Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İngilizce “was / were” kullanımı nasıl çalışır? İşte “was / were” konu anlatımı, farkları ve testi!
Dil bilgisi
Star icon
16.01.2024
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

İngilizce “was / were” kullanımı nasıl çalışır? İşte “was / were” konu anlatımı, farkları ve testi!

İçindekiler

İngilizcede bazı fiiller, birçok farklı görev üstlenerek çeşitli cümlelerde karşımıza çıkabilirler. Bu tarz fiillerin birden fazla şekli da olabilmektedir. Bu durumlarda öğrenciler kafa karışıklığı yaşayabilir ve fiili nasıl kullanması gerektiğini tam olarak anlayamayabilir.

Bu duruma gösterilebilecek örnekler arasında was / were fiilleri de bulunmaktadır. Bu iki fiil, İngilizce konuşurken en çok kullanılan kelimeler arasında bulunur ve cümlenin içinde çeşitli anlamlara sahip olabilir, bazen de dilbilgisi unsuru olarak kullanılır. Dolayısıyla was / were kullanımını ve farklarını anlamak, İngilizce öğrencileri için büyük önem taşımaktadır.

Bu yazımızda sizlere tam da bu konuda yardımcı olacağız. Eğer İngilizce was / were kullanımı hakkında kafanızda soru işaretleri varsa doğru yere geldiniz. Bolca örneğe yer vererek was / were konu anlatımımızı tamamlayacak, bu iki fiilin kurallarını ve farklarını anlatacak, ardından da öğrendiklerimizi test etmek için bir quiz sunacağız. Haydi öğrenelim!

Was / were farkı nedir?

Her şeyden önce bir başlangıç olarak was / were arasındaki temel farkı ve bu iki fiilin ne demek olduğunu görelim.

Was / were fiilleri, “to be” yani “olmak” fiilinin geçmiş zaman çekimleridir. Aralarındaki fark ise, “was” fiilinin I/he/she/it özneleriyle, “were” fiilinin ise we/you/they özneleriyle kullanılmasıdır. 

Basit bir şekilde, “was” fiilinin çoğul halinin “were” olduğunu söyleyebiliriz. Ancak böyle bir genelleme yaparken “you” öznesine dikkat etmemiz gerekir. Hem tekil olan “you” (sen), hem de çoğul olan “you” (siz) ile “were” kullanılır.

Was / were farkını şu şekilde bir tabloyla özetleyebiliriz:

Özne Was / Were
I, he, she, it was
We, you, they were

 

Şimdi de was / were kullanımının öznelere göre farkını görmek için birkaç örnek cümle inceleyelim:

  • I was happy at home. (Evde mutluydum.)
  • You were too loud. (Çok gürültülüydün.)
  • He/she/it was here yesterday. (O, dün buradaydı.)
  • You were eight people. (Siz, sekiz kişiydiniz.)
  • They were very confused. (Kafaları çok karışmıştı.)

Bunun yanı sıra, was / were fiillerinin olumsuz halleri birbirine benzer. Bu kelimelerin olumsuz halleri “was not” ve “were not” şeklindedir. Sırasıyla “wasn’t” ve “weren’t” şeklinde de kısaltılabilirler:

  • I wasn’t happy at home. (Evde mutlu değildim.)
  • You weren’t loud. (Gürültülü değildiniz.)

Was / were konu anlatımı

Was / were fiillerinin tanımlarını ve aralarındaki temel farkı gördük. Ancak tabii ki was / were farkını yalnızca bir çekim farkı olarak bilmek, bizlere bu iki kelimenin kullanım alanları hakkında tam bilgi vermiyor. O halde bunlardan bahsetmek için was / were konu anlatımımıza geçelim.

Bu iki fiilin İngilizcede çok çeşitli kullanım alanları var. Ancak gözünüz korkmasın. Çeşitli alanlarla was / were kullanımını bolca örnekle açıklayarak kafanızdaki tüm soru işaretlerini sileceğiz. O halde haydi başlayalım!

1. Geçmişteki durumlardan bahsederken was / were kullanımı

Was / were fiillerinin, “to be” fiilinin geçmiş zaman çekimi olduğunu söylemiştik. Doğal olarak, was / were kullanımı konusunda karşımıza çıkan ilk alan da geçmişteki durumlardan bahsetmek oluyor.

