Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
2 günler
7 saatler
12 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Acele et!⏳ Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Karmaşık konuları daha rahat kavramak için ücretsiz bir deneme dersi planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
20.12.2023
Time icon 10 min

Gezegenleri ve güneş sistemini keşfedelim: İşte çocuklar için ilginç bilgiler!

İçindekiler

İçinde bulunduğumuz Dünya, binbir güzellikle ve çeşitliliklerle bezeli, oldukça heybetli bir gezegen. Ancak her şey bundan ibaret değil. Dünya’nın ötesinde, uzay adını verdiğimiz boşlukta, Dünya gibi birçok gezegen, güneş sistemi ve yıldızlar bulunuyor.

Bizim Dünya’mız ise, merkezinde Güneş’in ve Güneş’in çevresinde de Dünya’yla birlikte 8 gezegenin bulunduğu, Güneş Sistemi adı verilen bir oluşumun parçası. 

Uzayda da bizimkine benzer sayısız güneş sistemleri, sayısız galaksileri oluşturuyor. 

Peki çocuklara güneş sistemini, gezegenleri ve uzaya dair daha fazlasını nasıl anlatırız? Meraklı minikler için hazırladığımız makalede, bu sorunun cevabını aradık. Vakit kaybetmeden başlayalım!

Güneş sistemi ve gezegenler

Güneş Sistemi, Güneş ve çevresinde dönen bir grup gezegen, uydular, asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve daha birçok gök cisminden oluşan bir sistemdir.

Bu sistemin merkezinde, hayat kaynağımız olan Güneş bulunur. Güneş, Dünya başta olmak üzere Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin ve uydularının ısı ve ışık kaynağı olan koca bir yıldızdır.

Güneş’in etrafındaki gezegenlerle birlikte diğer gök cisimleri de Güneş’in çekim kuvvetinden etkilenerek elips şeklinde bir yörünge oluşturular. 

Güneş Sistemi’nde Dünya’yla birlikte tam olarak 8 gezegen bulunuyor. Bunlar, Güneş’e olan uzaklıklarına göre sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.

Güneş Sistemi’nin içinde yer alan gök cisimlerinden biri de uydular. Uyduların tanımı ise, başka bir gök cisminin çekiminde kalarak onun çevresinde dolanan daha küçük gök cismi. Örneğin Dünya’nın uydusu Ay’dır.

Peki Güneş Sistemi’ndeki gezegenler hakkında daha fazla bilgi edinmeye var mısınız? Öyleyse bir göz atalım: 

  • Merkür: Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür, yüzey sıcaklıkları aşırı değişkenlik gösteren bir gezegendir. Zamandan zamana hem çok sıcak hem soğuk olabilen bu gezegen, Güneş’e olan yakınlığı nedeniyle bir atmosfere sahip değildir. Aynı zamanda Güneş Sistemi’ndeki en küçük gezegen olan Merkür, Dünya dışındaki diğer gezegenler gibi yaşama elverişli değildir.
  • Venüs: Dünya’ya benzer boyuta sahip Venüs, çok yoğun bir atmosfere sahiptir. Sera etkisi nedeniyle yüzey sıcaklıkları oldukça yüksektir. Güneş Sistemi’ndeki en parlak gezegenlerden bir tanesidir. 
  • Dünya: Bildiğimiz gezegenler arasında yaşama elverişli olan tek gezegen Dünya, su ve çeşitli ekosistemlere sahiptir. Kıtalardan okyanuslara, küçük denizlerden adalara birçok yer şeklinden oluşan gezegenimizin oksijen barındıran atmosferi, gezegenin üzerinde çeşitli yaşam formlarının varlığını sürdürebilmesine olanak tanır.
  • Mars: Venüs’ten sonra Dünya’ya en yakın gezegen olan Mars, “Kızıl Gezegen” olarak da bilinir.Mars’taki demir oksit içeriği nedeniyle bu gezegenin yüzeyi kızıl renktedir. Bilim insanları, Mars’ın geçmişte su bulundurduğuna dair izler bulmuştur ancak potansiyel yaşam barındırma ihtimaline dair henüz bir sonuca varılmış değil.
  • Jüpiter: Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, aslında yıllardır süren koca bir fırtına olan büyük kırmızı lekesiyle dikkat çeker ve devasa bir gaz topudur. Dünya’nın yalnızca bir tane uydusu varken Jüpiter’in ise tam tamına 95 uydusu bulunuyor.
  • Satürn: Tıpkı Jüpiter gibi devasa bir büyüklüğe sahip olan Satürn bir de göz alıcı halkasıyla dikkat çeker. Satürn’ün halkası, gezegeni çevreleyen büyük asteroitlerden oluşur. 
  • Uranüs: Dünya gibi eğik bir eksenle dönen Uranüs’ü, soğuk bir gaz bulutu olarak tarif edebiliriz. Açık mavi rengiyle dikkat çeken bu gezegen de Güneş’e en uzak iki gezegenden biridir.
  • Neptün: Uranüs’le benzer özelliklere sahip olan bu koca gezegen ise Güneş Sistemi’nin en ücra gezegenidir. Devasa gaz bulutlarından oluşan bu gezegen, Uranüs’ten biraz daha küçüktür ve daha koyu bir mavi renge sahiptir.

