Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklarla seyahat deneyiminizi unutulmaz hâle getirin!
Ebeveynler için Novakid
Star icon
31.01.2024
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklarla seyahat deneyiminizi unutulmaz hâle getirin!

İçindekiler

Seyahat etmek, çoğumuz için keşfetme, öğrenme ve rahatlama yollarından biri. Ancak, ebeveynler için, özellikle de çocuklarıyla seyahat edenler için, bu deneyim tamamen farklı bir boyut kazanıyor. Türkiye’deki ebeveynlerin neredeyse %75’i, yıl içinde çocuklarıyla en azından birkaç kez seyahat ettiğini belirtiyor. Bu da demek oluyor ki ailelerin çocuklarla seyahat etmenin inceliklerini öğrenmesi oldukça önemli.

Seyahat etmek, çocukların yeni yerler keşfetmelerine, farklı kültürlerle tanışmalarına ve dünya hakkında benzersiz bilgiler edinmelerine olanak tanır. Bu nedenle çocuklarla birlikte gezmek, onları maceranın bir parçası hâline getirmek ve bu süreçte onlara keyifli ve faydalı bir deneyim sunmak çok değerli. 

Bu makalede, çocuklarınızla seyahat deneyiminizi nasıl unutulmaz hale getireceğinizi, onları planlama sürecine nasıl dahil edeceğinizi ve ailenizle birlikte geçirdiğiniz zamanı nasıl en iyi şekilde değerlendirebileceğinizi konuşacağız. Haydi öğrenelim!

Çocuğunuzu seyahat planının bir parçası hâline getirin

Çocuklara seyahat esnasında bir rol verirken sadece bavul hazırlatmak yerine onlara daha zengin bir deneyim sunmak gerekiyor. Genç maceraperestinizi planlama sürecine dahil etmek, seyahat fikrini anlayabilecek yaşa ulaştığında onun için çok önemli bir kazanım hâline gelecektir. 

Onlara gideceğiniz yeri açıklayıp mesafeyi bir harita üzerinde göstererek meraklarını uyandırabilirsiniz. Daha sonra ise göreceğiniz konumların en ilgi çekici özelliklerini vurgulayarak onlara genel bir bilgi verebilirsiniz.

Birlikte araştırma yapmak, tercihlerini sormak ve programın birkaç gününü buna göre ayarlamak ilgi çekici olabilir. Maceraya olan heyecanınızı paylaşan bir seyahat ortağı bulmak ikiniz için de daha iyi olacaktır.

Birçok ebeveyn seyahat planlarken çocuğunu da organizasyonun içerisine dahil ederek onlara eğitici bir deneyim sunuyor, öyle ki Türkiye’deki ebeveynlerin neredeyse tamamı (%98) çocuklarını tatil planlama sürecine dahil ediyor. 

Çocuklarla seyahat: İlgi çekici ve heyecan verici maceralar

Müze ve galeri seçerken minik dostunuzu aklınızda bulundurun. Keyifli alışveriş alanlarına ve parklara da seyahat programınızda yer vermelisiniz. Müze gezisi gibi kültürel aktivitelerde bulunmak tabii ki de çok önemli, fakat bunu çocuklar için daha eğlenceli hâle getirmenizi öneririz. 

Nihayetinde bu çocuklar için büyük bir sorun – Türkiye’deki ebeveynlerin %45’i tatil esnasında çocukların canının sıkılmasını engellemenin kendileri için bir zorluk yarattığını belirtiyor.

Bu noktada birlikte oyun oynamak, normalde sıkıcı görünebilecek bir kültür turunu eğlenceli bir deneyime dönüştürebilir. Heykellerin kim olduğunu bilmeye çalışmak veya dondurmayı kimin en hızlı yiyebileceğini görmek için yarış düzenlemek gibi küçük oyunlar keyifli olabilir. 