Aslına bakarsanız, was / were fiilinin bu kullanımını formülize etmek oldukça kolaydır. Tek yapmamız gereken, geniş zamanda “am/is/are” fiillerinin gelmesi gereken yere geçmiş zamanda özneye göre “was” veya “were” koymak. Zaten biliyoruz ki “am/is/are” fiilleri de “to be” fiilinin present simple çekimidir.

Bu alanda was / were kullanımını birkaç örnek cümleyle daha iyi anlayalım:

  • He was anxious because of the large crowd in the concert hall. (Konser salonundaki büyük kalabalık sebebiyle gergindi.)
  • I was sure that I had picked the correct answer. (Doğru cevabı seçtiğimden emindim.)
  • I guess you were confused because of the difficult questions. (Sanırım zor sorulardan dolayı kafan karışmıştı.)
  • Thank you, everyone. You were very patient. (Herkese teşekkürler. Çok sabırlıydınız.)
  • We were ready before the guests arrived. (Misafirler gelmeden önce hazırdık.)

Aynı kullanım olumsuz cümlelerde de geçerlidir:

  • He wasn’t anxious at all as he knew what he had to do. (Ne yapması gerektiğini bildiğinden hiç de endişeli değildi.)
  • They weren’t at home yesterday. (Dün evde değillerdi.)

2. Past continuous ile was / were kullanımı

“To be” fiili, İngilizcede yardımcı fiil yani “auxiliary verb” olarak kullanılabilir. Bundan hareketle, was / were fiillerinin de benzer şekilde yardımcı fiil olarak karşımıza çıkabileceklerini anlayabiliriz. 

Bu duruma başlıca örnek, was / were fiillerinin past continuous cümlelerinde kullanılmasıdır. Present continuous cümlelerinde “am/is/are” kullanıldığını biliyoruz. Bu tarz cümleleri geçmiş zamana çevirdiğimizde, tıpkı az önce yaptığımız gibi “am/is/are” fiillerinin yerine özneye göre “was / were” fiillerini getiririz. 

İşte past continuous ile was / were kullanımına birkaç örnek cümle:

  • I was watching a movie when the phone rang. (Telefon çaldığında bir film izliyordum.)
  • He was playing basketball with his friends before his mother arrived. (Annesi gelmeden önce arkadaşlarıyla basketbol oynuyordu.)
  • John was waiting for his friend at the bus stop. (John, otobüs durağında arkadaşını bekliyordu.)
  • We were cooking spaghetti for dinner. (Akşam yemeği için spagetti yapıyorduk.)

3. Edilgen çatıyla was / were kullanımı

“To be” fiilinin, ve dolayısıyla “was / were” fillerinin yardımcı fiil olarak kullanılabildiği bir diğer yapı ise edilgen çatı, yani passive voice.

İngilizcede edilgen çatı, “be + fiilin 3. hali” şeklinde kurulur. Bu tarz cümleleri geçmiş zamanda kurduğumuzda “be” fiilli, özneye bağlı olarak “was” veya “were” şeklini alacaktır. 

Daha detaylı konuşmak gerekirse past simple ve past continuous tense’lerin edilgen çatıyla birlikte kullanıldığı cümlelerde was / were kullanılır. Daha iyi anlamak için bu kullanımı içeren birkaç örnek cümle inceleyelim:

  • A huge cake was made for the birthday party. (Doğum günü partisi için devasa bir pasta yapıldı.)
  • We were told to wait here. (Bize burada beklememiz söylendi.)
  • The notes were being taken by the assistant. (Notlar, asistan tarafından alınıyordu.)
  • The cat was being chased by a dog. (Kedi, bir köpek tarafından kovalanıyordu.)

4. Dilek kipiyle was / were kullanımı

Was / were kullanımının karşımıza çıktığı bir başka alan da dilek kipi, yani subjunctive yapı içeren cümlelerdir. Bu kullanım, biraz daha ileri seviye bir konu olarak karşımıza çıkar ve diğer kullanımlar kadar yaygın değildir. Dolayısıyla anlatımımızı kısa ve basit tutacağız.

Dilek kipi içeren cümlelerde was / were farkı diğer kullanımlardaki gibi değildir, çünkü dilek kipiyle “was” yerine “were” kullanılır. Bu de demek oluyor ki, bu tarz cümlelerde normalde “was” kullanılmasını gerektiren öznelerle “were” kullanılır. Ancak bunun tersi, yani “were” yerine “was” kullanmak mümkün değildir.

İngilizcede bir cümlenin dilek kipi olup olmadığını anlamak için, cümlede bahsedilen duruma bakmamız gerekir. Eğer cümlede bahsedilen durum gerçekte var olmayan, hayal edilen bir durumsa cümlede dilek kipi olduğunu ve “were” kullanılacağını anlarız. 

