Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Balonlu üç mutlu çocuk, konsept balonla oynanan hareketli oyunlar, illüstrasyon
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
16.10.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Balonla oynanan hareketli oyunlar: Okul öncesi balon oyunlarından daha ilerisine!

İçindekiler

Balon oyunları çocuklar için eğlenceli ve öğretici bir etkinlik seçeneği sunar. Yalnızca süs olarak kullanılmadığı durumlarda da işlevseldir. Bu etkinliklerin çerçevesi alabildiğine geniş olduğundan balon ile yapabileceğiniz aktiviteleri tahmin etmek de bir o kadar zordur. 

Bu yazımızda farklı yaş gruplarına uygun balon oyunlarını, eğitici balon oyunlarını ve evde balon oyunlarının faydalarını anlattık. Verdiğimiz örneklerdeki oyunları gerek ebeveyni gerekse eğitmeni olduğunuz çocuklarla oynadığınızda iyi sonuçlar alabileceksiniz. Haydi başlayalım!

Balonu çocuk gelişiminde kullanmak

Balonlar neredeyse hiç zahmet gerektirmeyen gereçlerdir. Doğası oyun oynamaya yönelik olmasa da evde balon oyunları ile bu plastik parçaları çocuk gelişimine yönelik kullanılabilir. Balonla yapılan etkinlikler özellikle zararsız olmasıyla da göze çarpar. 

Balondan neler yapılır?” sorusuna ise binlerce cevap vermek mümkün. Dekorasyon için kullanılabilen balonlar aynı zaman çeşitli balon etkinlikleri ile de değerlendirilebilir. Hem tek hem de iki kişilik balon oyunları ile de çeşitliliklere sahip olabilen balon oyunları çok farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. 

Balonlar sadece oynamak için değil aynı zamanda yaratıcı etkinliklerde de kullanılabilir. Basit balon dekorasyonları, balon sanatı ve el becerileri, renk uyumu ve mekan süslemeleri gibi etkinlikler çocuklar için eğlenceli ve öğretici olabilir. Balonlardan farklı nesneler yaparak çocukların hayal gücünü geliştirmeye yarayan bu etkinlikler çocuk gelişimine büyük katkıda bulunur.

Okul öncesi çocuklar için balonla oynanan oyunlar

Yazımızın bu kısmında okul öncesi balon etkinliği olarak sayabileceğimiz oyunları inceleyeceğiz. Bunun için 4-6 yaş grubuna uygun oyunları seçerek balonla yapılan etkinlikleri çeşitlendirdik. Okul öncesi çocuklar için balonla oynanan oyunları sıraladığımız bu kısım basit oyunlar içeriyor. Haydi başlayalım!

Balonu yukarıda tut!

Okul öncesi balon etkinliği denince akla gelen ilk oyunlardan biri balonu yukarıda tutma oyunudur. Bu oyunu oynamak ne kadar basit olsa da rüzgar ve darbelerden ötürü çok kolay ve hızlıca yer değiştirebilen balonlar çocukların kafasını karıştırabilir. Kafası karışan çocuk da buna çözüm bulmak isteyecektir. 

Ana prensibi şişirilmiş bir balonu havada tutmaya yönelik olan bu oyun evde balon oyunları oynanmasına yasak bile getirebilir. Çünkü balonla oynayan çocuk etrafta koşturacak ancak balon aktiviteleri için oldukça normal olan bu duruma ebeveyn veya eğitmenlerin alışması gerekiyor. 

Balon patlatmaca

Balonunuzu şişirdiniz mi? Şimdi onu patlatacağız! Bu durum size saçma gelmiş olabilir ancak balon şişirme oyunları okul öncesi çocuklara ne kadar eğlenceli geliyorsa patlatmak da bir o kadar ilgi çekici onlar için. 

İki veya daha fazla kişi ile oynanan bu oyun için ihtiyacınız olan şeyler her yerden temin edebileceğiniz ürünler. Her tur için bir balon ve kişi başı bir ip aldıysanız hazırsınız. Öncelikle balonu şişiriyorsunuz. Sonra bu balonu ip ile çocuğun bileğine bağlıyorsunuz. Çocuğunuz ise kendi balonunu savunarak diğerlerinin balonlarını patlatmaya çalışıyor. 

Balon yakalamaca

Daha önce bahsettiğimiz gibi balonlar sert zeminlerden, darbelerden ve rüzgardan rahatça etkilenip yön değiştirebilir. Balon yakalamaca oyunu ise balonların bu yönüne parmak basıyor. Balon yakalamaca, balonla oynanan hareketleri oyunların en kolayı çünkü bir prensibe bağlı: O balonu yakala!

Okul öncesi balon oyunları arasında bulunan bu oyun için ihtiyacınız olan tek şey bir adet balon. Aldığınız hava balonu oyunu başlatmanıza yetiyor. Bu hava balonunu şişirdikten sonra istediğiniz gibi bu balona vurup yönünü değiştirebilir, çocuğunuzu eğlendirebilirsiniz. 

Balon taşıma oyunu

Bu listenin son ve en basit oyunu karşınızda! Balon taşıma oyununu oynamak için birkaç paket balon alın. Aldığınız bu balonları iyice şişirin ve taşınması zor hale getirin. Sonra bunları iki öbek halinde yerleştirin. Şimdi ise okul öncesi çocukları bir araya toplayın.

