Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
02.11.2023
Time icon 9 min

Evde çocuk güvenliği nasıl sağlanır? İşte güvenli bir ev için ipuçları!

Table of contents

Evde çocuk güvenliğini sağlamak küçük çocukların ev ortamındaki güvenliği için son derece önemlidir. Ebeveynlerin hem çocuklar hem de bebekler için evde güvenlik önlemleri alması kritik önem taşır. Çünkü eşyaların sivri uçları, elektrik prizleri ve sabitlenmemiş mobilyalar gibi pek çok durum evde çocuk güvenliğini riske atabilir.

Evde çocuk güvenlik önlemlerini odalara göre listeleyelim!

Peki bu rehberi okur okumaz uygulayabileceğiniz önlemler nelerdir? Ebeveynler olarak evinizi çocuğunuz ve bebeğiniz için nasıl daha güvenli hale getirebilirsiniz? Gelin, evdeki güvenlik önlemleri nelerdir ve her odaya özel önlemler nasıl alınır bir bakalım.

Mutfakta çocuk güvenliği

Mutfak özellikle küçük yaştaki çocukların güvenliğine risk oluşturabilecek aletlerle dolu. Örneğin keskin aletler, aşırı yüksek sıcaklığa çıkabilen fırın ya da ocaklara özellikle dikkat etmek gerekiyor. 

  • Mutfak araç gereçlerini çocuğun ulaşamayacağı yerlerde saklayın.

Kesici mutfak araç ve gereçlerinin çocuğunun ulaşamayacağı yüksekliklerde yer alması en temel önlemlerden biri. Eğer bebeğiniz tezgahta görüp istiyor, tehlikeli aletler ilgisini çekiyorsa çocuk koruması olan çekmeceler tercih edebilirsiniz. Mutfak çekmecelerini çocukların açamayacağı hale getiren küçük aparatlar da uygun fiyatlı evde güvenlik önlemleri arasında yer alıyor.

  • Mutfak ürünlerinin kapalı olduğundan emin olun.

Bunun yanı sıra fırın, ocak, mikrodalga fırın ve su ısıtıcısı gibi ürünleri satın alırken çocuk koruması olduğuna dikkat etmek oldukça önemli. Elbette bu ürünlerin açık bırakılmadığından emin olmakta fayda var.

Bunun için elektronik eşyaları sürekli denetlemek bebekli evin kuralları arasında olmalı. Hatta ebeveynler için elektronik eşyaların kapalı olduğunu kontrol etmek bir refleks haline gelmeli.

  • Priz koruyucuları kullanın.

Güvenli ev güvenli prizlerden geçer diyebiliriz. Çünkü prizler ve elektrik kaynakları günümüzde yetişkinler için bile risk oluşturabiliyor. Dolayısıyla evi çevreleyen prizlerde bir akım sorunu olmadığından emin olmak için elektrik uzmanlarına başvurabilirsiniz. Bunun yanı sıra prizlerde çocuk koruması gören aparatlara yatırım yapmak da hayati önem taşır.

  • Beyaz eşyaların kapaklarını kilitleyin.

Evde çocuk ve bebeklerin en çok ilgisini çeken ürünlerden biri de çamaşır makinesidir. Çamaşır makinesinin sürekli devinim halinde olması özellikle küçük yaştaki çocukların ilgisini çeker. Dolayısıyla beyaz eşya sınıfındaki ürünleri kilit ve çocuk koruması gibi ürünlerle donatmak gerekiyor.

Elbette kilitlere ve çocuk korumalarına güvenmeden önce beyaz eşyaları dikkatle kullanmak gerek. Günlük ev koşuşturmacası esnasında çamaşır ya da bulaşık makinesinin kapağı açık unutabiliyoruz. Bu yüzden kapakların tamamen kapalı ve kilitli olduğunu kontrol etmek de bebekli evin kuralları arasında

Oturma odasında çocuk güvenliği

Ev yaşantımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz oturma odasında da risk oluşturabilecek pek çok eşya var. 

  • Mobilyaların sivri köşelerine çocuk koruması takın.

Ebeveynler masa, sandalye, sehpa ve televizyon ünitesinin sivri köşelerine çocuk koruması takabilir. Bu özellikle yürümeyi yeni öğrenen bebekler ve hareketli çocuklar için alınması gereken bir güvenlik önlemidir. Takılıp düşme senaryolarında mobilyaların sivri noktalarının yumuşatılmış olması korkunç kazaların önüne geçebilir.

  • Kolay kolay kırılmayacak dekoratif ürünler tercih edin.

