Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Ebeveyn kontrolü neden önemlidir? İşte internet kullanımında ebeveyn denetimi hakkında her şey!
Ebeveynler için Novakid
Star icon
29.01.2024
Time icon 9 min
Comment icon 0 yorum

Ebeveyn kontrolü neden önemlidir? İşte internet kullanımında ebeveyn denetimi hakkında her şey!

İçindekiler

Çağımızda internet kullanımı, başta bilgi erişimi olmak üzere, bize sunduğu hizmetler neticesinde kaçınılmazdır. Günümüzün uzun bir süresini internetteki eğitim veya eğlence araçlarından faydalanarak geçiririz. 

İnternetin bize sağladığı bu nimetlerden faydalanmak da en çok çocukların hakkı. Peki çocuklar için güvenli internet ortamı nasıl oluşturulur? Çocukların internet kullanımı nasıl daha verimli hale getirilir? 

Ebeveynlerin bu konuya yönelik endişeleri oldukça doğal. Biz de Novakid olarak, çocukların internet kullanımına yönelik ebeveyn denetiminin nasıl olabileceğine dair merak edilenleri cevapladık.

Ebeveyn kontrolü nedir, ne işe yarar?

Çocuklar zamanının büyük bir çoğunluğunu dijital ekranın karşısında geçiriyor olabilirler. Bu, çağımızın kaçınılmaz getirilerinden biri olsa da kimi zaman kontrolden çıkabilir. Bu noktada çocukların teknoloji kullanımı ebeveynler tarafından denetlenmelidir.

Doğru ebeveyn olmanın yolunun çocuklara onlarca yasak ve kural koymaktan geçmediği, uzmanlar tarafından da kabul edilen bir görüş. Ancak, her gün kişisel gelişimini tamamlamaya bir adım daha yaklaşan miniklerin doğru ve yanlışı ayırt etme konusunda tam anlamıyla yetkin olmadıkları ortada.

Bu gibi durumlarda ebeveynlerin inisiyatif alarak kontrolü eline alması önemli. Bunun için de ebeveyn denetimine yönelik birçok yöntem ve uygulama bulunuyor. Yazımızın devamında ise sizler için bu konuya ilişkin tavsiyeler vereceğiz ve internette ebeveyn kontrolünün neden önemli olduğunu daha ayrıntılı açıklayacağız. 

İnternet kullanımıyla ilgili riskler: Ebeveyn denetimi neden önemli?

İnternet kullanımı günümüzde her ne kadar hayati önem taşısa da çocukların internet kullanımı söz konusu olduğunda ebeveynler doğal olarak ince eleyip sık dokurlar. 

Peki ebeveyn denetimi neden bu kadar önemli? Çocuklar için güvenli internet kullanımını teşvik eden uygulama ve yöntemlere geçmeden önce, internet kullanımının zaman zaman çocuklar için ne çeşit riskler oluşturabileceğine göz atmamız gerekir.

  • Ekran süresi

Çocuklarda internet kullanımında süre aşımı, birçok zararı da beraberinde getiriyor. Bu nedenle ekran süresi, ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken hususlardan.

Uzmanların yaygın görüşüne göre, ekran başında günde 2 saatten fazla zaman geçiren çocuklarda davranış ve dikkat bozuklukları görme riski artıyor.

Ekran başında fazla vakit geçirmenin yarattığı risklerden bir diğeri de çocuklarda uyku kalitesinin azalması. Sağlıklı bir uykunun çocukların gelişiminde büyük bir rol oynadığını da göz önünde bulundurursak, ekran süresinin kontrol altına alınması oldukça önemli.

  • Uygunsuz içerik

İnternette çocuklar için eğitici ve eğlenceli içeriklerin yanı sıra birçok uygunsuz ve zararlı içerik de bulunuyor. Bu tarz içerikler de doğal olarak çocukların psikolojisine olumsuz etki ediyor ve bir yandan da bilişsel gelişimini sekteye uğratabiliyor.

  • Çevrim içi güvenlik

Çocuklarınızın internette ulaştığı içerikler kadar etkileşim kurduğu insanlar da risk unsuru oluşturabilir. Bu anlamda çocuklarınızın internette kimlerle hangi bilgileri paylaştığı konusunda dikkatli olmanızda da fayda var.

