Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İngilizce Artikeller: “A / An / The”, quiz
Dil bilgisi
Star icon
24.08.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

İngilizcede “a / an / the” nasıl kullanılır? İşte “definite / indefinite articles” konu anlatımı!

İçindekiler

Artikeller, İngilizce öğrenirken ilk seviyelerde bile öğrencilerin kafasını karıştırmaya başlayan bir konu. Bu kelimelerle her dilde aynı şekilde karşılaşmadığımız için artikelleri anlaması biraz zor olabiliyor – özellikle de Türkçe gibi bir dili göz önüne aldığımızda.

Fakat bütün bunların kafanızı karıştırmasına izin vermeyin, çünkü İngilizce artikeller konusu her ne kadar zor gözükse de aslında endişelenmenizi gerektirecek hiçbir şey yok. Bu içeriğimizde İngilizcede “a / an / the” kullanımını inceleyip belirli ve belirsiz artikellerin farkını anlatacağız, sonrasında bir quiz ile bilginizi ölçeceğiz. Haydi başlayalım!

Artikel (article) nedir?

Artikeller, İngilizcede kendilerinden sonra gelen ismin belirli mi yoksa belirsiz mi olduğunu gösteren sözcüklerdir.

Örnek: After playing the match, the drink was very refreshing. (Maçı oynadıktan sonra içecek çok ferahlatıcıydı.)

Bu örneğe baktığımızda maçın belli bir maç olduğunu, içeceğin ise belli bir içecek olduğunu anlıyoruz. Fakat artikeli değiştirdiğimizde farklı bir anlam elde edebiliriz.

Örnek: After playing a match, a drink is very refreshing. (Bir maç oynadıktan sonra bir içecek çok ferahlatıcıdır.)

Bu örnekte ise belli bir maç ve içecekten bahsetmiyoruz, sadece herhangi bir maçı oynadıktan sonra herhangi bir içeceğin çok ferahlatıcı olacağını söylüyoruz.

İşte İngilizcede artikeller bu şekilde ikiye ayrılıyor:

  • Definite articles (Belirli artikeller)
  • Indefinite articles (Belirsiz artikeller)

Definite article (The)

İngilizcedeki definite article, yani belirli artikel karşımıza “the” olarak çıkar. Günlük hayatta sık sık rastladığımız bu sözcük, kendisinden sonra gelen ismin belirli bir şey olduğunu gösterir. “The” artikeli hem tekil hem çoğul hem de sayılamayan isimlerle birlikte kullanılabilir. Belirli artikelin Türkçede bir kelime karşılığı yoktur. 

Örnek vermek gerekirse arkadaşınız size “Are you going to the concert this weekend?” yani “Bu hafta sonu konsere gidiyor musun?” diye sorabilir. Bu örnekte “the” kullanıldığı için arkadaşınızın herhangi bir konserden değil, belirli bir konserden bahsettiğini bilirsiniz.

İşte bu artikelin kullanımını daha iyi anlamanızı sağlayabilecek bazı örnekler!

Örnek: Could you give me the big laptop? (Bana büyük dizüstü bilgisayarı verir misin?)

Bu örnekte konuşan kişi karşısındakinden “büyük” olan dizüstü bilgisayarı istiyor, biz de anlıyoruz ki ortamda büyük olmayan bir diğer dizüstü bilgisayar daha olabilir. 

Örnek: The music here is very loud. (Buradaki müzik çok gürültülü.)

Bu örnekte “müzik” her ne kadar sayılamayan bir isim olsa da “the” artikeliyle birlikte kullanılabiliyor – hangi müzik olduğu açıkça belli.

Örnek: The cartoons on this TV channel are very fun. (Bu kanaldaki çizgi filmler çok eğlenceli.)

Bu örnekte de çoğul bir isim olan “cartoons” kelimesini “the” artikeliyle birlikte kullanarak belirli çizgi filmlerden bahsettiğimizi göstermiş oluyoruz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Indefinite article (A / an)

Belirsiz artikel, belli bir şeyi belirtmek yerine genel bir fikirden veya bir şeyin bulunduğu kategoriden belirtmek için kullanılır. Sadece tekil isimlerden önce gelir, sayılamayan veya çoğul isimlerle kullanılamaz. Belirsiz artikeli Türkçede “bir” olarak kullanırız.

Örnek: Could you give me a pencil? (Bana bir kurşun kalem verir misin?)

Bu örnekte konuşan kişi belirli bir kurşun kalemi istemiyor, kurşun kalem olarak sınıflandırılabilecek herhangi bir şeyi istiyor. Ona hangi kurşun kalemi verirseniz verin memnun olacaktır.

