Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
28.07.2023
Time icon 7 min

Kaliteli okul çantası seçmek için geniş bir ebeveyn rehberi!

Table of contents

Şu günlerde tatilinin tadını keyifle çıkarıyoruz fakat okulun da yavaş yavaş yaklaştığını unutmamak lazım. Okul başlarken okula yeni başlayan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Çocuk okul çantası, bu ihtiyaçlardan bir tanesi.

Çocuğunuza ortopedik bir ilkokul çantası seçerken iyi bir araştırma yapmanız gerekecek. Biz de bu sebeple bu yazımızda ebeveynlerin kız veya erkek okul çantası seçerken bilmesi gereken önemli noktalara, ilkokul çanta tavsiyelerine değineceğiz. İşte çocuğunuzu uzun yıllar boyunca götürecek, kullanışlı bir çanta seçerken dikkat etmeniz gerekenler!

Çocuğunuza okul çantası seçmek için yedi öneri

Çocuğunuzun çantasını seçerken aşağıdaki noktalara önem göstermelisiniz. Bu kriterlerin bazılarından daha detaylı bir şekilde de bahsedeceğiz.

  • Çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarını aklınızdan çıkarmayın

Her çocuk farklı ihtiyaçlara sahiptir, dolayısıyla tek bir “en iyi çanta”yı bulmaya çalışmamalısınız. Çocuğunuzun yaşı, kilosu, özel ihtiyaçları, omurgasının eğri olup olmaması, görme problemleri yaşaması gibi birçok durum, çanta seçiminizde rol oynamalı. Bazı çocuklar çanta taşırken zorlanıp ergonomik bir desteğe ihtiyaç duyar, bazıları da görmesi daha rahat çantalar isteyebilir. Alacağınız çantaya karar verirken bunları değerlendirin.

  • Ergonomikliğe ve konfora özen gösterin

Çantanın ergonomik olmasına, çocuğunuza konfor sunmasına özen göstermelisiniz. Bunun için çantanın kayışlarının ayarlanabilir olmasına, arka tarafının sırta rahat bir şekilde oturmasına dikkat edin. Çantanın arka kısmının nefes alan bir şekilde üretilmesi de çocuğunuzun terlemesini önleyebilir, bu durum hem hijyen hem de rahatlık sağlar. Bu kriterleri yazımızın devamında detaylandıracağız.

  • Dayanıklılık ve güvenliği ön planda tutun

Dayanıklı bir çanta almak için çantanın üretildiği malzemelerin günlük kullanıma dayanabilecek bir kalitede olduğundan emin olun. Çantada yansıtıcı ışıkların bulunması ve hırsızlık karşıtı özellikler de farklı durumlarda çocuğunuzun güvenliğini sağlayabilir. Çantanın dayanıklı olduğundan emin olmak için fermuarların açıkta kalmamasına da özen gösterin.

  • Çantanın kütlesine dikkat edin

Çanta, içerisine konacak kitap ve defterlerle zaten ağır bir hâle gelecek. Bu yüzden çocuğunuzun sırtına fazla yük yüklememek için alacağınız çantanın çok ağır olmamasına dikkat etmelisiniz. Çantayı hafif tutmak için ayrıca çocuğunuzun okula gitmeden önce sadece ihtiyaç duyacağı kitapları götürdüğünden emin olun. Bu yöntemleri uygulayarak çocuğunuzun postür problemleri yaşamasının önüne geçebilirsiniz.

  • Çantanın bölmelerini ve hacmini kontrol edin

Çocuğunuz, sırt çantasını rahatça kullanabilmek için yeterince büyük bir hacme ve farklı bölmelere ihtiyaç duyacaktır. Alacağınız çantanın yeterince büyük olduğundan ve içerisinde ek bölmeler olduğundan emin olarak bunu sağlayabilirsiniz. Ek bölmeler, çocuğunuzun eşyalarını daha rahat organize edip bulabilmesine yardımcı olacaktır.

  • Çocuğunuzun kişiliğine uygun bir çanta seçmeye çalışın

Diğer ihtiyaçları kolayca halledebildiyseniz alacağınız çantanın çocuğun ilgi duyduğu şeylerle alakalı olmasını sağlayın. Çocuklar; sevdiği bir film karakteri, renk veya temayı içeren bir sırt çantasını takmaya daha istekli olacaktır. Bu sayede çocuğunuzun çantasına daha iyi bakmasını sağlayabilirsiniz.

