Okul öncesi çocuklar için uygun sanat etkinlikleri
Henüz ilkokula başlamamış 3-6 yaş grubundaki küçük çocuklarla evde veya anasınıfında kaliteli vakit geçirmek için birçok seçenek bulunuyor. Ancak, hem onları eğlendirirken hem de faydalı aktivitelerden yararlanmak, bütün ebeveynlerin ortak kaygısı.
Peki, okul öncesi çağındaki çocukların yaratıcılığını teşvik ederken onlara eğitici deneyimler sunmak için en yararlı etkinlik nedir? Elbette sanat etkinlikleri! 3-6 yaş arasındaki çocuklarınıza rehber olarak onlarla birlikte okul öncesi sanat çalışmalarından yararlanmak, çocuklara başta duygusal ve bilişsel gelişimi olmak üzere birçok önemli açıdan katkılarda bulunur.
Gelin, şimdi hep birlikte bu konuyu daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
Sanat etkinliklerinin çocuklara faydaları nelerdir?
Okul öncesi sanat çalışmaları olarak adlandırabileceğimiz basit el işlerinden oluşan aktivitelerin küçük yaşlardaki çocuklara birçok katkısı bulunuyor. Şimdi, dilerseniz bunları maddeler halinde inceleyelim.
- Yaratıcılığa katkısı: Çocuklarınıza sağladığınız imkanlar doğrultusunda onların fikirlerinden ve hayal dünyasından da olabildiğince yararlanmak, çocukların yaratıcılığını geliştirir. Böylece onlara güzel deneyimler sunarken bir yandan da hayal dünyalarını pekiştirirsiniz.
- Motor becerilerinin geliştirmesi: Sanat etkinlikleri esnasında başvuracağınız boyama, kesme, yapıştırma gibi eylemler de çocukların el-göz koordinasyonu ve motor becerileri edinimine faydalar sunacaktır.
- Duyguları ifade etmeye yardımcı olması: İnsanların duygularını ifade ederken başvurduğu yollardan bir tanesi de sanat. Evde yapacağınız sanat etkinliklerini bir dışavurum aracı olarak gören çocuklar ise sizinle iletişim kurmak için yeni bir yol keşfedecek ve bu sayede siz de onların iç dünyasını daha yakından tanıyacaksınız.
- Kavrama yeteneğini kullandırması: El becerilerinden yeni yeni faydalanmaya başlayan küçük çocuklar, bu esnada birtakım ufak problemlerle de karşılaşabilir. Bu problemleri kimi zaman tek başına çözebilir kimi zaman ise çevresindeki yetişkinlerden yardım alabilir. Böylece zamanla karşısına çıkan sorunları daha iyi kavrayacak, nedenlendirecek ve çözümlere daha da yaklaşacak.
- Sosyalleşmeye katkısı: Hem çevresindeki akranlarından hem de büyüklerinden yardım alabilen çocuklar, bu tarz aktiviteler aracılığıyla sosyalleşmeyi de öğrenirler. Yaratıcı sanat etkinlikleri, bu anlamda çocuklara aile ilişkilerini kuvvetlendirmeye ve çevresindekilerle iş birliği kurmaya yöneltmesi açısından da oldukça faydalı.
Çocukların el becerilerinden faydalanmasını sağlayan sanat etkinliklerinin yararları bu şekilde. Şimdi ise, birkaç okul öncesi sanat etkinliği örneğine tek tek göz atabiliriz.
Okul öncesi sanat etkinliği örnekleri
Okul öncesi çocuklarla birlikte evde veya anasınıfında yapabileceğiniz sanat etkinliklerinden bazıları aşağıdaki gibidir.
“Among Us” figüründen oyun hazırlamak
Evde yapacağınız bazı oyuncak veya figürleri, çocukların ilgisini çeken animasyon veya oyunlardan seçebilirsiniz. Bunlardan bir tanesine örnek olarak da “Among Us” oyununu verebiliriz. Peki, evde kağıttan nasıl “Among Us” figürü yapabiliriz görelim.
