Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İngilizce soru kalıpları nelerdir? İşte İngilizce temel soru kalıpları ve daha fazlası!
Dil bilgisi
Star icon
27.03.2024
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

İngilizce soru kalıpları nelerdir? İşte İngilizce temel soru kalıpları ve daha fazlası!

İçindekiler

İngilizce konuşurken yapmamız gereken birçok şey var. Çoğunlukla kendi düşüncelerimizi ve etrafımızda olan biteni tutarlı ve doğal bir şekilde ifade edebilmemiz bekleniyor. Ancak elbette her şey bundan ibaret değil. İngilizcede sorular sorabilmek de bir o kadar gerekli bir kabiliyet.

Fakat soru cümleleri İngilizcede her zaman kurması çok kolay olmayabiliyor. İngilizce soru kalıpları farklı şekillerde karşımıza çıktığı için, kimi zaman soru cümlesi oluştururken kafamızın karışması normal. Bunun olmaması için ve iletişime akıcı bir şekilde devam edebilmek için İngilizce soru kalıplarına iyice hakim olmalıyız.

Bu yazımızı sizlere tam da bu konuda yardımcı olmak için hazırladık. Soru kalıplarını detaylarıyla gördük ve daha iyi anlayabilmeniz için İngilizce örnek sorularla anlattıklarımızı pekiştirdik. Üstelik en sona da kendinizi sınayabilmeniz için bir bilgi testi ekledik. Haydi başlayalım!

İngilizce sorularda kelime sıralaması

Öncelikle bilmeliyiz ki, soru cümleleri İngilizcede normal cümlelerden biraz daha farklı bir şekilde işliyor. Bazı özel durumlar dışında normal bir cümlenin sonuna nokta yerine soru işareti koymak, genellikle İngilizce soru kalıpları oluşturmak için yeterli değil. Bunun sebebi, İngilizce soru cümlesi kurarken kelime sıralamasında ufak farklılıklar olması.

Farkındayız ki İngilizcede kelime sıralaması, Özne-Fiil-Nesne şeklinde. Ancak soru kalıplarında bu düzene birkaç şey daha eklememiz gerekiyor. Özellikle de İngilizce soru kelimeleri işin içine girdiğinde, kelime sıralamasını buna göre tekrardan düşünmemiz lazım. Nasıl olduğunu hemen anlatalım:

İngilizce soru sorarken çoğu zaman yardımcı fiiller yani auxiliary verbler kullanırız. Bu durumda kelime sıralaması Yardımcı fiil – Özne – Fiil – Nesne şeklini alır. 

Örnek: Does she eat apples? (O, elma yer mi?

İngilizce soru kelimeleri kullanarak soru sorduğumuzda ise kelime sıralaması, Soru kelimesi – Yardımcı fiil – Özne – Fiil – Nesne şeklinde karşımıza çıkar.

Örnek: Why did you choose that movie? (Neden o filmi seçtin?)

İngilizce temel soru kalıpları

İngilizcede soru sorarken aklımızda kalması gereken bir detayı öğrendik. O halde şimdi, İngilizce soru çeşitlerinden bahsetmeye başlayabiliriz. İşte İngilizce soru kalıpları arasında en yaygın olanlar:

1. Evet / Hayır soruları

Bu tip sorular, belki de günlük hayatta en sık kullanacağımız ve en sık duyacağımız İngilizce soru kalıbı olabilir. İsminden de anlaşıldığı gibi evet / hayır soruları, olumlu veya olumsuz bir cevap almayı hedefleyen sorulardır. Bu soru kalıbını kurarken genelde cümlenin başında auxiliary verb veya modal verb kullanırız. İşte bu kalıp için İngilizce örnek sorular:

  • Is she coming? (O geliyor mu?)
  • Can you swim? (Yüzebilir misin?)
  • Should I read this book? (Bu kitabı okumalı mıyım?)

2. “Wh-” soruları

İngilizce soru kalıplarına oldukça yaygın bir diğer örnek de “wh-” sorularıdır. Bu soru kalıbı, ismini İngilizce soru kelimelerinden alır. Bu tarz sorulara “wh-” soruları deriz, çünkü onları oluştururken kullandığımız İngilizce soru kelimeleri “wh” harfleriyle başlarlar. Ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl, hangi, kim anlamı taşıyan soruları bu şekilde oluşturabiliriz.

Bu İngilizce soru kalıbını daha detaylı öğrenmek isterseniz, İngilizce “wh-” soruları hakkındaki makalemize göz atabilirsiniz!

Haydi, “wh-” kelimelerini içeren İngilizce örnek sorularımızı inceleyelim:

  • What is your favorite color? (En sevdiğin renk nedir?)
  • Where did I put my glasses? (Gözlüklerimi nereye koydum?)
  • Who is your English teacher? (İngilizce öğretmenin kim?)

