Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklar için yoga: İşte evde çocuk yogası ve faydaları
Uncategorized
Star icon
29.09.2023
Time icon 9 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklar için yoga: İşte evde çocuk yogası ve faydaları

İçindekiler

Spor insanın hayatının her alanın olması gereken bir etkinliktir. Bedenin yapılan egzersiz ile dinç ve diri tutulmasının yanında kişinin yapılan egzersiz sonrasında sahip olacağı rahatlama hissi tarif edilemezdir. Yaptığınız egzersiz; bir takım sporu halinde, bireysel şekilde veya yapılan sporun sahip olduğu farklı niteliklere göre de değişiklik gösterebilir. Bugün ise konumuz yoga, yoga nasıl yapılır ve özellikle çocuk yogası.

Bu yazımızda çocuk yogası ve çocuklar için yoganın faydalarını inceleyeceğiz. “Çocuklar için yoganın faydaları nelerdir?”, “Çocuklara uygun hareketler hangileridir?”, “Çocuk yogasında dikkat edilmesi gereken etmenler nelerden oluşur?” ve bunun gibi sorulara siz de cevap arıyorsanız yazımızı okumanız yeterli. Haydi başlayalım!

Yoga nedir?

Yoga çoğumuzun bildiği gibi bir spor dalı olmaktan çok daha fazla anlam taşıyor içinde. Hinduizm’in altı okulundan biri olmasıyla önce çıkan bu egzersiz şekli zihnin beden ile bağının güçlendirilmesine dayanıyor. Ancak yıllar geçtikçe yoga başlangıçtaki anlamından daha geniş içeriğe sahip olmuş ve bir çeşit egzersiz türü haline gelmiştir. 

Yoga, günümüzde bir egzersiz türü haline geldi. “İnsanlar neden yoga yapıyor?” sorusuna cevap bulmak ise oldukça basit çünkü içerisinde birçok kolaylık barındırıyor. Yoga için size gereken tek etmen, yerçekimi bulunan bir ortam. Bunu sağladıktan sonra -ki yerçekimini doğduğumuz dünya kendinden sağlıyor- geriye yapmak istediğiniz hareketleri seçmek ve egzersiz planınızı oturtmak kalıyor.

Aynı zamanda yoga tamamen zihin-beden birliğine dayanıyor. Duruşlar ve kas hakimiyetinin kişide yarattığı özgürlük hissi yoga yapmaya başlayan insanları bağımlı haline getiriyor. Özgürlük hissinin yanında kolay yoga hareketleri için rehberler ve videolar ile deneyiminizi geliştirebiliyorsunuz.

Evde yoga yapmanın faydaları

Yoga yapmak zihin ve beden sağlığını geliştirmeyi amaçlayarak yapılan bir aktivitedir. Gerek uzun vade gerekse kısa vadede sahip olduğu artı yönleri saymakla bitmemekle birlikte yoga yapmanın faydalarını sizin için sıraladık. Yoganın insanın katkıları ise şu şekilde: 

  • Stresi azaltır. Yoga yapmak stresi azaltan bir etkinliktir. Düzenli yoga pratiği zihinsel rahatlama ve sakinlik sağlayarak stres seviyesinin düşmesine katkı sağlar. 
  • Esnekliği arttırır. Yoga pozları vücut esnekliğini arttıran etkilere sahiptir. Egzersizlerin doğru ve planlı uygulanması kasların uzamasının yanında kas esnekliğine de yarar. 
  • Vücut bilincini geliştirir. Yapılan egzersizler vücut ve zihin arasındaki bağı güçlendirir. Bu sayede vücut farkındalığına katkıda bulunur. 
  • Dengeyi iyileştirir. Yoga duruşları dengeyi arttırmaya yardımcı olur. Pozlar dengeyi geliştirir ve vücuttaki koordinasyonu artırır. 
  • Zihinsel odağı arttırır. Düzenli yoga yapmak zihinsel odağı ve konsantrasyonu arttırır. Yapılan meditasyon uygulamaları zihni dinginleştirir ve dikkati güçlendirir. 
  • Vücut gücünü arttırır. Yoga pozları, vücut gücünü artırmaya yardımcı olur. Düzenli olarak yapılan yoga kasları güçlendirir ve dayanıklılığı artırır.
  • Daha iyi solunum sağlar. Yoga pozları nefes kontrolüne odaklanır. Yapılan egzersizler solunum kontrolü ve alınan nefesin dengeli kullanımına katkı sağlar.
  • Ruhani dinginliği arttırır. Yoga rahatlamayı teşvik ederek ruhani dinginliği arttırır. Düzenli yapılan egzersizler uyku kalitesinin artmasına da yarar. 
  • Kendine saygıyı arttırır. Yoga iç huzur ve kendine saygıyı artırmada katkıda bulunur. Kendinizi daha iyi tanıma ve kabul etme yolunda yardımcı olur.