“A / an” farkı

İngilizcede belirsiz artikel önüne geldiği kelimeye göre değişir. Eğer belirsiz artikel alan kelime bir sesli harfle başlıyorsa artikelimiz “an” oluyor. Mesela bir elmadan bahsederken “an apple” diyoruz. Aksine, eğer kelimemiz sessiz bir harfle başlıyorsa da artikelimiz “a” oluyor, örneğin bir muzdan bahsederken “a banana” diyoruz. 

“A” ve “an” kullanımı

Fakat bu kuralı öğrenirken aklınızdan çıkarmamanız gereken bir durum var: Kelimenin başladığı harfi belirlerken yazılışa değil, okunuşa dikkat etmelisiniz. 

Mesela “honest” kelimesi yazılış olarak her ne kadar “h” ile başlasa da “anıst” diye okunduğu için başına “an” geliyor: An honest man.

Diğer bir örnek olarak “university” kelimesini gösterebiliriz. Bu kelime görünüşte sesli bir harf olan “u” ile başlıyor, fakat “yünivörsiti” diye okunduğu için “a” artikeliyle kullanılıyor: A university.

Bu durum tahmin edebileceğiniz üzere kısaltmalarda da geçerli: an LCD screen, a USA president, a URL gibi. Kısacası “a” ve “an” farkını belirlerken tamamen okunuşa dikkat etmelisiniz.

“A / an” ve “the” farkının örnekleri

Belirsiz ve belirli artikelin kullanımı arasındaki farkı aşağıdaki örneklerle daha rahat anlayabiliriz.

Diyelim ki Ahmet babasına tamir yaparken yardım ediyor. Ahmet’in babasının kırmızı bir butona ihtiyacı var, kutuda ise her türlü renkten bir sürü buton bulunuyor. Eğer babanın istediği tek şey kırmızı bir butonsa aşağıdaki gibi bir istekte bulunabilir:

  • Could you give me a red button? (Bana bir kırmızı buton verir misin?)

Fakat babanın aklında belirli bir kırmızı buton varsa bunu istemek için daha farklı bir yöntem kullanacaktır. Diyelim ki babası kullanacağı kırmızı butonu Ahmet’e önceden verdi, yani Ahmet vermesi gereken kırmızı butonun farkında. Babası, bu durumda butonu şu şekilde isteyecektir:

  • Could you give me the red button? (Bana kırmızı butonu verir misin?)

Farklı bir örnek olarak düşünelim ki Ayşe okulunda bir resim yarışmasına katılıyor. Okulun sanat malzemeleri odasında birçok farklı renkte kalem bulunuyor. Ayşe’nin en sevdiği renk mavi, öğretmeni de bunun farkında. Eğer öğretmeni sadece rengi mavi olan herhangi bir kalemi istiyorsa bunu aşağıdaki gibi rica edecektir:

  • Ayşe, please bring me a blue pencil. (Ayşe, lütfen bana mavi bir kalem getir.)

Fakat diyelim ki öğretmen, Ayşe’nin önceki derslerde kullandığı, özel bir ton maviye sahip olan kalemi kast ediyor. Bu durumda şöyle diyecektir:

  • Ayşe, please bring me the blue pencil. (Ayşe, lütfen bana mavi kalemi getir.)

“A / an / the” kullanımının detayları

“A / an / the” kullanımı genel anlamda bu şekildeydi. Detaylara tam olarak hakim olmak istiyorsanız yazımızın devamından faydalanabilirsiniz. Artikellerin sıfatlardan önce, sayılamayan isimlerden önce ve iyelik sıfatları / zamirleriyle nasıl kullanıldığından bahsettik. Buna ek olarak artikellerin atıldığı durumlara da yer verdik.

Sıfatlardan önce artikel kullanımı

Bazen “a, an, the” artikelleri bir sıfat tarafından nitelenen bir ismin önüne gelebilir. Böyle bir durumda önce artikeli, sonra sıfatı, sonra da ismi kullanırız. 

Bu durumda “a” veya “an” seçimini de kendisinden sonra gelen kelime hangisiyse ona göre yaparız, mesela “an honest person” gibi. “Person” her ne kadar sessiz bir harfle başlasa da artikelden sonra gelen “honest” kelimesini dikkate alırız.

Örnek: Ahmet told me a funny joke yesterday. (Ahmet dün bana komik bir espri yaptı.)

Örnek: The gift of Beyza is very expensive! (Beyza’nın hediyesi çok pahalı!)

Sayılamayan isimlerde belirsiz artikel kullanımı

Sayması imkânsız olan isimlere sayılamayan, yani uncountable isimler denir. Bunlar:

  • Teker teker sayılamayacağı (Bilgi, zenginlik gibi)
  • Bir bütünü belirttiği (Ekipman, mücevherat gibi)
  • Taneyle ölçülemeyeceği (Süt, kum, hava gibi)

için bu şekilde sınıflandırılırlar. 