Bu kritere uyan bir çanta bulmak zor olabilir fakat çantayı istediğiniz gibi kişiselleştirebileceğinizi unutmayın. Çantayı rozetler takarak ve yamalar dikerek çocuğunuz için daha albenili bir hâle getirebilirsiniz.

  • Çanta almadan önce diğer kullanıcıların yorumlarını okuyun

Bir çanta alırken diğer ebeveynlerin ve çocukların görüşlerini öğrenmek, daha iyi bir seçim yapmanızı sağlayacaktır. Kullanıcı yorumlarına bakarak çantanın nasıl bir deneyim sunduğunu daha sağlıklı bir biçimde öğrenebilirsiniz. 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Kaliteli bir okul çantası için dikkat edilmesi gerekenler: Uzmanların fikirleri

Çocuğunuz için doğru okul çantasını seçerken göze almanız gereken bazı kriterlerden bahsettik. Peki 1. sınıf okul çantası tam olarak nasıl olmalı? Gelin verdiğimiz kriterlerden bazılarını daha detaylı bir şekilde inceleyelim.

Öncelikle çantanın ergonomik olmasına dikkat etmeniz gerektiğini söylemiştik – peki bu ne demek? Ergonomik bir çanta, ağırlığı çocuğun sırtına ve omurgasına eşit bir şekilde dağıtmalı. Bunun için ayarlanabilir kayışlar, geniş ve yumuşak omuz kayışları, yumuşak bir sırt desteği ve bel kayışı gibi özelliklere dikkat etmelisiniz.

Yumuşak omuz kayışları bu noktada özellikle yükü fazla olan çocuklar için hayati bir öneme sahip. Eğer çocuğun omuzlarına değen kısım geniş ve yumuşak değilse ağır bir çanta çocuğun omzunda sürtünmeden dolayı kızarıklar, yaralar oluşturabilir. Bu sebeple her zaman geniş ve yumuşak omuz kayışlarını tercih etmeniz gerekiyor.

Bu durumu önlemek için aynı zamanda çocuğunuza çantasını her zaman iki omzunda taşıması gerektiğini de hatırlatmayı unutmayın. Çantanın ağırlığının tek bir tarafa binmesi sırtı ağrıtabileceği gibi omzu tahriş eden ekstra bir yük de oluşturacaktır.

Çocuğun sırtına fazla yük bindirmemek için çantanın hafif olması gerektiğinden de bahsetmiştik. Çocuk doktoru Ellen Rome, bu bağlamda okul çantalarının çocuğun ağırlığının %10 – %15’ini aşmaması gerektiğini belirtiyor. Yani çocuğunuz 40 kilogram ise çantanın kütlesi en fazla 4 kilogram civarında olmalı.

Çantanın üzerinde ışığı yansıtan bölgeler olması da güvenlik açısından dikkat edebileceğiniz özelliklerden bir tanesi, böylelikle güneşin çok görünmediği sonbahar ve kış aylarında çocuğunuz çantasıyla yolda daha fazla dikkat çekebilir. Bu özellik, olası trafik kazalarını engeller.

Bir çantanın dayanıklılığı, üretildiği materyaller de en önemli konulardan bir tanesi. Kaliteli ve dayanıklı bir çanta seçebilmek için sağlam dikişlere, iyi materyallere, üstü kapalı fermuarlara önem göstermelisiniz. 

Eğer çantanın fermuarlarının üstü açıksa veya fermuar bir yerde daha gerginse o çantayı almamanızı öneririz. Açık fermuarlar dayanıksız olduğu gibi aynı zamanda içeri su girmesine de sebep olabilir. 

Dikişlerin arasında boşluk veya sökük olmaması da oldukça önemli, böylece çantanın beklenmedik bir anda patlamasının önüne geçebilirsiniz.

Çanta seçerken hijyeni de gözden çıkarmamak lazım. Çantanın kolay temizlenmesi ve çocuğu çok fazla terletmemesi açısından sırt kısmının nefes alabilmesi çok mühim. Çocuk ne kadar terlerse çantada o kadar bakteri birikebilir. Bu sebeple çantayı almadan önce fiziksel olarak deneyip sırta ne kadar baskı yaptığını görmenizi öneririz.