Bunun yanı sıra kırılması halinde çocuğa zarar verebilecek dekoratif ürünleri de unutmamak gerek. Bu noktada evde alınabilecek güvenlik önlemleri doğrudan kırılgan biblo, süs ve benzeri dekoratif eşyaları rafa kaldırmak olacaktır.

  • Mobilyaları zemine sabitleyin.

Evde çocuk güvenliği için alınabilecek en mühim önlemlerden biri de sabitlenmiş mobilyalardır. Çocuğun üstüne düşme riskini tamamen ortadan kaldıran yere sabitli mobilyalar bir deprem senaryosunda da geçici koruma sağlayabilir.

Banyo ve tuvaletlerde çocuk güvenliği

Evde çocuk ve bebeklerin kendi başlarına kalmaması gereken odalardan biri de banyo ve tuvaletlerdir.

  • Temizlik ürünlerini banyo dolabında saklayın.

Banyoda saklanan kimyasal temizlik ürünleri kesinlikle açık bırakılmamalıdır. Ürünlerin çocuk koruması ile donatılmış banyo dolaplarında tutulması da çok önemlidir. 

  • Banyo zeminin kaygan olmadığından emin olun.

Bebekler için evde güvenlik önlemleri alırken zeminin kaygan olmadığına da dikkat etmek gerek. Banyo ve tuvaletlerin kaygan olmaya müsait zeminleri küçük sakatlıklara yol açabilir.

Yatak odası

Çocuğunuzun odasına eşya alırken özellikle sivri köşeleri olmayan ürünler tercih etmelisiniz. Fakat halihazırdaki ürünlerin sivri uçları varsa evde köşe koruyucu yapımı gibi el işi çözümler tercih edebilirsiniz. Dilerseniz pek çok alışveriş merkezinde bulunan mobilyaya özel çocuk koruması gibi ürünler alabilirsiniz.

  • Kıyafetleri ortada bırakmayın.

Evde çocuk için ilgi kaynağına dönüşecek çok şey var. Özellikle çok küçük yaştaki çocuklar renkli eşya ve kıyafetlerle oynamayı çok sever. Fakat kıyafetlerle oynamak isteyen bir çocuk istemsizce kafasına geçirebilir ve kıyafeti çıkarmakta güçlük çekebilir. Ne yazık ki çok örneği olan bu tür durumlarda çocuk kendi solunumuna engel olabilir.

  • Pencerelere çocuk kilidi ve çocuk koruması taktırın.

Geniş pencerelere sahip olan yatak odaları evde çocuk güvenliği için dikkat gerektiren noktalardan biridir.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Dışarıda çocuk güvenliği: Bahçede ve oyun alanlarında alabileceğiniz önlemler

Güvenli ev, güvenli çocuk demektir. Ancak çocuğun evde olduğu zamana denk süreçte dışarıda da vakit geçirmesi gerekir. Özellikle aileyle yapılan gezi ve benzeri aktiviteler çocuğun bilişsel gelişimi için harikalar yaratır.

Özellikle bahçeli evlerde çocuğun evde olduğu kadar bahçede de vakit geçirmesi önemlidir. Kontrollü bir özgürlük alanı sunan bahçeler, çocuğun özgüvenini de güçlendirir. 

Ancak özel ya da ortak bahçesi olan evlerde çocuğun güvenliğini sağlama noktasında ebeveynlere pek çok sorumluluk düşer. Gelin, güvenli oyun alanları nelerdir ve bahçede çocuk güvenliği nasıl sağlanır, inceleyelim.

  • Çocukların bahçe araçlarına ulaşamayacağından emin olun.

Bahçenizde tehlikeli aletleri ve kimyasalları çocuklardan uzak tutun. Kürek, kazma, testere ve benzeri bahçe aletlerini çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Bahçe kimyasallarının da çocukların erişemeyeceği yerlerde olduğundan emin olun.

  • Zararlı bitkilere ve hayvanlara karşı dikkat edin.

Bahçenizdeki bitkilerin çocuklar için zararlı olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse zararlı bitkileri toplayın. Çocuğunuzun her bitkiye ve böceğe dokunmaması gerektiği noktasında öğüt verin. Ancak bunu yaparken çocuğunuzun keşfetme merakına ket vurmayın.

Çocuklar ve bebekler için evde güvenlik önlemleri alırken bahçe ve oyun alanlarını da unutmamakta fayda var. Neyse ki ebeveynlerin taviz vermeyen, güvenli bir ev ortamı kurması için pek çok yöntem var. Şimdi, evde çocuk güvenliği rehberimize zehirlenme ve acil durum senaryolarında alınacak önlemler ile devam edelim.