3. Tercih soruları

En yaygın İngilizce soru kalıplarına, tercih soruları da dahildir. Bu tarz soruları da birçok farklı günlük hayat senaryosunda duymamız olasıdır, dolayısıyla yakından tanımamızda fayda var.

İngilizce tercih soruları, genelde “would rather” ve “would prefer” kalıplarının kullanılmasıyla ortaya çıkar. Ancak bu kalıpları oluştururken “would” yerine “do” fiilini kullanmak da bir seçenektir. Bu kalıplardan biri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, sizleri İngilizce “would prefer” konulu yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Tercih sorularını daha iyi anlamak için bu konudaki İngilizce örnek sorulara göz atalım:

  • Which meal do you prefer, pizza or pasta? (Hangi yemeği tercih edersin, pizza mı makarna mı?)
  • Would you rather watch a movie or read a book? (Film izlemeyi mi tercih edersin, kitap okumayı mı?)
  • Does she prefer the red dress or the blue dress? (Kırmızı elbiseyi mi tercih ediyor, mavi elbiseyi mi?)

İngilizce soru kelimeleri

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, soru sormak için İngilizce soru kelimeleri oldukça önemlidir. Az önce dediğimiz gibi, bu konuda daha detaylı bilgi sunan ayrı bir makalemiz bulunuyor. Ancak bu yazıda da soru kelimelerinden tekrar bahsetmemiz, İngilizce soru kalıplarında çok sık kullanıldıkları için uygun olacaktır. Haydi, hafızalarımızı tazeleyelim:

İngilizce soru kelimeleri Türkçe anlamları Örnek cümle
What Ne What is your name? (Adın ne?)
When Ne zaman When will we meet? (Ne zaman buluşacağız?)
Where Nerede Where are you from? (Nerelisin?)
Which Hangi Which book did you read? (Hangi kitabı okudun?)
Who Kim Who is your best friend? (En iyi arkadaşın kim?)
Whom Kim (cümlenin nesnesi olduğunda) With whom am I speaking? (Kiminle konuşuyorum?)
Whose Kimin Whose bag is this? (Bu kimin çantası?)
Why Neden Why is he sad? (O neden üzgün?)
How Nasıl How did you come here? (Buraya nasıl geldin?)

 

İşte İngilizce soru kelimeleri bunlar. Ancak “how” yani “nasıl” kelimesi için fazladan bir not düşelim. “How” kelimesi, sıfatlardan önce geldiği zaman “ne kadar” anlamı da taşıyabilir. Örneğin “How tall are you?” sorusuyla, “Ne kadar uzunsun?” demiş oluruz. 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

İngilizce soru kalıpları için kısa cevaplar

Soru sormanın öneminin hepimiz farkındayız, ancak elbette diğer bir yandan sorulara cevap vermeyi de bir o kadar iyi bilmemiz lazım. Herhangi bir soruyu cevaplamanın oldukça çeşitli yolları olabilir, ancak kimi zaman uzunca bir cümle kurmaktansa birkaç kelimeyle işi halletmeyi tercih edebiliriz. Özellikle de günlük konuşmada durum böyle olabiliyor.

İngilizce soru kalıpları için de kısa cevaplar vermenin bazı yolları mevcut. Haydi, bunlardan bazılarını görelim:

1. Evet / hayır soruları için kısa cevaplar

İngilizcede evet / hayır sorularına kısa cevaplar oluşturmanın epey kolay bir yolu var. Elbette öncelikle asıl cevabımız olan “Yes” veya “No” kelimeleriyle başlıyoruz. Ardından özneyi ve soruda bulunan yardımcı fiili söyleyerek soruya kısa bir cevap vermiş oluyoruz. 

Bu durumu daha iyi görmek için İngilizce örnek soruları ve kısa cevaplarını inceleyelim:

  • Soru: Is she coming to the party? (O, partiye geliyor mu?)

Olumlu kısa cevap: Yes, she is.

Olumsuz kısa cevap: No, she isn’t.

Uzun cevap: Yes, she is coming to the party. / No, she isn’t coming to the party.

  • Soru: Can you ride a bike? (Bisiklet sürebilir misin?)

Olumlu kısa cevap: Yes, I can.

Olumsuz kısa cevap: No, I can’t.

Uzun cevap: Yes, I can ride a bike. / No, I can’t ride a bike.

2. “Wh-” soruları için kısa cevaplar

İngilizce soru kalıplarının bir diğer örneği olan “wh-” sorularına da kısa cevaplar vermemiz mümkün. Ancak bu sorulara “evet” ya da “hayır” cevabı verilemeyeceği için durum biraz farklı. Yine de yapmamız gereken şey hiç de zor değil. Bu tarz sorulara uzun cümlelerle cevap vermek yerine, yalnızca soru kelimesinin hedeflediği bilgiyi söyleyebiliriz. Özne ve yüklem kullanmamıza dahi gerek olmayabilir! 