Okul çantası çeşitleri

Kaliteli okul çantası seçebilmek için birçok farklı model seçeneğiniz bulunuyor. Çocuğunuzun okula götürdüğü malzemeler gibi faktörleri dikkate alarak bu modeller arasından istediğinizi tercih edebilirsiniz. Gelin kız ve erkek okul çantası çeşitlerine hep birlikte göz atalım.

Klasik bir ortopedik çantada çocuğun sırtı ve omurgası desteklenir. Bu çanta türünde genellikle uzunluğu ayarlanabilir kayışlar, sırt desteği, bel kayışı bulunur. Bu çantaların en önemli özelliği ağırlığı çocuğun sırtına dengeli bir şekilde dağıtıp konforlu bir deneyim sunmalarıdır, fakat bununla birlikte çocuklara uygun bir tasarım bulmak zor olabilir. En sık rastladığımız çanta çeşidi budur.

Spor için üretilen sırt çantaları genelde daha büyük olur ve şişe yeri gibi ayrı bölmelere, ceplere sahiptir. Bu çantalar spor aktivitelerine katılan, spor için kıyafet veya ayakkabı gibi ekstra eşyalar taşıyan çocuklar için daha iyi bir seçim olabilir. Oldukça dayanıklı olan spor çantaları, sahip oldukları ekstra bölmeler sayesinde kolaylıkla organize edilebilir. Fakat bu çantaların fiyatı nispeten fazladır – özellikle kaliteli okul çantası markaları arasından bir seçim yapacaksanız.

Tekerlekli sırt çantaları çok fazla kullanılmasa da bazı çocuklar için mantıklı bir seçim olabilir. Dibinde tekerlekler, üstünde ise tıpkı bir valiz gibi tutma sapı olan bu çantalar, çok fazla eşya taşımak zorunda olan veya omurga problemleri yaşayan çocuklara yardımcı olur. Bu çantaların sırta yük bindirmemesi önemli bir avantaj, fakat özellikle küçük yaştaki çocuklar bu tarzdaki bir çantayı merdivenlerden çıkarmakta, düz olmayan yerlerde sürüklemekte zorlanabilir.

Yandan askılı okul çantası da çok fazla kullanılmasa da yükü az olan çocuklar için ideal bir seçim. Okul çantasını lise için alıyorsanız bu seçeneği değerlendirebilirsiniz. Yandan askılı okul çantaları oldukça kolay açılıp kapanır ve taşıması rahattır, fakat diğer çantalara göre daha az kapasiteye sahiptir. Eğer çocuğunuzun yükü fazlaysa yandan askılı okul çantaları iyi bir seçim olmayabilir.

Özetle piyasada birçok farklı türde çanta bulunuyor. Okul çantası seçen lise öğrencileri tarzdan ve hafiflikten dolayı yandan askılı okul çantalarını tercih edebilirken spor yapan çocuklar çok bölmeli okul çantalarına yöneliyor. Doğru çanta türünü çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarına göre seçebilirsiniz.

Çocuğa okul çantası alırken birlikte denemenin önemi

Eğer fırsat bulabilirseniz çanta almak için çocuğunuzla birlikte mağazaları gezmek size çok fayda sağlayacaktır. 

Mağazaya gidip çantayı fiziksel olarak inceleyerek çantanın boyutunu ve ağırlığını görebilir, çocuğunuza uygun bir seçim yapabilirsiniz. Çantayı incelerken aynı zamanda fermuarların ve dikişlerin kalitesine de göz atmanız mümkün.

Çantayı birlikte seçmek aynı zamanda çocuğa da söz hakkı verdiği için onlara kendi eşyaları üzerinde kontrole sahip olduklarını hissettirecektir. Bu durum, çocukların özgüveni için son derece faydalıdır.

Kısaca özetlemek gerekirse ebeveynler olarak çocuğunuza uygun bir okul çantası bakarken çocuğunuzun okula götürmesi gereken eşyaları, çantanın kalitesini, dayanıklılığını, işlevselliğini, kullanıcı yorumlarını dikkate alarak çocuğunuz için konforlu ve güvenli bir seçim yapabilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Eğer içeriğimizden yararlandıysanız ebeveynllik ve çocuk gelişimi hakkında bilgiler verdiğimiz blogumuzu takipte kalabilirsiniz. Çocuklar için İngilizce kursu arıyorsanız interaktif ve eğlenceli dersler verdiğimiz Novakid’deki programlarımıza göz atmanızı öneririz, üstelik ilk deneme dersiniz ücretsiz!

Rate this post

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.