Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?
Ücretsiz deneme dersi için hemen kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
24.06.2025
8 dk.

İngiltere’nin, muhtemelen daha önce duymadığınız birbirinden ilginç özellikleri ve gelenek-görenekleri!

Her ülkenin kendine özgü, ilginç özellikleri; gelenek görenekleri var. Tabii ki başka ülkelere ilginç gelen bu özellikler ve gelenekler, söz konusu milletler için normal. Peki “İngiltere” dediğimizde aklınıza neler geliyor?

Kasvetli hava, Kraliçe Elizabeth, Oxford Üniversitesi, sütlü İngiliz çayı, Big Ben Saat Kulesi, William Shakespeare, The Beatles, belki The Crown Dizisi… Büyük bir tarihi geçmişe ve köklü bir kültüre sahip İngiltere’nin, pek çok gelenek ve göreneği de var elbette.

Şimdi hazırsanız İngiltere’nin ilginç özelliklerini, gelenek göreneklerini, neyi ile ünlü olduğunu hep birlikte öğrenelim ve Birleşik Krallık hakkında bildiklerimizi bir üst seviyeye taşıyarak genel kültürümüzü zenginleştirelim!

İngiltere’nin kısa tarihi

İngiltere hakkında ilginç özelliklere ve gelenek-göreneklere geçmeden önce, bu köklü ülkenin tarihini kısaca öğrenmekte fayda var:

 

İngiltere’nin tarihi, antik çağlardan günümüze uzanan, zengin olduğu kadar karmaşık bir süreç. Kelt kabilelerinin yerleştiği bu topraklar, MS 43’te Roma İmparatorluğu tarafından fethedilerek “Britannia” adıyla anılmaya başlandı. Roma döneminde inşa edilen yollar ve surlar (mesela Hadrian Duvarı), ülkenin ilk büyük altyapı projeleri oldu. 

 

Roma’nın çöküşünün ardından 5. yüzyılda Anglosaksonların istilasıyla bölge, “Angle-land” (İngiltere) adını aldı ve “7 krallık dönemi” başladı. 1066’da Normandiya Dükü William’ın Hastings Savaşı’nı kazanarak tahtı ele geçirmesi, İngiltere’nin siyasi ve kültürel yapısını kökten değiştirdi. Orta Çağ boyunca krallar, aristokrasi ve Kilise arasındaki güç mücadeleleri Magna Carta’nın (1215) imzalanmasına yol açarak parlamenter sistemin tohumlarını attı.

  1. yüzyılda VIII. Henry’nin İngiliz Reformu’nu başlatmasıyla Katolik Kilisesi’nden kopuldu ve Anglikanizm doğdu. I. Elizabeth döneminde (1558-1603) İngiltere, denizlerdeki gücünü artırarak sömürge imparatorluğunun temellerini attı. 
  2. yüzyılda iç savaşlar ve Cromwell’in cumhuriyet deneyimi yaşandıysa da, 1688’deki Muhteşem Devrim ile meşruti monarşi kesinleşti. Sanayi Devrimi’nin 18. yüzyılda bu topraklarda başlaması, İngiltere’yi dünyanın en güçlü emperyal gücüne dönüştürdü. 

Victoria Çağı’nda (1837-1901) “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” hâline gelen ülke, 20. yüzyılda iki dünya savaşından yıpranarak çıktı ve sömürgelerini kaybetti. Günümüzde anayasal monarşiyle yönetilen İngiltere, Birleşik Krallık’ın en büyük ve etkili parçası olarak varlığını sürdürüyor.

İngiltere’nin ilginç özellikleri ve gelenekleri

İngiltere geleneklerinin bir kısmını belki de izlediğimiz dizi ve filmlerden, okuduğumuz kitaplardan biliyor olabiliriz veya şanslı olanlarımız yaptığı seyahatlerle keşfetmiş olabilir ancak emin olun; bilmediğimiz o kadar fazla ve ilginç gelenek-görenekleri var ki… Öğrenmeye hazırsanız başlayalım.

5 çayı

Muhtemelen hepimizin aklına ilk olarak gelen İngiliz geleneği budur. 5 çayı, 19. yüzyılda Bedford Düşesi Anna’nın öğle ve akşam yemeği arasında hafif bir atıştırmalık ve çay içme alışkanlığıyla başlamıştı. 

Zamanla soylular arasında yayılan bu gelenek, özellikle Victoria döneminde bir sosyalleşme ritüeline dönüştü. Günümüzde de lüks otellerde ve kafelerde, ince porselen takımlarla servis edilen sandviçler, scones (Birleşik Krallık ve İrlanda’da popüler olan geleneksel bir Britanya fırın ürünü) ve tatlılarla birlikte çay keyfi devam ediyor.