Böylece gezegenleri tanımış olduk. Şimdi sırada, uzay hakkında birkaç ilginç bilgi daha öğrenmek var.

Uzay ve gezegenler hakkında daha fazlası

İlk önce çocuklar için “Uzay nedir?” Sorusunun cevabına bakabiliriz. Uzay, gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz yıldız, Ay, Güneş gibi sayısız gök cismini içinde barındıran sonsuz bir boşluk olarak tanımlanır.

Gezegenler ise, bu boşluğun içinde bulunan, ışık kaynağı başka bir yıldıza ait olan ve bu yıldızın çevresinde dönüp duran büyük gök cisimlerine denir.

Dünya’mız gibi birçok gezegen, başka gezegenlerle ve yıldızlarla bir araya gelerek güneş sistemlerini oluşturur. Yıldızlar da tıpkı gezegenler gibi başka bir merkezin etrafında dönerek gök adaları yani galaksileri oluştururlar. 

Gökyüzündeki uzay cisimlerinden bir diğeri de: Takımyıldızları. Takımyıldızları, belli şekillere benzetilen ve ona göre isimlendirilen bir grup yıldızdır. Bu yıldızların birbirleriyle doğrudan bir bağlantısı olmasa da insanlar zamanla gökyüzünde çizdikleri şekillere göre onlara isimler vermiştir. 

Şimdilik kabul edilen 88 tane takımyıldızı bulunuyor. Takımyıldızlarından bazılarını bulunduğunuz yere ve saate göre çıplak gözle görebilirsiniz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Gökyüzünü çocuklarla birlikte keşfedelim

Uzay hakkında bilgiler edinmeyi çocuğunuz için eğlenceli bir aktivite haline getirmek istiyorsanız bunun için birçok seçenek bulunuyor. Dilerseniz, bu aktivitelere de bir göz atalım!

  • Takımyıldızlarını keşfetmek

Haftasonları çıplak gözle gökyüzünün gözlemlenebildiği akşamları, şehrin ışıklarından uzak bir yerde kamp yaparak değerlendirebilirsiniz.

Çocuğunuzla beraber geçirdiğiniz bu keyifli vakti yıldızları gözlemleyerek, onların fotoğraflarını çekerek ve hangi takımyıldızlarını gördüğünüzü anlamaya çalışarak verimli hale getirebilirsiniz.

  • Uzay filmleri ve belgeseller izlemek

Uzayla ilgilenen minik astronotlarla eğlenceli ve eğitici zaman geçirmenin bir diğer yolu da uzayla ilgili bilim kurgu filmleri izlemek. 

Çocuk yaş grubu için uygun olan ve onların zevklerine hitap eden bir film seçtiğinizden emin olduktan sonra, uzay ve gezegenleri daha yakından tanıyabilirsiniz.

  • Uzayla ilgili kitaplar okumak

Film izlemenin yanı sıra, uzaya dair bilim kurgu kitapları okumak da uzayı keşfetmenin bir yolu. 

Bu etkinlik çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırırken bilgilerin kalıcı bir yer edinmesine ve aynı zamanda çocukların dili anlama yetisini geliştirmesine fayda sağlayacaktır.

  • El becerisi gerektiren faaliyetler yapmak

Çocukların uzayla ilgili birbirinden renkli bilgiler edinmesini, onunla birlikte el işi faaliyetleri yaparak da sağlayabilirsiniz. 

