

Bir çocuk yeni İngilizce kelimeleri kolayca hatırlayabildikten sonra, yazımını ezberletmeye geçebilirsiniz. Bunu yapmak için öncelikle, yazımlarını hatırlamıyorsanız kelimeleri kullanmanın imkansız olduğunu açıklamalısınız! İkincisi ise şu: Sadece başlangıçta zor olacak 🙂

İngilizce temel kelimelerin önemi

İngilizce kelime öğrenirken dikkat etmeniz gereken önemli bir unsur bulunuyor. “İngilizcede kaç kelime var?” diye soracak olursanız bu sorunun cevabı Oxford’a göre yaklaşık 171.000. Fakat günlük hayatta bütün İngilizce kelimelerin sadece 3.000 tanesini bilmek bile iletişim kurmak için yeterli.

Dolayısıyla sık kullanılan İngilizce temel kelimeleri öğrenmek bile kelime dağarcığı için çok büyük bir fayda sağlıyor. Bunu yaparken kelime listenize İngilizce güzel kelimeler ekleyerek ilginizi çeken, çok kullanılmasa da kulağa hoş gelen veya ilginç bir anlama sahip sözcükleri de öğrenebilirsiniz. Dilerseniz yazımızı bu kelimelerden birkaç örnek vererek bitirelim, ilginizi çekerse dahasını da araştırabilirsiniz. İşte İngilizce ilginç kelimelerden bazıları!

  • Serendipity – Tesadüfen güzel bir şey keşfetme, şans
  • Mellifluous – Bal gibi akıcı, tatlı
  • Schadenfreude – Başkalarının acısından keyif alma
  • Quixotic – Hayalperest, gerçek dışı
  • Limerence – Tutku, yoğun aşk hissi
  • Saudade – Özlem, özlem hissi
  • Ethereal – Uçuk, mistik
  • Petrichor – Yağmur sonrası havada hissedilen o toprak kokusu
  • Ephemeral – Geçici, kısa ömürlü

Okul çocuklarına İngilizce kelimeleri yazmayı öğretmek

Başlangıçta ana görev, bir çocuğun ilk adımlarını atmasına yardımcı olmak, İngilizce öğrenmeye olan ilgisini desteklemek, onlara güven vermek ve her türlü zorluğun üstesinden gelmesine yardımcı olmaktır.

Ancak, çabalarınızın yeterli olmadığını fark ederseniz, Novakid Çocuklar İçin Çevrimiçi İngilizce Okulu gibi uzmanlardan yardım almalısınız. Video derslerimiz hem yeni kelimeleri hem de grameri ezberlemek için tüm teknikleri içerir. Böylece, çocuk İngilizce öğrenirken öğretmenle canlı İngilizce iletişim yoluyla yeni şeyleri farkına bile varmadan öğrenir, ama ayrı olarak değil, hızlandırılmış bir şekilde. Denemeye değer – ilk ders ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.