Birkaç örnek cümleyle bu kullanımı daha iyi anlayalım:

  • If I were rich, I would buy a house with a pool in the backyard. (Eğer zengin olsaydım, arka bahçesinde havuz olan bir ev alırdım.)
  • If John were with us right now, he would order steak. (Eğer John şimdi bizimle olsaydı biftek sipariş ederdi.)
  • If you were the king of the world, you would be able to do whatever you want. (Dünyanın kralı olsaydın istediğin her şeyi yapabilirdin.)

Bu kullanımın biraz kafa karıştırıcı olabileceğinin farkındayız. Endişelenmeyin, bu konuda yalnız değilsiniz. Ana dili İngilizce olan insanlar dahi günlük konuşmada sık sık dilek kipiyle “was” kullanmaya devam eder, örneğin “If I was rich, I would buy a car.” gibi. Ancak resmi konuşmalarda ve yazılarda bu kullanımdaki was / were farkını aklınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

5. Sorularda was / were kullanımı

İngilizcede was / were kullanımı elbette yalnızca olup biteni anlatmakla sınırlı değil. Bu iki kelimeyi geçmişte yaşanan olayları konu alan soru cümleleri sorarken de kullanabiliyoruz.

Tıpkı diğer kullanımlarda olduğu gibi soru cümlelerinde was / were kullanımı, “am/is/are” kullanımıyla aynı şekilde ilerleyecek. Yani geniş zamanda kurulan soru cümlesinde am/is/are gelen yere, geçmiş zaman soru cümlelerinde özneye göre “was” ya da “were” gelir.

Şimdi de was / were içeren soru cümlelerine birkaç örnek görelim:

  • Was he going too fast? (Çok mu hızlı gidiyordu?)
  • Were you happy to see your friends? (Arkadaşlarını gördüğün için mutlu muydun?)
  • What were they looking for? (Neyi arıyorlardı?)
  • Was the cat fed by its owner? (Kedi, sahibi tarafından beslenmiş miydi?)
  • Which book were you going to read? (Hangi kitabı okuyacaktın?)
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Was / were kullanımı: Sıkça sorulan sorular

İşte İngilizcede was / were kullanımı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Was ne demek?

Was, İngilizcede “olmak” anlamına gelen “be” fiilinin geçmiş zamandaki çekimlerinden biridir. I, he, she, it özneleriyle birlikte kullanılır.

Were ne demek?

Were, İngilizcede “olmak” anlamına gelen “be” fiilinin geçmiş zamandaki çekimlerinden biridir. We, you, they özneleriyle birlikte kullanılır.

Was were nerede kullanılır?

Was / were; İngilizcede geçmişteki durumlardan bahsederken, past continuous cümlelerinde, geçmiş zaman edilgen çatı cümlelerinde, dilek kipi cümlelerinde ve geçmiş zamanla alakalı sorularda kullanılabilir.

Was were ne zaman kullanılır?

Was / were; İngilizcede geçmişteki durumlardan bahsederken, past continuous kullanırken, geçmiş zamanda edilgen çatılı cümleler kurarken, dilek kipi içeren cümleler kurarken ve geçmiş zamanla alakalı sorular sorarken kullanılır.

Was / were kullanımı: Test!

İngilizcede was / were farkını ve kullanım alanlarını öğrendik. Şimdiyse bir bilgi testiyle kendimizi sınama zamanı. Haydi çözelim!

James ___ very anxious yesterday.
I ___ reading a book when you called me.
You asked for the manager yesterday. What ___ you going to tell him?
The telephone ___ invented by Alexander Graham Bell.
If I ___ a bird, I would be able to fly!
She ___ always a talented artist from a young age.
Last night, there ___ a beautiful display of fireworks in the sky.
The old photographs ___ discovered in the attic during spring cleaning.
The team captain and the coach ___ discussing the strategy for the upcoming match.
If they ___ more careful, the accident could have been avoided.
Yanıtlara Bak
Yanıtları İnceleyin

Novakid’le tanışın!

İngilizcede sık kullanılan kelimelerin kurallarını bilmek epey önemli. Ancak dile gerçekten hakim olmak için onu ezberden uzak ve etkili bir biçimde öğrenmek gerekir. Novakid’de çocuklar için online İngilizce derslerimizde tam olarak bu hizmeti sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Dil bilgisi
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.