Motor becerilerini geliştirmede büyük bir katkısı olan bu etkinliğe bir gezegen modeli yapmak, takımyıldızı haritası çıkarmak, astronot kostümü yapmak, uzay aracı legosu yapmak gibi örnekler verilebilir.

  • M. S. Ö. Uzay ve Hava Müzesi’ni ziyaret etmek

Eğer Eskişehir’de yaşıyorsanız ya da Eskişehir’e gitme imkanını yakalarsanız, burada bulunan Uzay ve Hava Müzesi’ni ziyaret etmenizi de tavsiye ederiz.

Birçok hava aracının, sinema & kültür merkezinin, hediyelik eşya dükkanının ve daha fazlasının bulunduğu bu müzeyi görmeye giderek çocuğunuza unutamayacağı eşsiz bir deneyim sunabilirsiniz.

Müze hakkında daha fazla bilgiyi internet sitesinden edinmeyi unutmayın.

  • Deneyler yapmak

Çocuğunuzun yerçekimi, uzay boşluğu, çekim kuvveti gibi kavramları kafasında daha iyi canlandırabilmesi için evde basit deneyler yapmanız da mümkün.

  • Çekmeköy Uzay ve Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etmek

Türkiye’de uzayı keşfedebileceğiniz mekanlardan bir diğeri de İstanbul’da bulunan Uzay ve Teknoloji Merkezi.

Çekmeköy Uzay ve Teknoloji Merkezi’nde (UTM) bulunan interaktif uzay yolculuğu, uzay görev istasyonu simülasyonu, uzay bilim laboratuvarları ve Mars keşif aracı düzeneği gibi içeriklerle, insanoğlunun uzayı keşfederken yaşadığı heyecana ve serüvene çocuğunuzu da ortak edebilirsiniz.

Çocuklara unutamayacağı fırsatlar sunan bu bilim merkezi hakkında daha fazla bilgi edinmek için mutlaka internet sitesini ziyaret etmelisiniz.

  • Planetaryuma gitmek

Gökyüzünü ve uzayı, şehrinizde bulunan bir planetaryuma giderek de keşfedebilirsiniz.

Planetaryumlar, genellikle bir kubbe şeklinde tasarlanan, gökyüzünü ve astronomik olayları simüle eden bir tür bilim gösteri merkezidir. Çocuklar için bu tarz renkli ve interaktif deneyimler sunan fırsatları kaçırmamakta fayda var.

İşte bu tarz etkinliklerle, çocuğunuzu uzayı keşfetmeye ve daha iyi anlamaya teşvik edebilirsiniz.

Uzay ve gezegenleri tanıyalım: Quiz!

Yazımızın tamamlarken uzay ve gezegenler hakkında ilginç bilgilerle ilgili interaktif bir etkinliğe yer vermek istedik. 5 sorudan oluşan quiz’imize göz atın!

Dünya’ya en yakın gezegen hangisidir?
En çok uydusu olan gezegen hangisidir?
… bir yıldızdır.
Yıldızların bir merkezin etrafında dönerek oluşturduğu büyük oluşuma … adı verilir.
… mavi renkli bir gezegen değildir.
Yanıtlara Bak
Yanıtları İnceleyin

Sıkça sorulan sorular

Son olarak, birçok yazımızda yaptığımız gibi sıkça sorulan bazı soruların cevaplarına göz attık.

Kaç tane gezegen var?

Güneş Sistemi’mizde Dünya’yla beraber tam 8 tane gezegen bulunuyor. 

8 gezegenin adı nedir?

8 gezegen Güneş’e olan uzaklıklarına göre sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.

Güneş nedir?

Güneş Sistemi’nin merkezi olarak kabul edilen, çevresinde gezegenlerin dolaştığı, en büyük ısı ve ışık kaynağımız olan yıldıza Güneş diyoruz.

Novakid’le tanışın!

Çocuklar için eğlenceli ve faydalı İngilizce dersleri sunan Novakid’de hemen şimdi ilk ücretsiz deneme dersinizden faydalanın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
Thomas Alva Edison , Ampul, Alexander Graham Bell, Telefon, Johannes Gutenberg, Matbaa, Ünlü mucitler ve icatları
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
İlginizi çekebilir
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.