İşte bu duruma birkaç örnek cümle:

  • Soru: Where is she? (O nerede?)

Kısa cevap: At the park.

Uzun cevap: She is at the park.

  • Soru: When did you arrive? 

Kısa cevap: Five minutes ago.

Uzun cevap: I arrived five minutes ago.

Daha farklı İngilizce soru çeşitleri

Yazımızda şu ana kadar en yaygın İngilizce soru kalıplarını gördük. Ancak farklı durumlarda kullanılan, daha nadir olsalar da yine de işe yarayan ve çeşitli anlamlar vermeye yarayan soru çeşitleri de mevcut. Haydi, bunlardan bazılarını öğrenelim:

1. Pekiştirme soruları

İngilizce soru kalıplarına pekiştirme soruları da dahildir. Bu tarz soruları genellikle pekiştirme için ya da dinleyicinin onayını almak için sorarız. Sıradan bir sorunun sonuna “yardımcı fiil + özne” şeklinde bir eklentiyle İngilizcede pekiştirme soruları sorabiliriz. Türkçeye ise “Değil mi?” şeklinde çevrilebilirler. 

Eğer asıl sorudaki fiil olumluysa pekiştirme sorusundaki yardımcı fiil olumsuz olur. Asıl sorudaki fiil olumsuz ise de pekiştirme sorusundaki yardımcı fiil olumlu olacaktır.

İşte birkaç örnek:

  • You’re coming, aren’t you? (Geliyorsun, değil mi?)
  • He won’t be late, will he? (Geç kalmayacak, değil mi?)

Bu sorular hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz question tags konulu içeriğimize göz atabilirsiniz.

2. Retorik sorular

Retorik sorular, aslında cevap beklemediğimiz sorulardır. Bu tarz soruları genelde dikkat çekmek veya bir şey ima etmek gibi sebeplerle kullanabiliriz. Çoğu zaman cevapları önceden bellidir. İşte bu duruma İngilizce soru örnekleri:

  • Who doesn’t love a good story? (İyi bir hikayeyi kim sevmez?)
  • Do birds fly? (Kuşlar uçar mı?)

3. Gömülü sorular

İngilizce soru kalıplarına son bir örnek ise gömülü sorulardır, yani “embedded questions”. Bu sorular ana cümlenin bir parçasından ibarettir ve cevabı aranan sorular değildirler. Embedded questionlarda kelime sıralaması “soru kelimesi + özne + varsa yardımcı fiil + ana fiil” şeklindedir, yani normalde olduğu gibi yardımcı fiilin yeri değişmez. Diğer bir deyişle gömülü sorular, sıradan bir cümlenin başına İngilizce soru kelimeleri getirilmesinden ibarettir. İşte örnekler:

  • She asked where the party was. (Partinin nerede olduğunu sordu.)
  • Can you tell me who that man is? (Bana o adamın kim olduğunu söyleyebilir misin?)

İngilizce soru kalıpları: Sıkça sorulan sorular

İşte İngilizce soru kalıpları hakkında sıkça sorulan sorular ve örnekleri:

İngilizce soru kalıpları nelerdir?

İngilizce soru kalıpları arasında evet / hayır soruları, “wh-” soruları, tercih soruları, pekiştirme soruları, retorik sorular ve gömülü sorular bulunmaktadır.

Soru kelimeleri nelerdir?

İngilizce soru kelimeleri; what, when, where, which, who, whom, whose, why, how kelimeleridir.

How many sorusuna ne cevap verilir?

How many sorusu, bir şeyin sayısını sorar. Dolayısıyla bu soruya bir şeyin miktarını sayı olarak söyleyerek cevap vermeliyiz.

İngilizce soru kalıpları: Test!

İngilizce soru kalıplarını öğrendik. Şimdi ise kendimizi bilgi testiyle sınama zamanı! Haydi çözelim:

___ you from Turkey?
Excuse me, ___ are the bathrooms?
___ to go outside or stay at home?
Q: Will grandpa visit us next week? A: ___
You have done your homework, ___?
Q: Where will we meet tomorrow? A: ___
___ you like ice cream?
___ do you want to eat for dinner?
Can you tell me ___?
___ you rather watch an action movie or a horror movie?
Yanıtlara Bak

Novakid’le tanışın!

İngilizceyi akıcı biçimde konuşabilmek için sorulara hakim olmak fazlasıyla önemli. Fakat elbette bir dili yalnızca kalıp ezberleyerek öğrenemeyiz. Bir dili gerçekten öğrenmek istiyorsak, onu yaşamamız gerekir. Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklara tam olarak bu fırsatı sunuyoruz. Siz de çocuğunuzun severek yabancı dil öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.