Çocuğunuzun, sizin gezide çektiğiniz fotoğraflar dışında sevdiği yerlerin, objelerin, heykellerin vb. fotoğraflarını çekmesine izin verin. Böylece kendilerini seyahat albümünün bir parçası olarak daha fazla hissedecekler. Onlara gezdiğiniz şehirden küçük bir hatıra almayı unutmayın, bu hatıra gelecek yıllar boyunca seyahatinizi ölümsüz hâle getirecek!

Çocuklarla seyahatten önce yapılması gerekenler

Bu bölümde çocuklarla seyahat planlarınızın kolaylaşması için pasaport alırken, uçak bileti satın alırken ve önemli evrak işleriyle ilgilenirken yapmanız gerekenler konusunda size yol göstereceğiz. Bu kapsamlı kontrol listesindeki bilgiler, Pegasus Hava Yolları’nın resmi internet sitesinde yayınlanan bir makaleden alınmıştır. Pasaport başvuru prosedürlerinden vize gerekliliklerinin anlaşılmasına kadar çocuklarınızla sorunsuz bir seyahat deneyimi için ihtiyaç duyacağınız şeylere göz atabilirsiniz:

  1. Pasaport gereksinimleri:
  • Çocuklar dahil her bireyin pasaportu olması zorunludur.
  • Bir günlük bir çocuğun bile pasaporta ihtiyacı vardır. En genç yolcunuzun bile pasaport sahibi olduğundan emin olun.
  1. Pasaport başvurusu:
  • Yerel nüfus müdürlüğü aracılığıyla çevrimiçi olarak pasaport başvuru randevusu ayarlayın.
  • Daha önce yerel emniyet müdürlüklerinin yürüttüğü süreç artık nüfus müdürlükleri tarafından yönetiliyor.
  1. Uçak biletleri:
  • Bütçenize uygun uçuş seçeneklerini takip edin ve Pegasus gibi havayollarının kampanyalarına göz atmayı unutmayın.
  1. Gerekli belgeler:
  • Nüfus müdürlüğündeki randevudan önce gerekli tüm başvuru belgelerini tamamlayın.
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden gerekli belgeler hakkında detaylı bilgi alın.
  1. Yetki yazısı (Muvafakatname):
  • Çocuk ve bebek pasaport başvurularında her iki ebeveynin birlikte başvuru yapması gerekmektedir.
  • Ebeveynlerden birinin bulunamaması durumunda noter tasdikli yetki yazısı zorunludur.
  1. Başvuru süreci:
  • Çocuğunuzla birlikte pasaport başvurusuna gidin. Yetkililerin, çocuğu bizzat görmesi gerekir.
  1. Pasaport süreci:
  • 18 yaş altı çocuklara en fazla 5 yıl geçerli pasaport verilir.
  • Bu sürenin sonunda çocuğunuzun yeni pasaport başvurusu yapması gerekmektedir.
  1. Pasaport ücreti:
  • 25 yaşa kadar olan öğrenciler, sadece pasaport kitapçık ücretini öderler.
  • Çocuğunuz anaokuluna gidiyorsa öğrenci sayılır ve sadece kitapçık ücreti alınır.
  1. Damga vergisi:
  • Yurt dışına seyahat eden 7 yaş altı çocuklardan damga vergisi alınmaz.
  1. Biyometrik kimlik:
  • Eğer gidilecek ülke biyometrik kimliklerle girişi kabul ediyorsa ve vize ihtiyacı yoksa çocuğunuzun kimliğinin fotoğraflı olduğundan emin olun.
  • Gerekirse pasaport taşıyın; aksi takdirde biyometrik kimlik yeterli olacaktır.
  1. Vize başvurusu:
  • Ziyaret ettiğiniz ülkenin bebeğiniz için vize gerektirip gerektirmediğini kontrol edin.
  • Çocuğunuz adına ayrı bir başvuru formu doldurun.
  1. Vize ücretleri:
  • 0-12 yaş arası çocuklar için Schengen vizesi ücretsizdir.
  • Aracılar aracılığıyla başvuru yapılması durumunda acenteler hizmet bedeli talep edebilir. Ayrıntılar için ilgili ülkenin konsolosluğuna danışın.