  • Bağımlılık

İnternet kullanımı, gerekli ebeveyn denetimi sağlanmadığında uzun vadede bağımlılık oluşturabilecek bir aktivite. Bu noktada ebeveynlerin, çocuklarının gün içinde ne sıklıkla ve hangi aralıklarla dijital ortama maruz kaldığından da daima haberdar olması gerekir. 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Telefon ve diğer cihazlardaki ebeveyn kontrolü programları

Çocuklarla sık sık iletişim kurmak ve onların interneti nasıl kullandığını gözlemlemek, onları denetlemek için izleyebileceğiniz en temel yöntemler arasında. Ancak, birçok ebeveyn çocukları sık sık kontrol etmek için yeterli zamanı bulamayabiliyor. 

Çocuklara kurallar koymak, bunları denetlemek ve zararlı sonuçlar doğurabilecek davranışlarını kısıtlamak için yeterli zaman bulamadığınız durumlar için birkaç telefon ve dijital cihaz uygulaması bulunuyor. Şimdi gelin, hep birlikte bunlara bir göz atalım.

Android cihazlarda ebeveyn denetimi

Android telefon ve cihazlarda ebeveyn denetimini etkinleştirmek için şu adımları izlemeniz gerekir:

  • Öncelikle Google Play Store uygulamasını açın ve sol üstteki menüye tıklayın. Açılan menüden “Ayarlar”a girin ve “Ebeveyn denetimleri” seçeneğine gelin.
  • Ardından Ebeveyn denetimleri kısmını açık hale getirin ve karşınıza gelen PIN ekranından kendinize bir şifre oluşturun. Bu şifreyi, söz konusu ayarı değiştirmeniz gerektiğinde kullanabilirsiniz.
  • Şifre belirlediğinizde ebeveyn denetimleri aktif hale gelecek. Ancak yaş kısıtlamasını kendiniz olarak ayarlamanız gerekiyor. “İçerik kısıtlamalarını ayarla” seçeneğine dokunarak, buradan gerekli yaş aralığını seçebilirsiniz.
  • Kaydet butonuna dokunarak seçiminizi onaylayın. Artık seçtiğiniz yaş sınırının üzerindeki uygulamalar, çocuğunuzun karşısına çıkmayacak.

Bu önlem sayesinde çocuklarınızın Play Store üzerinden erişeceği uygulamalar, yaşa göre filtrelenecek. Gelin, bir de Android cihazlarda çocuğunuzun ekran süresine nasıl ebeveyn denetimi koyacağınıza bir göz atalım. 

  • ‘Family Link’ uygulamasını açın.
  • “Çocuğunuz”u seçin.
  • Alt orta kısımda bulunan “Denetimler”e tıklayın.
  • “Günlük sınır” bölümünden “Ayarla”ya dokunun.
  • Sınır için ayarlamak istediğiniz süreyi seçin.

Bu sayede Android cep telefonu ve cihazlarında çocuklarınızın geçireceği vakte gerekli gördüğünüz sınırlamayı getirebilirsiniz.

Apple cihazlarda (iPhone ve iPad) ebeveyn denetimi

Çocuğunuzun iPhone ya da iPad cihazınıza ebeveyn denetimi yerleştirmek için ilk önce aile paylaşımı oluşturmanız gerekir. Bu uygulama sayesinde aile paylaşımı grubunuza dilediğiniz gibi üye ekleyip çıkarabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Ayarlardan aile bölümüne gidin, sağ üst köşedeki kişi ekleme simgesine dokunun.
  • Diğer kişileri davet et’e dokunun ve sonrasında diğer yönergeleri izleyin.

Apple cihazlarınızda aile paylaşımını açtıktan sonra, ekran süresini denetlemek için de şu yolu izleyebilirsiniz:

  • Ayarlar > Aile > [Çocuğun adı] > Ekran süresi bölümüne gidin.
  • Ekran süresine dokunduktan sonra karşınıza çıkan yönergeleri izleyin.

Çocuklarınızın ekran süresini denetlemenin yanı sıra, App Store’da erişeceği uygulamalara filtre getirmek için de şöyle bir yönerge mevcut:

  • Ayarlar’a girin.
  • Kendi adınıza dokunun.
  • Aile Paylaşımı’na girin.
  • Aile üyenizin adına, ardından Satın Alma İzni’ne dokunun
  • Require Purchase Approval (Satın Alma Onayını Gerekli Kıl) seçeneğini açın veya kapatın.

Apple ve Android cihazlarda çocuklara ebeveyn denetimi getirmenin yolları bu şekilde. Şimdi gelin, en bilinen çocuklarınızın eriştiği içerikleri nasıl denetleyebileceğinize bir göz atalım.