İlaçlar, temizlik malzemeleri ve zararlı maddelerin saklanması

Çocuğunuz bir ilaç tedavisi alıyor olabilir. Bununla beraber meraklı bir çocuk olarak dolapları karıştırmayı seviyor da olabilir. Her iki durumda da çocuğun sağlığı için riskli senaryolar meydana gelmesi mümkündür. Gelin, ebeveynler olarak bu ihtimalleri en aza indirmenin yollarını inceleyelim.

  • İlaçları bilinçli bir şekilde saklayın.

İlaçları aile üyelerinin isimlerine göre ayırt edilebilecek şekilde saklamak yanlış ilaç kullanımının önüne geçer. Eğer hem çocuğunuz hem de bir başka aile ferdi ilaç kullanıyorsa bu ürünleri farklı yerlerde saklamak etkili bir güvenlik önlemidir.

  • İlaçların orijinal ambalajlarını atmamaya dikkat edin.

İlaçları ve kimyasalları orijinal ambalajlarında saklamak da çok önemlidir. Örneğin hafif bir soğuk algınlığı geçiren çocuğunuza doktor tavsiyesiyle ilaç içirmeniz gerekebilir. Ancak orijinal ambalajından çıkarılmış bir ilacın doğru ilaç olup olmadığını anlamak zor olacaktır. 

Bu yüzden ilaç ambalajları hem içerikleri daha kolay tanımanıza yardımcı olur hem de yanlışlıkla tüketilmelerini önler.

  • Çocuk koruması ve güvenlik kilitleri kullanın.

Çocukların erişimini daha fazla sınırlamak için güvenlik kilidi veya kilitli kapaklar kullanabilirsiniz. Bunun için evde çekmece kilidi nasıl yapılır öğrenebilir ya da çekmece kilidi satın alabilirsiniz. 

Acil durumlarda evde çocuk güvenliği nasıl sağlanır? (Yangın, doğal afet vs.)

Ebeveynlerin evin çeşitli odalarına göre farklı önlemler alması mümkündür. Ancak çok daha büyük ölçekteki önlemlerin alınması gereken bazı senaryoları da hatırlamak gerek.

Bu senaryoların başında da deprem ve yangın geliyor. Bu tür acil durumlarda evdeki güvenlik önlemleri nelerdir sorusunun ne yazık ki sığ cevapları var. Fakat önlem sayısı ne kadar az olsa da her birinin önemi kritik.

  • Çocuğunuzu deprem hakkında bilgilendirin.

Olası bir deprem senaryosunda evde çocuk güvenliği için ilk adım çocuğunuzu bilgilendirmek olacak. Çocuğunuzu depreme karşı paranoya hislerini tetiklemeden bilgilendirmeniz hayati önem taşıyor. “Çök-kapan-tutun” adlı hayat üçgenini evde simüle ederek göstermeli ve tatbikat videoları izlemelisiniz.

Bununla beraber evi terk etme rotası hakkında bir plan yapmalı ve çocuğunuzu yaş grubuna uygun olacak seviyede deprem gerçeğiyle tanıştırmalısınız. Bu süreçte uzmanlardan yardım alabileceğinizi unutmayın.

  • Duman, doğalgaz ve karbonmonoksit dedektörü satın alın.

Evin altyapısında oluşabilecek sorunlar zehirli gaz kaçaklarına sebep olabilir. Hayat kurtaran dedektörler ise kokusuz gazları dahi tespit ederek ailenizin güvenliğini sağlar. Çocuğunuzu alarmlara dair bilgilendirebilir ve ailenizin evdeki sağlığını güvence altına alabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Ebeveynlerin eve çocuk güvenliği hakkında sıklıkla sorduğu soruları cevaplarıyla listeledik. 

Evde çekmece kilidi nasıl yapılır?

Lastik bant veya özel kilitleme cihazları kullanabilirsiniz veya pek çok ev eşyaları mağazasında bulunan çocuk kilidi satın alabilirsiniz.

Bebekler için evde güvenlik önlemleri nelerdir?

Priz kapakları, köşe koruyucuları, merdiven kapakları, bebek kapıları gibi güvenlik ürünlerini kullanarak evinizi bebekler için güvenli hale getirebilirsiniz.

Balkon güvenlik önlemleri nelerdir?

Balkonlar için korkuluklar, koruma ağları veya kapaklar kullanarak düşme riskini azaltabilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Çocuklar için İngilizce kursu Novakid ile çocuğunuz ezberci, kuralcı ve monoton eğitimi geride bırakan bir İngilizce eğitim süreciyle tanışacak. Üstelik ilk online İngilizce deneme dersiniz tamamen ücretsiz olduğunu da belirtelim!

Rate this post

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.