Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
21.02.2024
Time icon 7 min

Çocuklar için parti organizasyonunda nelere dikkat edilmeli? İşte önerilerimiz ve pratik parti fikirleri!

Table of contents

Bir çocuk için en eğlenceli aktivite ne olabilir? Tabii ki sevdiği arkadaşlarıyla bir parti yapmak! Her sene doğum günlerini iple çeken çocuklar için eğlenceli ve iyi organize edilmiş bir parti düzenlemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

Elbette birazdan bahsedeceğimiz tüm parti fikirleri çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir. Bu yüzden kişisel tercihlerini, ilgi alanlarını ve yaşlarını göz önünde bulundurmalısınız. Haydi şimdi çocuklar için parti fikirlerine ve tavsiyelere bakalım!

Çocuk partileri için pratik fikirler

Konseptli partiler, sıradan bir partiye göre çocuklar için çok daha eğlenceli olabilir. Hazırsanız birbirinden farklı türlerde çocuk parti fikirlerine göz atalım!

  • Tema partileri: Tema partileri, çocuklar için parti yapmanın en eğlenceli şekli olabilir. Hayvan partisi, çizgi film karakteri partisi, süper kahraman partisi ya da prenses partisi gibi çocukların ilgi duydukları temaları tercih ederek harika bir gün geçirmelerini sağlayabilirsiniz!
  • Dans partisi: Enerjik miniklerin enerjilerini eğlenerek atmaları için dans partisi düzenleyebilirsiniz. Parlak ışıklar, renkli süslemeler ve yaşlarına uygun şarkılarla partiyi taçlandırabilirsiniz!
  • El sanatları partisi: Resim yapma, boyama, kolaj yapma, hamur oyunları gibi etkinlikleri içeren; çocukların eğlenirken yaratıcılıklarını geliştirecekleri bir çocuk partisi düzenleyebilirsiniz.
  • Film gecesi: Patlamış mısırlar, lezzetli içecekler, animasyon filmi… Bir çocuk daha ne isteyebilir ki? Bir de projeksiyon cihazınız varsa onlar için muhteşem bir ortam yaratabilirsiniz! Bu etkinlikte hangi filmi seçeceğiniz konusunda kararsızsanız Disney animasyonları içeriğimize de göz atabilirsiniz.
  • Spor partisi: Evinizde bahçe gibi uygun bir alan ve araç gereç varsa futbol, basketbol, badminton, voleybol gibi çeşitli spor oyunlarını içeren parti organizasyonu yapabilirsiniz. Hatta mini spor turnuvaları bile düzenleyebilirsiniz.

Çocuk partisi için kullanılabilecek süslemeler

Çocuklar için organize edilen partilerde kullanılan yaratıcı ve eğlenceli süsler; atmosferi hareketlendirerek onlar için harika bir alan yaratabilir. Haydi birkaç fikre bakalım!

  • Renkli balonlarla parti mekânını doldurabilirsiniz. Hatta bir de balonların üzerinde ilgilerini çekebilecek figürler varsa çok daha iyi olabilir!
  • Evde kendi kendinize bile yapabileceğiniz; renkli kâğıtlardan yapılmış çiçekler, kuşlar, kelebekler gibi süslemeleri duvarlara asabilir ya da masayı renklendirebilirsiniz.
  • Çocukların sevdiği çizgi film karakterlerini, hayvanları ya da partiye uygun temadaki posterleri asabilirsiniz.
  • Hiç şüphesiz renkli ışıklar çocukların çok ilgisini çekecektir. LED lambalar, ambiyans aydınlatmaları ya da renkli fenerler kullanarak parti mekânını hareketlendirebilirsiniz.
  • Partiniz temalı olsun ya da olmasın. Renkli veya desenli masa örtüleri tercih edebilir veya masa etrafına konfeti süslemeleri ekleyerek sofrayı çok daha eğlenceli hâle getirebilirsiniz.

Çocuk partisine kimler davet edilmeli veya davet edilmemeli?

Aslında çocuk için parti düzenlerken davet edilecek kişilerin seçimi çocuğun yaşına, kişisel tercihlerine ya da parti konseptine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her çocuk farklıdır. Bu yüzden çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarına ve kişisel tercihlerine saygı duymak önemlidir ancak birkaç genel öneri yapabiliriz.

Çocuklar için partide davet edilmesi gerekenlerin başını en yakın arkadaşlar çeker. Bir çocuk için küçük yaşlarda en çok değer verdiği kişiler yakın arkadaşlarıdır. Onları aileleri gibi görürler. Bu yüzden çocuk partisinde birlikte eğlenmek harika bir fırsattır!