YouTube’da ebeveyn kontrolü 

YouTube’da çocuklarınıza ebeveyn denetimi getirebilmek için öncelikle bir YouTube Kids hesabı oluşturduğunuzdan ve bu hesabı kendi hesabınıza bağladığınızdan emin olun.

Çocuğunuz için YouTube Kids hesabı oluşturduğunuz takdirde, otomatik olarak YouTube’daki uygunsuz içeriklere erişimi kısıtlanacaktır. Ancak yine de çocuğunuzun izlediği içerikleri kendiniz onaylamak isteyebilirsiniz. Bunun için ise şunları yapmanız gerekir:

  • Bağlı ebeveyn hesabınızla YouTube’da oturum açın.
  • Profil resminize tıklayın.
  • Ayarlar’ı seçin.
  • Ebeveyn Ayarları’nı seçin.
  • Çocuğunuzun profilini veya hesabını seçin.
  • “YouTube Kids ayarları”nın altında, “İçerik ayarları”nın yanından Düzenle’yi seçin.

Bu yolu izleyerek çocuğunuzun yaş aralığını seçebilir veya izlediği içerikleri kendiniz onaylayabilirsiniz.

TikTtok’ta ebeveyn kontrolü

TikTok’taki Aile Eşleşmesi Modu; çocuğunuzun ekran süresini kısıtlamanıza, bazı anahtar kelimeleri filtrelemenize ve çocuğunuza hangi yaş arasındaki kullanıcıların mesaj gönderebileceğini ayarlamanıza olanak tanır.

TikTok’taki Aile Eşleşmesi Modu’nu etkinleştirmek için ise yapmanız gerekenler şu şekilde:

  • TikTok uygulamasında, alt taraftaki Profil sekmesine dokunun.
  • Üst taraftaki Menü düğmesine dokunun.
  • Ayarlar ve gizlilik seçeneğine, ardından da Aile Eşleşmesi seçeneğine dokunun.
  • Ebeveyn veya Çocuk seçeneğine dokunun.
  • Hesapları bağlamak için uygulamadaki adımları takip edin.

Buna ek olarak, çocukların TikTok kullanımına kısıtlama getirmek için yapmanız gerekenlere buradan ulaşabilirsiniz. 

Instagram’da ebeveyn kontrolü

Instagram’da çocuğunuzun aktivitesini denetlemek için de tıpkı diğer uygulamalardaki gibi Aile Modu açmanız gerekir:

  • Cihazınızda Instagram uygulamasını başlatın.
  • Sağ alt köşedeki profil ikonuna basarak profilinize gidin.
  • Ardından sağ üst köşedeki üç satırlı menüye tıklayın ve Ayarlar’ı seçin.
  • Gözetim’i seçin.
  • Davet oluştur’a dokunun. Ardından, bağlantıyı çocuğunuza gönderin.

Google Family Link nasıl çalışır?

Tek bir uygulama üzerinden her şeyi denetim altına almak istiyorsanız bunun için de birtakım aplikasyonların mevcut olduğundan bahsetmiştik. 

Bunun için ParentKit, Qustodio veya Norton Family gibi uygulamaları tercih edebilirsiniz. Ama bu aplikasyonların aksine, ücretsiz olması ve aynı zamanda işlevsel olması nedeniyle Google Family Link’i de tercih edebilirsiniz.

Google Family Link, size şu olanakları tanır:

  • Çocuğunuzun her uygulamada ne kadar zaman harcadığını görebilirsiniz. (rapor aynı zamanda çocuklar tarafından da görülebilir, böylece kendilerini düzenlemeyi öğrenebilirler)
  • Her uygulamanın kullanım sürelerini yönetebilirsiniz.
  • Otomatik açma ve kapatmayı ayarlayabilirsiniz.
  • İçerikte yaş filtreleri ayarlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun nerede olduğunu her zaman bilmek için telefonunuzun coğrafi konumunu belirleyebilirsiniz.

Google Family Link’i kullanabilmek için ebeveynlerin ve çocukların bir Google hesabının olması gerekir. Hem Android hem de iOS cihazlarda kullanılabilir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de ebeveynler için çocuklara yönelik merak edilen birçok konuya değiniyoruz. Novakid aynı zamanda çocuklarınız için interaktif ve eğlenceli İngilizce dersleri sunmayı amaçlıyor. Çocuklar için online İngilizce derslerimizde uzman eğitmenlerimizle, alışılmışın dışında ve eğlence dolu bir İngilizce öğrenme deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.