Her ülkeye özel gereklilikleri doğrulamayı ve seyahat düzenlemelerindeki değişikliklerden haberdar olmayı unutmayın.

Konaklama: Aileniz için evden uzakta bir ev yaratmak

​Harika bir aile tatili planlamanın en önemli sırlarından biri, tüm ailenin her ihtiyacını karşılayacak bir konaklama rezervasyonu yapmaktır. Yeterince uyuyan bir aile daha mutlu olur, daha enerjik olur, daha iyi anlaşır. Bu da geziyi eğlenceli olduğu kadar unutulmaz da kılar. 

Ayrı yatak odaları, mutfaklar ve çamaşır yıkama olanakları bulunan Airbnb pansiyonlarını seçmenin aile dostu pek çok avantajı vardır. Bu seçenek özellikle küçük çocukları geziye çıkarırken işe yarar. 

Ev yapımı sebze sote, çorba gibi yemekler yapmak veya basit ama doyurucu bir kahvaltı etmek gününüzde büyük bir fark yaratabilir. Hem ebeveynler hem de çocuklar, konforu ve rahatlığı nedeniyle kendilerini evlerindeymiş gibi hissettiren bir ortamda olduklarında daha kolay ve keyifli seyahat edebilirler. 

Sonuçta gidilen yerin güvenli olması ve sağlık problemlerinin yaşanmaması tatilin en önemli unsurlarından biri. Türkiye’deki ebeveynlerin %38.5’luk kısmı sağlık ve güvenliğin bir tatil yeri seçerken en önemli unsur olduğunu, %47’si ise bir tatil planlarken sağlık ve güvenlik problemlerinin en büyük endişelerinden olduğunu belirtiyor.

Kısacası güvenli bir konaklama yerinin eğlenceli bir aile tatili için ideal atmosferi yarattığını, herkesin rahatlamasına ve birlikte geçirilen keyifli vaktin tadını çıkarmasına olanak sağladığını unutmayın.

Çocuklarla seyahat etmek için paketlemeniz gerekenler

Çocuklarla seyahate çıkmadan önce eşya hazırlamak Türkiye’deki ebeveynlerin %38.5’luk kısmın için en uğraştırıcı şeylerden bir tanesi. Peki çantalara ne koyarak bu gereksiz stresten kaçınabilirsiniz? İşte çocuklarınızla seyahate çıkmadan önce yanınıza almanız gerekenler için bir kontrol listesi:

  1. İlaç tedavisi:
  • Çocuğunuzun sağlığı için ateş düşürücü, vitamin, balık yağı ve tuzlu su solüsyonu gibi temel ilaçları yanınızda bulundurun.
  • Şurup gibi sıvıları, kapalı bir torbaya güvenli bir şekilde yerleştirildiklerinden emin olarak seyahat boyutunda kaplara aktarın.
  1. Besin kaynakları:
  • El bagajınıza veya kabin bagajınıza bebek maması, tarhana, peynir, makarna, sütlaç ve konserve ürünleri koyabilirsiniz.
  • Seyahat sırasında taşımayı kolaylaştırmak için uygun paketleme ve porsiyonlamayı tercih edin.
  1. Yemek hazırlığı:
  • Gün sayısına göre sebze püresi getirin (kapalı torbalara güvenli bir şekilde sarılmış).
  • Seyahatinizin süresine göre diğer gıda maddelerini mühürlü torbalara veya yeniden kapatılabilir buzdolabı poşetlerine bölün.
  • Isı koruma özelliğine sahip termal gıda kapları, çorbalar ve pişmiş yemekler için oldukça pratik bir seçimdir, tekrar ısıtma derdini ortadan kaldırır.
  1. Giyim:
  • Yetişkinlerin kendi kıyafetlerini planladığı gibi bebekler ve çocuklar için de kıyafetler planlayın.
  • 1 yaş üstü bebekler için beklenmedik durumlara karşı yedek body, tayt gibi ekstraları da göz önünde bulundurarak günlük kıyafetleri seçin.
  • Bavulunuzdaki kıyafetleri etkili bir şekilde paketleyip düzenlemek için bir düzenleyici kullanın.
  1. Soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekenler:
  • Kış seyahatlerinde termal içlikler getirmeyi unutmayın.
  • Çocuğunuzu bagajda çok fazla yer kaplamadan sıcak tutacak, işlevsel, alandan tasarruf sağlayan eşyaları tercih edin.
  1. Bebek bezi malzemeleri:
  • Çok fazla bebek bezi almaktan kaçının. Bunları varış noktanızda da kolayca bulabilirsiniz.
  • Bagajınızda alandan tasarruf etmek için çok fazla bebek bezi almak yerine temel ürünlere öncelik verin.
  1. Taşınabilir lazımlık:
  • Çocuğunuz tuvalet eğitimi alıyorsa veya eğitimini tamamladıysa katlanabilir, portatif bir lazımlık hayat kurtarır.
  • Bu taşınabilir seçenek, seyahatleriniz sırasında çocuğunuzun tuvaleti gelmesi durumunda sizlere gönül rahatlığı sunar.