Guy Fawkes Gecesi

Guy Fawkes Gecesi, her yıl 5 Kasım’da kutlanan ve İngiliz tarihinin en ünlü ihanet girişimlerinden birini anan bir etkinlik. 1605 yılında Katolik bir isyancı olan Guy Fawkes, İngiliz Parlamentosu’nu havaya uçurma planı yapmıştı ancak başarısız olmuştu.

Bu olayın ardından, her yıl şenlik ateşleri yakılarak Fawkes’in kuklaları yakıldı ve havai fişek gösterileriyle anma törenleri düzenlendi. Özellikle Lewes gibi kasabalarda büyük geçit törenleri yapıldı. Bu gelenek halk arasında “Bonfire Night” olarak da biliniyor.

Peynir Yuvarlama Festivali

Gloucestershire’da düzenlenen Peynir Yuvarlama Festivali, dünyanın en tehlikeli geleneksel yarışmalarından biri olabilir. Bir tepeye bırakılan büyük bir peynir, yokuş aşağı yuvarlanır ve katılımcılar peşinden koşarak onu yakalamaya çalışır. Yarışmacıların düşerek yaralanmaları sık sık yaşanıyor ancak İngiltere’nin bu ilginç geleneği, her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam ediyor.

Whittlesea Saman Ayı Festivali

Kasabanın her sene ocak ayında düzenlediği Hasır Ayı Festivali’nde bir sanatçı, saman kostümü giyer; Appalachian dansçıları, Morris dansçıları ve dekoratif bir saban eşliğinde kasabanın sokaklarında geçit töreni yapar. 200 yıldan daha eski ve kökeni bilinmeyen bu ilginç gelenek, dilencilik ile ilişkisi nedeniyle 1909’da yasaklandı ancak 1980’de yeniden canlandırıldı.

Morris Dansı

Morris Dansı, İngiltere’nin en eski halk danslarından biri. 15. yüzyıldan beri uygulanan bu dans, genellikle bahar aylarında, çanlarla süslü kostümler giymiş dansçılar tarafından sopalar, mendiller veya kılıçlarla yapılıyor. Müzik eşliğinde yapılan bu gösteriler, köy festivallerinin vazgeçilmez bir parçası.

Remembrance Day (Gelincik Günü / Anma Günü)

Birinci Dünya Savaşı’nın sona erdiği 11 Kasım 1918 tarihini anmak için her yıl düzenlenen bir anma töreni olan Gelincik Günü’nde halk, savaşta hayatını kaybeden askerleri anmak için kırmızı gelincik rozetleri takıyor ve saat 11.00’da iki dakikalık saygı duruşunda bulunuyor. Londra’daki Cenotaph Anıtı önünde yapılan resmi törenler, kraliyet ailesi ve devlet adamlarının katılımıyla gerçekleşiyor.

Pirinç atma geleneği

İngiliz düğünlerinde pirinç atma geleneği, çiftlere bereket ve mutluluk getirmesi amacıyla yüzyıllardır devam ediyor. Eski zamanlarda buğday taneleri kullanılırken, sonraları pirinç ve günümüzde ise daha kolay olan renkli konfeti veya yapay çiçekler tercih ediliyor.

Maypole dansı

Maypole dansı, İngiltere’nin Pagan kökenli bahar festivallerinden biri. Renkli kurdelelerle süslenmiş bir direk etrafında yapılan bu dans, genellikle Mayıs ayında köy meydanlarında sergileniyor. Dansçılar, kurdeleleri örerek ritüeli tamamlıyor ve bu kutlama, doğanın yeniden canlanışını simgeliyor.

Bezelye Atış Şampiyonası

Bezelye Atış Şampiyonası’nda yarışmacılar, akçaağaç bezelyeleriyle bir dizi hedefi vurmaya çalışarak karşı karşıya geliyor. Katılmak istiyorsanız, üç macun çemberinden oluşan hedefi 3,5 metre öteden vurmanız gerekiyor ve en yüksek puanı alan kişi olursanız şampiyonaya yükseliyorsunuz.

Olney Krep Yarışı

Sadece kadınların katıldığı bu İngiliz geleneği, 1445’e dayanıyor. Olney halkı, her yıl düzenlenen krep yarışını gerçekten çok ciddiye alıyor. Yarışmacılar krepleri koşu boyunca havaya atıp tekrar tavayla tutmaya çalışıyor. Koronavirüs karantinasının en yoğun olduğu dönemde bile bir yarışçı, geleneğin bozulmaması için 415 metrelik parkuru koşarak tamamlamıştı.