Çocuk yogasının gelişime katkıları

Sağladığı çeşitli faydalar ile çocuk yogası çocuk gelişiminde önemli bir yer tutabilir. Yoga pozlarının ve egzersizlerinin çocuk gelişimine sunduğu katkılar ise ilerleyen hayatına ciddi anlamda yardımda bulunuyor. 

  • Fiziksel sağlığın gelişimi

Çocuklar için yoga; esneklik, denge ve kas gücünü artırmaya yardımcı olur. Bu, fiziksel sağlıklarını geliştirmelerine ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmalarına katkıda bulunabilir.

  • Öz duyarlılığı arttırır

Yoga, çocukların vücutlarını daha iyi tanımalarına ve öz duyarlılık geliştirmelerine yardımcı olabilir. Yapılan egzersizler çocukların bedenlerine daha fazla özen göstermelerine ve sağlıklı bir yaşam stili benimsemelerine yardımcı olur. 

  • Sosyal beceriler ve özgüven

Yoga yapmak stresi azaltacağı gibi çocuğun gireceği ortamlarda daha etkin olmasını sağlar. Çocuk yogası, bireyin özgüven kazanmasına da özellikle katkıda bulunur. Bunun yanında sosyal ortamlara uyum yeteneğini de arttırır. 

  • Eğlenceli bir aktivite!

Bunların içinde en önemlisi ise yoganın çocuklar için eğlenceli bir etkinlik olmasıdır. Spor egzersizlerinin bir oyun olarak görülmesi çocuğun geçirdiği vaktin kalitesini arttırarak yaptıklarına olan bağlılığının daha belirgin olmasını sağlar. 

Evde yoga nasıl yapılır: Çocuk yogasına başlangıç için ipuçları!

Her etkinlikte olduğu gibi çocukların ve yetişkinlerin yogaya bakışları çok farklı olabilir. Bu sebepten ötürü çocuk yogasında dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. Çocukların hassas yapılarının gelişimine katkı sunan yoganın çocuk ile uygulanmasında dikkat edilecek noktalar bu deneyimi kesinlikle geliştirecektir. 

  • Güvenlik

Çocuklar için yoga pratiği güvenli bir ortamda yapılmalı. Yoga matları veya kaymaz yüzeyler kullanarak kaymalarını önlemeli ve onları sert yüzeylerden uzakta tutmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca çocukların pozlara zorlanmaması ve kendilerini zorlamamaları için dikkatli olmanız gerekiyor.

  • Yaşa ve yetenek seviyesine uygunluk

Çocuk yogası pozları ve aktiviteleri çocuğun yaşına ve fiziksel yeteneklerine uygun olmalı. Her çocuğun farklı bir hızda geliştiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu nedenle herhangi bir zorlama yapmaktan özellikle kaçınmanız tavsiye ediliyor. Yoga başlangıçta çocuklar için spor hareketleri ile başlamalı.

  • Eğlenceli ve ilgi çekici olmalı

Yoga çocuklar için eğlenceli ve ilgi çekici olmalı. Oyunlar, hikayeler, şarkılar ve renkli matlar gibi öğrenmeyi eğlenceli kılan unsurlar kullanarak çocuk yogası deneyimini daha akılda kalıcı hale getirebilirsiniz.

  • Grup etkileşimi

Grup halinde yoga yapmak çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Arkadaşlarıyla birlikte yoga yapmalarına izin vererek işbirliği yapmalarını teşvik etmelisiniz.

  • Sabır ve teşvik

Çocuk yogasında sabır önemlidir. Çocuklar yeni pozları öğrenirken zorluklarla karşılaştıklarında onları cesaretlendirmeye özen göstermelisiniz. Pozları başarıyla tamamladıklarında onları çeşitli ödüllerle mutlu edebilirsiniz.

  • Dikkat süresi

Çocukların odak süreleri oldukça kısa olabilir. Bu nedenle kısa ve etkili yoga seansları düzenlemeye çalışmak ana amacınız olmalı. Uzun süre boyunca odaklarını kaybetmemelerine yardımcı olmak için hikayeler veya oyunlarla çocuk yogası yapabilirsiniz. 

  • İzin alın

Çocuk yogası etkinliklerinde veliler olarak çocuklara katılabilirsiniz. Böyle bir davranış çocukların yoga pratiği sırasında güvende olduklarından emin olmalarına ve egzersiz anında daha özgüvenli hissetmelerine yarar.