İyi bir planlama, küçüklerinizle sorunsuz ve keyifli bir seyahat geçirmenize önemli ölçüde katkıda bulunur.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocuklarla seyahat için havaalanı ve uçak içi ipuçları

Çocuklarla seyahat ederken havaalanında ve uçuş esnasında sorunlar yaşanması mümkün. Bu seyahatler, muhtemelen bu sebeple Türkiye’deki ebeveynlerin %30’undan fazlası için genellikle stresli geçiyor. Peki bunu azaltmak için havaalanında ve uçuş esnasında neler yapabilirsiniz? 

Havaalanında

1. Harç pulları:

  • Havaalanında gereksiz gecikmeleri önlemek için harç pullarını çevrimiçi satın alarak zamandan tasarruf edin. Çocuklar 7 yaşına kadar harçtan muaftır.

2. Bebek arabası kullanımı:

  • Uçağa binerken bebek arabanızı teslim edebilirsiniz. Eğer puset için bir poşete ihtiyacınız varsa bunu da ücret karşılığında temin etmeniz mümkün.

3. Biniş süreci:

  • Uçağa biniş sırasında havaalanı kapı kuyrukları çocuklar için bunaltıcı olabilir. Çocuğunuzun erkenden sıraya girmek yerine oynamasına izin verin ve bebekli ailelerin önceliğinden yararlanın.

4. Keşfetmelerine izin verin:

  • Çocuğunuz yürüyorsa, havaalanında dolaşmasına ve kendisini yormasına izin verin. Bu, uçakta huzursuzluğu önleyebilir ve hafif yorgunluk genellikle uçuş sırasında uyumalarına yardımcı olur.

Uçuş esnasında

1. Uyku programına uyum sağlayın:

  • Daha huzurlu bir yolculuk için mümkünse uçuşunuzu çocuğunuzun normal uyku saatlerine planlayın.
  • Çocuğunuz uykuya dalmakta zorluk çekiyorsa, uçuştan önce çocuğunuza pijama giydirin ve onu eğlendirecek eşyalar getirin.

2. Yeni bir eğlence:

  • Çocuğunuza yolculuk sırasında daha önce görmediği yeni bir oyuncak veya kitapla sürpriz yapın. Keşfetmenin heyecanı onların dikkatini çekebilir.

3. Ağlamayla başa çıkmak:

  • Çocuğunuz ağlarsa ya da telaşlanırsa stres yapmayın; özellikle ilk kez uçanlar için bu durum hava yolculuğunun normal bir parçasıdır.
  • Sakız çiğnemelerine, en sevdikleri yiyecekleri atıştırmalarına veya bebekse emzirmelerine izin vererek kalkış ve iniş sırasında kulak basıncını hafifletmeye yardımcı olun.

Çocuklarla seyahat ederken uyum ve sabır çok önemlidir. Çocuğunuza ve kendinize mümkün olan en iyi deneyimi yaşatın ve diğer insanların ne düşündüğü konusunda fazla endişelenmeyin. Uçak yolculuğu çocuklar için yorucu olabilir ve onların ihtiyaçlarını anlayıp bunlara özenle yaklaşmak herkes için daha keyifli bir yolculuk sağlar.