Gerekli malzemeler:
- Karton
- Beyaz kağıt
- Makas
- Keçeli kalemler
- Cetvel
Yapılışı:
- Karton üzerine cetvelle iki tane dikdörtgen çizelim.
- İkisini de kesip çıkardıktan sonra bir tanesinin üzerine sol üst kısmında kare bir çıkıntı bulunacak şekilde bir delik açalım.
- Elimizdeki parçaları birbirine yapıştıralım.
- Küçük bir dikdörtgen daha çizip onu da kesip çıkaralım.
- Küçük dikdörtgenin üzerine “Among Us” figürünü çizelim.
- Çizdiğimiz figürün üzerinden kalem ile geçelim. Ardından, renkli kalemlerle dilediğimiz gibi renklendirelim.
- Eşit boyutta dikdörtgen bir kartonu da kestikten sonra çizdiğimiz figürün bulunduğu kağıdın arkasına yapıştıralım.
- Aynı parça dokuz eş parçaya bölelim.
- İlk başta birbirine yapıştırdığımız kartonları telefon şeklinde çizip boyayalım.
- Dokuz parçalık “Among Us” figürünü, telefon şeklinde hazırladığımız kartonun içine yerleştirelim.
Elde ettiğimiz çalışmayla hem evimizin bir köşesini süsleyebilir hem de aşağıdaki videoda da gördüğünüz gibi zeka geliştirici bir oyun amacıyla da kullanabilirsiniz.
Krepon kağıttan Türk bayrağı yapmak
Milli bayramlarda çocuklara ulusal değerleri hatırlatmak için evi süslemek hem faydalı hem de zevkli bir aktivite. Bunun için yapabileceğiniz okul öncesi sanat etkinliklerinden biri de evde Türk bayrağı yapımı.
Bu tarz günlerde evde yalnızca üç malzeme ile kolay bir şekilde nasıl Türk bayrağı yapacağınıza gelirsek, adım adım aşağıdaki maddelere göz atalım.
Gerekli malzemeler:
- Kırmızı beyaz krepon kağıdı
- Kırmızı beyaz fon kartonu
- Yapıştırıcı
Yapılışı:
- Beyaz fon kartonunun üzerine Türk bayrağındaki gibi bir ay ve yıldız çizelim.
- Çizdiğimiz şekilleri dikkatli bir şekilde kesmeye özen gösterelim.
- Kestiğimiz parçaları kırmızı fon kartonunun üzerine yapıştıralım.
- Bu işlemi tamamladıktan sonra kırmızı krepon kağıdını 1 parmak genişliğinde şeritler halinde keselim.
- Kesilen şeritleri de üçe böldükten sonra avcumuzun içinde buruşturarak küçük toplar haline getirelim.
- Aynı işlemi beyaz krepon kağıtlarına da uygulayalım.
- Top haline getirdiğimiz krepon kağıtları, karton kağıtlarla oluşturduğumuz Türk bayrağının üzerine yapıştıralım.
Elde ettiğimiz Türk bayrağını evin en güzel köşesine asabilir, etrafını da benzer renk tonlarındaki süslemelerle donatabilirsiniz. Faaliyet esnasında çocuğunuzun neşesini daha da yerine getirecek şarkılar açmayı da aklınızda bulundurun. Elde ettiğiniz çalışmaları evdeki diğer üyelere göstererek veya akranlarına bu çalışmalardan bahsederek çocuğunuzun takdir ve beğeni toplamasını sağlarken özgüven kazanmasını da sağlayabilirsiniz.