  • Rahat kıyafetler giydirin 

Çocuklar rahat kıyafetler giymeli ve çıplak ayakla veya kaymaz çoraplarla yoga yapmalı. Bu şekilde çocuklar pozları daha rahat gerçekleştirebilir

  • İletişime öncelik verin

Çocuklara yoga pratiği sırasında nasıl hissettiklerini sormak ve duygusal ihtiyaçlarına dikkat etmek önemlidir. Onların hislerini ve düşüncelerini dinlemeli, çocuğun mutsuz bir şekilde spor yapmasını önlemelisiniz.

  • Örnek olun! 

Yoga çocuklar için örnek alınarak gelişen bir alışkanlık. Çocuklarla yoga pratiği yaparken onlara örnek olmalısınız. Çocuklara pozları göstererek ve yanlarında yoga yaparak motivasyonlarını artırabilirsiniz. 

Çocuk yoga hareketleri

Çocuk yoga hareketlerinde en dikkat edilmesi gereken etmen hareketlerin çocuğa uygunluğudur. Çocuklar için spor hareketleri seçildikten sonra okul öncesi çocuklar bile yogaya başlayabilir. İşte çocuklar için kolay yoga hareketleri. Haydi başlayalım!

  • Ananda Balasana

Ananda balasana pozu için sırt üstü yatın. Baş parmağınız dışındaki parmaklarınızın hepsi ayak tabanınıza gelecek şekilde ayaklarınızı tutun

  • Uttanasana

Ayakta sergilenen bu poz için bacaklarınız düz bir şekilde belden eğilerek bileklerinizi tutmaya veya ayaklarınıza dokunmaya çalışın.

  • Garudasana

Tek ayak üstünde sergilenen bu poz için yapmanız gereken bacaklarınızdan birini dizinizin etrafına sarın. Bir kolunuzu da dirsek kolun bükümüne gelecek şekilde diğerinin üstüne koyun.

  • Baddha Konasana

Oturur pozisyonda, ayak tabanlarınız birbirine değecek şekilde bacaklarınızı birbirine doğru bükün. Ellerinizi kalbinize yerleştirin.

  • Adho Mukha Svanasana
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde başlayarak ellerinizi yere bastırın ve kalçalarınızı havaya kaldırırken bacaklarınızı düzeltin.

  • Natarajasana

Kollarınızı iki yana doğru uzatın. Derince nefes aldıktan sonra bir bacağınızı dizden kırarak kaldırın.

  • Utthita Hastasana

Ayaklarınızı kalça genişliğinde açık tutarak matın üzerine yerleştirin. Bu ayakta durma pozisyonunu koruyun ve kollarınızı gökyüzüne doğru uzatıp avuç içlerinizi başınızın üzerinde birleştirin.

  • Urdha Mukha Svanasana

Karnınızın üzerine uzanın ve uzatılmış bacaklarınızı yere bastırın. Avuç içlerinizi omuzlarınızın altına düz bir şekilde yerleştirin ve kürek kemiklerinizi birbirine doğru çekin.

  • Virabhadrasana III

Bir bacağınızın üzerinde durun ve diğer bacağınızı arkanıza doğru uzatın. Üst bedeninizi öne doğru bükün ve her iki kolunuzu da önünüze uzatın.

  • Balasana

Diz çökme pozisyonundan topuklarınızın üzerine oturun ve alnınızı dinlenmek için yavaşça aşağı indirin.

Yoga hareketlerini yaparken nelere dikkat edilmeli: Uzman tavsiyeleri!

Yoga hareketleri gerek yetişkinler gerekse çocuk yogası yaptıracaklar için püf noktalar da barındırıyor. Yapılan yanlış hareketler yoga performansını düşürmenin yanında size yaptığı katkıları olumsuz etkileyebilir. 

Egzersizleri yaparken öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta eklem ağrısı hissetmemektir. Yoga duruşlara dayanır ve bu duruşların düzgün uygulanması gerekir. Hareketlerin yanlış yapılması eklem ağrılarına sebep olabileceği gibi yogadan alacağınız verimi oldukça baltalar. 

Her şeyin yanında nefes kontrolüne de özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Hareketlerle koordine bir şekilde alıp verilen nefes çocuk yogasından alacağınız verimi oldukça arttırıyor. Hem nefese hem de hareketlere dikkat ederseniz yoga bağımlısı olacağınızı garanti edebiliriz.

Novakid’le tanışın!

Eğer çocuğunuza online bir İngilizce kursu arıyorsanız Novakid tam size göre! Novakid çocuklar için, eğlenceyle, konuşmayla, ezbercilikten uzak bir yöntemle hazırladığı yüzlerce kaynağı sunuyor ve online İngilizce dersleri veriyor. Hatta ücretsiz deneme dersi ile çocuklar için İngilizce öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.