Esnek ve rahat bir seyahat

Bir aile tatili, küçüklerin ihtiyaçları ile yetişkinlerin hedeflerini dengelemek için dikkatli bir planlama gerektirir. Özellikle yemek yemeye gelince, rezervasyon yapma konusunda katı olmak yerine esnek olun, böylece programınız gençlerin ihtiyaçlarına doğal olarak uyum sağlayabilir. Sizin için tarihi yerleri ve çocuklar için parkları birleştirerek seyahat programınızın herkesin ilgisini çekecek kadar çeşitli olduğundan emin olun.

Sorunsuz bir seyahat deneyimi için etkili zaman yönetimi şarttır. Keyifli keşiflere daha fazla zaman tanımak için seyahatinizi uzatmayı düşünebilirsiniz. Fazladan gün ekleyerek rahat bir alışma dönemi geçirebilir ve her şeyi sıkı bir programa göre görmenin baskısını hafifletebilirsiniz. Kısacası ziyaret sırasında yemek zamanları ve yatma vakti programları gibi bazı kuralları gevşetmekten çekinmeyin.

Doğru konaklama yerini seçmek önemli. Bu noktada Airbnb, birçok aile için aşinalık ve konfor arasında ideal bir denge sağlıyor. Ailenizin özel ihtiyaçlarını karşılayan ve seyahatinizi genel olarak iyileştirmek için ev sıcaklığında bir atmosfer sunan konaklama yerlerini seçin. Yemek zamanında zorluk söz konusu olursa önceden hazırladığınız yemekleri kullanabilir veya dışarıdan söyleyebilirsiniz. 

Yerel mutfağa uyum sağlarken yeni deneyimlere açık olmakla birlikte hem yetişkinlerin hem de çocukların damak tadını dikkate almak arasında bir denge kurmanız gerektiğini unutmayın. Harika bir aile tatilinin anahtarının yalnızca varış noktası değil, aynı zamanda yolculuğun her aile üyesi için kalıcı anılar bırakabilmesi olduğunu unutmayın.

Aile seyahatinden sonra evde yeniden bir araya gelmek

Aileyle geçirilen bir maceranın ardından eve dönmek, unutulmaz anlar ve paylaşılan deneyimlerle dolu inanılmaz bir yolculuğun sonu anlamına gelir. Evinize girdiğinizde güven verici bir rahatlama hissedersiniz, çünkü bu evin geleneklerine ve konforuna dönüş anlamına gelir. Çocuklarla seyahat etmek zor olsa da kişinin rahat bir çevreye ve kendi alanına dönmenin verdiği tatmin çoğu zaman seyahat ederken karşılaşılan zorlukları buna değer kılar. 

Yolculukta yaratılan anılar, siz eşyalarınızı açıp normal rutininize geri döndüğünüzde, ailenizin ortak geçmişinin dokusuna dokunmuş bir duvar halısına dönüşür. Bir yolculuktan sonra, deneyimi tekrar düşünmek, tuhaflıklarına gülmek ve hatta belki bir sonraki macerayı düşünmeye başlamak için zamanınız olur. Bir aile tatilinin ardından eve dönmek, evinize tekrar adım atmaktan çok daha fazlasıdır; ebeveynliğin muhteşem yolculuğunda sizi başarı ve tatmin duygusuyla dolduran, evin rahatlatıcı kucaklaşmasıyla yeniden bağlantı kurmanızı sağlayan bir histir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de, ebeveynlerin ilgi duyduğu çocuk gelişimi konularını ele alıyoruz. Ayrıca, Novakid, çocuklarınıza yönelik etkileşimli ve eğlenceli İngilizce dersleri sunmayı hedefliyor. Çocuklar için online İngilizce derslerimizde uzman eğitmenlerimizle, ezberden uzak ve eğlence dolu bir İngilizce öğrenme deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.