El yapımı oyunlu telefon kılıfı
Çocuklarla birlikte yapılabilecek basit sanat etkinliklerinden bir tanesi de: “Pacman” oyunlu telefon kılıfı yapımı. Bu etkinlik için gerekli malzemeler ve izlenmesi gereken adımlar ise aşağıdaki gibi:
Gerekli malzemeler:
- Karton
- Cam tabaka
- Şeffaf telefon kılıfı
- Pergel
- Tükenmez kalem
- Cetvel
- Kurşun kalem
- Yapıştırıcı
- Makas
Yapılışı:
- İlk önce, karton üzerinde cetvel yardımıyla telefon kılıfının boyutuna eşdeğer bir dikdörtgen çizelim.
- Dikdörtgeni makasla birlikte kestikten sonra, telefon kılıfıyla tamamen aynı şekilde olması için köşelerini ve kamera kısmını da keserek düzenleyelim.
- Kestiğimiz kartonun şeffaf telefon kılıfının arka yüzeyiyle bire bir aynı olduğundan emin olduktan sonra, pergel aracılığıyla kartonun ortasından başlayarak kurşun kalem ile birlikte daireler çizelim.
- Çizdiğimiz dairelerin arasına bölmeler oluşacak şekilde birkaç çizgi çekelim ve orta kısmına da “pacman” canavarının taslağını çizelim.
- Sırada çizdiğimiz taslağı üç boyutlu sanat çalışması haline getirme kısmı var. Orta kısmına kartonlarla oluşturduğumuz canavarı yapıştırdıktan sonra çevresini de farklı renkli bir kartonla süsleyelim.
- Bölmelerin bazı kısımlarına da küçük canavarları yerleştirelim.
- Telefon kılıfının koruyucu kenarları için; farklı boyutlardaki ve renklerdeki karton şeritlerini üst üste getirerek telefon kılıfının etrafını saralım.
- Son adımda, labirentin içine küçük bir top yerleştirdikten sonra cam tabaka ile üzerini kapatalım. Cam tabakanın üzerini ise, telefon kılıfının hatlarını oluşturacak bir karton parçayla son detayı ekleyelim.
Çocuğunuzla beraber hazırladığınız telefon kılıfını, onun da dikkatini çekecek şekilde farklı ortamlarda kullanabilirsiniz. Böylece kendi emeğinin de bulunduğu çalışmaları günlük hayatınızda kullandığınızı ve diğer yetişkinlerin de beğenisini kazandığını görerek kendisine olan özgüveni artacak.
Kağıttan tırtıl yapımı
Çocukların ilgisini çekecek oyuncak ve aksesuarları kendi evinizde kendi imkanınızla da yapabilirsiniz. Bunlara verebileceğimiz bir örnek, kağıttan tırtıl yapmak! Hadi oyalanmadan evde nasıl kağıt tırtıl yapabileceğimizi görelim.
Gerekli malzemeler:
- Keçeli kalemler
- Ayakkabı ipliği
- Makas ve falçata
- Renkli kağıtlar
- Simli kağıt
- Kurşun kalem
- Pergel
- Silgi
- Yapıştırıcı
- Bant
Yapılışı:
- Simli kağıdın arkasına, pergel yardımıyla büyük bir çember çizelim.
- Çizdiğimiz çembere detaylar ekleyerek elma şekline getirelim ve keselim.
- Elimizdeki elma şeklindeki kağıda pergel ile birlikte daha küçük çemberler çizelim.
- Çizdiğimiz diğer küçük çemberleri de falçatayla keselim.
- Yeşil renkli kağıda yaprak çizerek keselim.
- Elmanın sapı için de kahverengi kağıt kullanalım.
- Keçeli kalemle elma yaprağına ve sapına detaylar ekleyelim ve simli kağıttan elde ettiğimiz elmanın arka kısmına yapıştıralım.
- Yeşil ve sarı renkli kağıtlara elmaya açtığımız delik sayısı kadar daireler çizerek onları da kesip çıkaralım.
- Beyaz kağıdın üzerine renkli keçeli kalemleri de kullanarak tırtılın gözlerini çizelim.
- Çizdiğimiz gözü de kesip çıkardıktan sonra elimizdeki küçük dairelerden bir tanesine yapıştırıp küçük tırtılın yüzünü elde edelim.