Eş Taşıma (Wife Carrying) Yarışı

Eş Taşıma Yarışı, Dorking’deki The Nower’da her yıl düzenlenen ve erkeklerin eşlerini engebeli 380 metrelik bir parkurda taşıdıkları bir yarış. Bu yarışın tarihi ise pek iç açıcı değil. MS 793’teki Viking istilasına kadar uzanan yarış, bir manastırın yıkıldığı ve yerel kadınların iradeleri dışında kaçırıldığı İskandinavların saldırılarından ortaya çıkmış.

Modern yarışmanın kuralları ise şu şekilde; eşler en az 50 kg ağırlığında olmalı. 50 kg’ın altındakiler, eksik ağırlıkları fasulye kutuları ile tamamlamalı.

Oxford-Cambridge Kürek Yarışı

İngiltere’nin ilginç geleneklerinden bir diğeri de Oxford-Cambridge Kürek Yarışı. 1829’dan beri Thames Nehri’nde düzenlenen ve iki prestijli üniversite arasındaki rekabeti yansıtan bu spor geleneği; her yıl Paskalya döneminde binlerce seyirciyi nehir kenarına topluyor.

Maldon Çamur Yarışı

Yıllık olarak düzenlenen Maldon Çamur Yarışı, yaklaşık 300 yarışmacının Promenade Park’taki Blackwater Nehri’nin çamurlu yatağında 400 metrelik bir koşuyu tamamlamasını içeriyor. Gelgitin düşük olduğu bir zamanda yarışan, genellikle süslü kıyafetler giyen koşucular, nehrin karşı kıyısına gidip geri dönmek zorundalar.

Pazar rostosu

Pazar rostosu (sunday roast), Britanya-İrlanda kökenli geleneksel bir yemek ve genellikle pazar günü tüketiliyor. Tüm aile fertlerinin katılmasına önem veriliyor. Kavrulmuş et, kavrulmuş patates, Yorkshire pudingi, dolma, sos gibi eşlikçilerden ve elma sosu, nane sosu veya frenk üzümü sosu gibi çeşnilerden oluşuyor.

Kahvaltıda kuru fasulye

Hiç şüphesiz İngiltere’nin en ilginç özelliklerinden biri de, kahvaltı tabaklarında gördüğümüz kuru fasulye. Genellikle iki yumurta, sosis, domuz pastırması, fırında pişmiş kuru fasulye, kızarmış domates ve kızartılmış ekmek; İngiliz kahvaltısını oluşturuyor.

İşte tüm bu bu gelenekler; İngiltere‘nin tarihini, kültürünü ve toplumsal yaşamını yansıtan önemli unsurlar arasında. Hepsinin birbirinden ilginç olduğunu söyleyebiliriz…

Sıkça sorulan sorular

İşte İngiltere hakkında en çok merak edilenler ve cevapları!

İngiltere’nin ilginç özellikleri neler?

İngilizlerin kahvaltıda kuru fasulye yemeleri, 5 çayları, pazar rostoları, Peynir Yuvarlama Festivalleri; İngiltere’nin ve İngilizlerin ilginç özellikleri arasında.

İngiltere neyi ile ünlü?

İngiltere; Kraliyet ailesi, köpekleri, 5 çayları, kasvetli havaları, aksanları ve kahvaltılarıyla ünlü bir yer.

Novakid’le tanışın!

İngiliz kültürüne ve İngiltere hakkında ilginç bilgilere dair pek çok şey öğrendik. Peki İngilizceyi ne kadar biliyoruz? Novakid, özel etkileşimli online İngilizce dersleriyle öğrenmeyi hem kolay hem de eğlenceli hâle getiriyor. Konuşma odaklı ve oyunlarla desteklenen ders içerikleri sayesinde çocuklar İngilizceyi günlük hayatın bir parçası olarak öğreniyor. Siz de çocuğunuzun İngilizceyi bir ders olarak değil, eğlence ortamı olarak keşfetmesini istiyorsanız ilk deneme dersini ücretsiz alarak bize katılabilirsiniz!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Çocuğunuzun ücretsiz deneme dersine katılacak öğretmeni seçelim!
slide 2 of 3
Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Nasıl öğrenilir
Bir dil seçin
Argentina Brazil Chile Colombia Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Çerezler tıpkı tatlınızın üzerine serpiştirdiğiniz Hindistan cevizi gibidir; çok daha iyi bir deneyim yaşamanızı sağlar. Bizim amacımız Novakid'i en iyi İngilizce öğrenim platformu yapmak. Bu yüzden, web sitemizi kullanırken çerezleri gönül rahatlığıyla etkinleştirebilirsiniz. Sizin için faydalı olacaklar! Çerezler ve onları nasıl kullandığımız konusunda daha çok bilgi almak için Çerez politikası sayfasına gidin.