Davet edilmesi gereken diğer kişiler ise yakın aile üyeleri olabilir. Örneğin çocuğunuzun sevdiği, özellikle yaşları yakın olan kuzenleri varsa partiye çağırılabilir. Böylece farklı sosyal gruplar da birbiriyle kaynaşmış olur. Eğer bir doğum günü partisiyse yakın aile üyelerinden, çocuğunuzun sevdiği başka kişiler de davet edilebilir.

Çocuklar için parti organizasyonunda davet edilmemesi gereken kişiler ise ister arkadaş ortamında olsun ister aile ortamında; çocuğunuzun sevmediği, hoşlanmadığı, korktuğu ya da çekindiği kişilerdir. Bu yüzden çocuğunuzla her zaman açık iletişim hâlinde olup çevresinde kimleri sevip kimlerden hazetmediğini öğrenmenizde fayda var.

Çocuk partisindeki yetkişkinlerin sayısı ise yine çocukların yaşına göre değişebilir. Eğer çocuklar çok küçük yaştaysa daha fazla yetişkinin olması gözetim açısından önemlidir fakat çocukların yaşı bağımsız hareket edebilecek seviyedeyse partide daha az yetişkin olabilir.

Partide çocuğunuzun tanımadığı kişilerin olması ise sosyalleşmesi ve yeni arkadaşlıklar kurması açısından güzel olabilir ancak unutmamakta fayda var, çocuğunuz daha sakin ve küçük gruplarda daha mutluysa partiye katılacak çocuk ve yabancı sayısı minimumda tutulmalı.

Çocuklar için parti organizasyonu yaparken güvenlik nasıl sağlanır?

Konu çocuklar ve parti olunca güvenli bir parti düzenlemek için önlemler almak elzem. Bunun için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmanızı öneririz.

  • Yetişkin gözetimi: Yetişkinler ya da ebeveynler, özellikle küçük çocuklar için parti boyunca orada olup çocukları fazla sıkmadan gözetim altında tutmalıdır.
  • Oyun seçimi: Çocuk partilerinin vazgeçilmezi olan oyunları seçerken dikkatli olunmalı. Yaralanmalara, sakatlanmalara neden olabilecek oyunlardan uzak durulmalı. Ayrıca kutu oyunlarının üzerinde yazan yaş aralıkları göz önünde bulundurulmalı.
  • Acil durum planları: Çocukların olduğu bir partide, eğlencenin de dozu yüksekken tahmin edilemeyecek durumlar ortaya çıkabilir. Bunun için partiden önce acil durum malzemeleri hazırlanmalı ve partide ailesi olmayan çocukların anne babalarının numaralarının alındığından emin olunmalı.
  • Fiziksel güvenlik kontrolleri: Evde ya da bahçede parti yapmadan önce mekâna dair güvenlik kontrolleri yapılmalı. Örneğin düşme riski olan yerlere dikkat edilmeli, tehlikeli eşyalar uzaklaştırılmalı ya da çocuklar için uygun olmayan alanlara erişimleri engellenmeli.
  • İçerikler kontrol edilmeli: Çocuklar için partiye film, video, müzik gibi içerikler de dahilse bu içeriklerin çocukların yaşına uygun ve güvenli olduğu önceden kontrol edilmeli:
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocuklar için ev partisi yaparken yemek konusunda nelere dikkat edilmeli?

Çocuklar için parti hazırlığı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de yiyecekler. Bu noktada potansiyel tehlikeleri önleyip çocukların yaşına uygun seçenekler hazırlamalısınız. Göz önünde bulundurabileceğiniz bazı noktaları sıralayacak olursak:

  • Hijyene dikkat edilmeli: Yemekleri hazırlarken ellerinizi sık sık yıkamaya dikkat etmenizin yanı sıra kullanacağınız tüm mutfak ekipmanlarını ve yüzeylerini de temiz tutmalısınız.
  • Alerji ve diyet kısıtlamaları göz ününde bulundurulmalı: Partiye gelecek davetlilerin alerji ve diyet kısıtlamaları önceden öğrenmelisiniz. Örneğin bir çocuğun fıstığa alerjisi varsa yemeklere koyulacak malzemelerin “içindekiler” kısmını tek tek okuyup ona göre kullanmalısınız.
  • Yaşlarına uygun yiyecekler hazırlanmalı: Küçük çocuklar için boğulma riskini en aza indirmek istiyorsanız daha küçük parçalardaki yemekleri tercih etmelisiniz. Tabii ki damak zevklerine uygun, parti temasını yansıtan, eğlenceli görünen yiyecekleri de unutmayın!
  • Taşınabilir yiyecekler tercih edilmeli: Parti boyunca servis edilebilecek ve kolay taşınabilecek yiyecekler tercih edilmeli ki davetliler yemeklerini rahatça alıp yiyebilsin. “Gün tabağı” dediğimiz kek, kurabiye, sarma gibi hem çocukların seveceği hem de taşınması kolay olan yemekleri yapabilirsiniz.
  • Kişi sayısı göz önünde bulundurulmalı: Kişi sayısını net bir şekilde önceden bilmelisiniz ki ona göre yemekler hazırlayabilesiniz. Aksi takdirde çöpe giden kısırlarla karşılaşmak istemezsiniz!
  • Sağlıklı içecekler tercih edilmeli: Partide paketli ya da şekerli içecekler yerine kendi sıktığınız meyve sularını servis edebilirsiniz. Böylece onlara daha sağlıklı bir seçenek sunarsınız, hem zaten hangi çocuk meyve suyunu sevmez ki?

Partide bir çocuk, izin verilmeyen bir şeyi yapıyorsa nasıl müdahale edilmeli?

Bir çocuk, partide izin verilmeyen bir şeyi yapıyorsa öncelikle panik yapmak yerine sakin olunması gerekiyor. Çocuk bu, hata yapabilir. Eğer yaşanan durum hemen müdahale gerektirmiyorsa bekleyip olayı değerlendirmek gerekiyor.

Müdahaleye ihtiyaç varsa çocuğu kalabalık içinde utandırmak yerine özel bir yerde konuşulmalı. Ne hissettiğini ve neden böyle yaptığını öğrendikten sonra onunla empati kurduğunuzu gösterirseniz sizinle iş birliği kurma olasılığı artar.

Partide çocuklar arasında anlaşmazlık çıkarsa neler yapılmalı?

Bir partide çocuklar arasında anlaşmazlık çıkması oldukça doğal bir durum ve bu durumla başa çıkmak için yetişkinlerin doğru müdahaleler yapması büyük önem taşıyor. Çocuklar arasındaki anlaşmazlığı çözmek için birkaç öneri verelim.

Anlaşmazlık çıktığında büyük tepkiler vererek olayı büyütmek yerine sakin bir yaklaşımla, anlaşmazlık yaratan çocuğun ya da çocukların düşünceleri ve duyguları dinlenmeli. Tartışmaya dahil olan kişilerden biri de sizin çocuğunuz ise tarafsız bir duruş sergileyerek güven ortamı sağlanmalı.

Konunun ne olduğunu anladıktan sonra ise alternatif çözüm önerileri sunarak çocuklarla fikir alışverişi yapılmalı ve bu sorunu kendi başlarına çözebilecek kadar aklı başında çocuklar oldukları konusunda desteklenmeliler. Eğer anlaşmazlık çok büyüyorsa bu sefer çocukların aileleri olaya dahil edilebilir.

Çocuklar için düzenlenen bir parti ne zaman yapılır ve nasıl bitirilir?

Çocuklar için özel olarak düzenlenmiş bir parti; çocukların yaşlarına, enerji seviyelerine ve partinin planlamasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir elbette. Yine de genel olarak birkaç öneri verilebilir:

  • Çocukların enerji seviyeleri dikkate alınmalı: Çocuk partileri genellikle öğleden sonra veya akşam üzeri düzenlenir çünkü enerji seviyeleri sabah saatlerinde çok yüksek olur.
  • Başlangıç ve bitiş saati önceden planlanmalı: Çocuklar için parti organizasyonu yaparken başlangıç ve bitiş saatleri net bir şekilde belirlenmeli ve aileler bilgilendirilmeli.
  • Partiyi sonlandıran ufak hediyeler verilebilir: Partinin sonunda çocuklar için bir nevi küçük bir teşekkür etkinliği düzenlebilir. Eğlenceli kartlar, rozetler, minik oyuncaklar verilerek hem çocukları mutlu edilebilir hem de partinin burada son bulduğu söylenebilir.

Novakid’le tanışın!

Novakid, çocuklara ve ailelerine farklı konular hakkında ilgi çekici içerikler sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce eğitimi de veriyor! Novakid’in ilk deneme dersini çocuğunuz için ücretsiz alarak İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz!

Rate this post

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.