Sayılamayan isimler “-s” takısı almayıp tekil olarak kullanılır. Fakat bu isimlerden önce belirsiz artikeli, yani “a / an” sözcüğünü kullanmak mümkün değildir. Örnek vermek gerekirse “Please give me a milk” diyemeyiz, çünkü süt sayılabilir bir isim değildir.

Fakat bu isimleri sayılabilir bir ölçüyle belirterek belirsiz artikel kullanmak mümkün. Daha basit açıklamak gerekirse “bir süt” diyemeyiz, ama “bir şişe süt” diyebiliriz.

Örnek: Could you give me a bottle of milk, please? (Bana bir şişe süt verir misin lütfen?)

Örnek: I want to drink a glass of water. (Bir bardak su içmek istiyorum.)

İyelik sıfatlarıyla (possessive adjectives) artikellerin kullanımı

Sahiplik belirten “my, your, his” (benim, senin, onun) gibi sıfatlarla birlikte artikel kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. 

İyelik sıfatları zaten kendi içlerinde zaten belirlilik gösterdiği için belirli artikelle (the) kullanılmaları mümkün değil. Yani “the my phone” veya “my the phone” gibi bir kullanım yok. Bunun yerine “my phone” diyerek aynı anlamı daha kısa bir şekilde aktarıyoruz.

Eğer sahiplik zamirleriyle birlikte belirsiz artikel (“a / an”) kullanmak istiyorsanız bu da mümkün olmuyor çünkü zaten söylediğimiz gibi bu zamirler belirlilik özelliğini taşıyorlar. Fakat bunun yerine farklı bir yapı kullanabilirsiniz. 

“My a book” demek yanlış, fakat bunun yerine “a book of mine” diyebilirsiniz. Yani belirsiz artikelden sonra ismi söyleyip, sonrasında da “of” dedikten sonra sahiplik sıfatı yerine sahiplik zamiri kullanıyoruz. Bu da demek oluyor ki “my, your” yani “benim, senin” anlamına gelen sıfatları değil, “mine, yours” yani “benimki, seninki” anlamına gelen zarfları kullanıyoruz.

Örnek: If you want to read, you can take a book of mine from the shelf. (Eğer okumak istersen kitaplıktan kitaplarımdan birini alabilirsin.)

Artikel kullanılmayan istisnalar

İngilizcede bazen artikeller cümleden atılabilir, buna “omission” deriz. Bunun olmasını sağlayan belli başlı bazı durumlar bulunur. Peki nelerdir bunlar? 

  • Genel kavramlar

Eğer bir isim genel bir kavrama işaret etmek için kullanılıyorsa artikel atılabilir.

Örnek: Dogs are loyal animals. (Köpekler sadık hayvanlardır.)

  • Öğün isimleri

Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi öğün isimleriyle birlikte artikel kullanmayız.

Örnek: I have breakfast at 8 am. (Sabah 8’de kahvaltı yaparım.)

  • Dil isimleri

Bir dilin adıyla artikel kullanmayız.

Örnek: Ayşe speaks English fluently. (Ayşe İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşur.)

  • Okul dersleri

Matematik, fizik, coğrafya gibi derslerin isimlerinde artikel kullanmayız.

Örnek: I love biology. (Biyolojiyi severim.)

  • Tekil olarak kullanılan ülkeler

Adı tekil bir isim olan ülkelerde artikel kullanılmaz, fakat çoğul bir isme sahip olan (the United States, the Netherlands) gibi ülkeler bu kurala tabi değildir.

Örnek: Özgür lives in Turkey. (Özgür, Türkiye’de yaşıyor.)

  • Dağlar, göller ve tekil adalar

Tekil dağlardan, göllerden, adalardan bahsederken artikel kullanılmaz.

Örnek: Mount Everest is the highest mountain. (Mount Everest en yüksek dağdır.)

Ancak sıradağlardan veya ada gruplarından bahsediyorsak ‘the’ kullanırız: the Himalayas, the Maldives gibi.

I’d like to drink ___ cup of coffee, please
___ Netherlands is a great country!
Some day, I want to visit ___ country without any money on me.
Your father is ___ honorable man.
My ___ house is a big place.
Are you really thinking of selling ___ your car?
My friend asked for ___ drink, so I gave him ___ favorite one.
I think I saw ___ owl in ___ tree outside.
___ book you gave me yesterday was really interesting.
I’m so thirsty! Can I have ___ drink? Anything will do!
Yanıtlara Bak
Yanıtları İnceleyin

Novakid’le tanışın!

Gramer çalışmak dil öğrenmenin bir parçası, fakat asıl öğrenmenin dili konuşarak olduğunu unutmamak lazım. İşte bu yüzden Novakid’de çocuklara geleneksel anlayıştan uzak, konuşma ve eğlenceyle dolu online İngilizce dersleri veriyoruz. Siz de hemen kaydolun ve ilk deneme dersinizi ücretsiz alın!

3.3/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.