- Geri kalan daireleri ikiye katladıktan sonra bir sarı bir yeşil olacak şekilde birbirinin ardına yapıştıralım.
- Tırtılın gövdesine de renkli keçeli kalemlerle detaylar eklemeyi unutmayalım.
- Daireleri katlayıp birbirine yapıştırarak oluşturduğumuz gövdenin altına ayakkabı bağcığını yapıştıralım.
- Elmaya açtığımız deliklerden, ayakkabı bağcığını kullanarak tırtılımızı geçirelim.
Elde ettiğiniz sanat çalışmasını, çocuğunuzun odasını süslemek için kullanabilir ya da anasınıfı öğretmeninden sınıfa asmasını isteyebilirsiniz. Aynı zamanda ortaya çıkardığınız eserleri yapıştırmak için gardrop, yatak başlığı veya buzdolabı gibi ev eşyalarını da kullanabilirsiniz.
Çocuklarla bu tarz etkinlikler yapmak oldukça eğlenceli. Ancak evde yapacağımız faaliyetlerin güvenlik önlemleri açısından büyük ölçüde yetişkin gözetiminde gerçekleşmesi gerekiyor. Bu anlamda “Çocuklara nasıl yardımcı olabiliriz?” ve “Çocukların güvenliği için ne tür önlemler almalıyız?” sorularının cevaplarını bir görelim.
Sanat faaliyetlerinde alınacak önlemler
3-6 yaş grubundaki çocuklarla beraber yürüteceğimiz sanat çalışmalarında almamız gereken birtakım önlemler bulunuyor. Bu faaliyetler öncesinde çocuklar için nasıl daha güvenli bir ortam oluşturabiliriz? Gelin birlikte görelim.
- Yetişkin gözetimi: Bu tarz sanatsal etkinliklerin amaçlarından biri, çocuklara birtakım el becerilerini kazandırmaktır. Ancak yine de bu süreçte yapılanların tamamen ebeveyn gözetiminde, kimi zaman da tamamen ebeveyn tarafından yapılmasında fayda var.
- Kesici aletler: Örneklerde gösterdiğimiz falçata, bıçak ve makas gibi kesici aletler çocuklar için ciddi yaralanma riskini oluştururlar. Bu nedenle, bu tarz nesnelerin kullanımı kesinlikle yetişkin gözetimi altında olmalıdır ve gerekmedikçe çocukların kullanımı söz konusu olmamalıdır.
- Kimyasal maddeler: Boya veya yapıştırıcı gibi kimyasal maddeler kullanıyorsanız, çocukların temas etmesini önlemek için gerekli koruyucu elbiseleri ve eldivenleri kullanmalısınız. Ayrıca, bu maddeleri kullanmadan önce üzerinde yazan talimatları ve içerikler kısmını da okumayı unutmayın.
- Küçük parçalar: Özellikle 3 ve 4 yaş grubundaki çocuklar, küçük parçaları yutabilir ve boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle, seçtiğiniz parçaların ve araç gereçlerin boyutuna bağlı olarak çocukların erişimini kısıtlayabilirsiniz.
Novakid’le tanışın!
Çocuğunuzun İngilizce öğrenmesi, bir sanat galerisinde sergilenen eserler gibi özgün ve ilham verici olsun! Novakid, dil öğrenimini yaratıcı bir sanat atölyesine dönüştürüyor. Her ders, çocuğunuzun kendini ifade etmesi için bir fırça darbesi, her kelime yeni bir sanat eseri yaratma fırsatı sunuyor. Bu sanat dolu serüveni izlemek için aşağıdaki videomuzu izleyin:
Novakid’de çocuklarınızı geleneksel ezberci eğitim anlayışından uzak bir İngilizce eğitimi bekliyor. Şimdi siz de hemen ilk deneme dersimizden faydalanabilirsiniz. Hem de ücretsiz!