İki kişilik balon oyunları arasında sayılabilecek bu oyun aslında çok daha fazla kişiyle oynanabilir. Balon taşıma oyununu kazanmak için çocukların yapması gereken ik grup halinde ayrılmış balonlardan aynı anda birden fazla balonu hedefe götürmek. Oyunun sonunda kendi balonlarını en kısa sürede taşıyan grup oyunu kazanıyor. 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

7-12 yaş için balonla oynanan oyunlar

4-6 yaş aralığına sıraladığımız balon aktiviteleri bu yaşa oldukça kolay geleceğinden farklı bir kısım ayırma gereği duyduk. Okul öncesi balon oyunları tek kişilikten ziyade eğitmen veya ebeveynle birlikte oynandığından ötürü iki kişilik balon oyunları arasındadır. 7-12 yaş için sıraladıklarımız ise takım oyunları ve tek kişilik oyunlardan oluşuyor.

Daha büyük çocuklar için daha karmaşık ve hareketli balon oyunlarından oluşan kısım okul çağındaki çocuklar için çok daha çekici olabilir. Bu bölümde yer alan oyunlar yetenekleri sınadığı için de çocuk gelişimine özellikle katkıda bulunur. Balonla yapılan yarışmalar; denge ve koordinasyon oyunları, hedefe balon atma ve balon voleybolu gibi etkinlikleri kapsar. Haydi 7-12 yaş arası için oyunları sıralayalım!

Balon voleybolu

Aslında bu yaş grubundaki çocuklar voleybolu altyapı düzeyinde oynamaya uygun yaşlardalar ancak daha zor bir oyun oynamak isterlerse onları balon voleyboluna davet ediyoruz. Bu oyunu oynamak için bir alanı ortadan ikiye ayıran engel seçildikten sonra oyuna başlanabilir.

İkiye ayrılan grubun bir tarafındaki balon voleybolcuları, balonu diğer tarafın sahasının zeminine çarptırmaya çalışır. Bu şekilde sayı alan takımlar hedef sayıya ulaşınca kazanır. Balon aktiviteleri arasında en karışık yapılardan birine sahip oyunu oynamak çocuk gelişimine özellikle fiziki olarak katkı sağlar. 

Balon patlatma yarışı

Bu balon patlatma yarışı öncekinden biraz farklı. Okul öncesi balon etkinliği olan oyunda yakalamaca oyununa benzerlik göze çarpıyordu. Ancak balon patlatma yarışı o oyundan bir yarış olmasıyla ayrılıyor. Bu oyunu oynamak için ise ihtiyacınız olan şey fazla sayıda balon. 

İki çizgi halinde yerleştirilen balonlar sırayla dizilir ve iki oyuncu yerlerini alır. İki kişilik balon oyunlarının doğasındaki yarışma hali sağlanır. 3’ten geri sayılır ve iki oyuncu tüm balonları patlatmaya çalışır. Hangi oyuncu tüm balonlarını önceden patlatırsa o galip olur. 

Balon rallisi

Balon rallisi yine içerisinde balon patlattığımız bir oyun. Aynı sayıda iki takım seçildikten sonra takım üyeleri balonlarını şişirir ve sırayla dizilir. Bu oyunda balonları farklı bir şekilde patlatırız. Bunu da eğlenerek yaparız. 

İki takımın da hedefi bir sandalyeye balonu yerleştirip balonun üstüne oturarak onu patlatmaktır. Bunun için takım üyeleri çizgi halinde dizilir. Başlangıç düdüğü ile iki takımın da ilk oyuncusu iki bacağının arasında balonu alır ve sandalyeye kadar zıplamaya başlar.

Sandalyeye ulaşmak ise o kadar da kolay değil çünkü hem balonu düşürmemeniz hem de zıplarken patlatmamanız gerekiyor. Sandalyeye geldiğinizde balonu bacak aranızdan alırsınız ve sandalyenin üstüne koyarak üstüne oturup patlatırsınız. Bu şekilde tüm üyeleri balonsuz kalan ilk takım oyunu kazanır. 

Okul öncesi çocuklar için balonlu eğitsel oyunlar

Balonlar, eğitici oyunlar için harika bir araç olabilir. Balonlu eğitsel oyunlar çocuklara sıkıcı gelebilir ancak ilgi çekici olduğunu değiştirmiyor bu. Sayıları öğrenme oyunları, harfleri tanıma ve söyleme etkinlikleri, matematik becerilerini geliştirmeye yönelik oyunlar çocukların öğrenirken eğlenmelerine yardımcı olur. Yani terlemeden koşmak olmaz!

Balon saymacayı bir etkinlik halinde sunun. Çok sayıda balonu bir alana toplayıp ebeveyni veya eğitmeni olduğunuz çocuğa çeşitli sorular sormak onun için de bir zihin pratiği olacaktır. Balon şişirme oyunu okul öncesi çocuklar için belli problemler yaratabilir ancak onları saymak ve eksik varsa ufak bir oyun şeklinde onu aramak çocuğa oldukça enteresan gelir. 

Ona elektriği öğretin. Hepimiz küçükken görüp şaşırmışızdır: O balon nasıl elektriksel yüke sahip oluyor? Bunu çocuğunuza gösterip onu oldukça eğlendirebilrisiniz. Bunun için balonu şişirip bir kumaşa 10 saniye boyunca hızlıca sürtün. Bunun sonucunda balon statik elektrik ile yüklenip saçları kendine doğru çekecektir. 

Balonlar baskı altında nasıl davranır? Balon şişirme oyunu okul öncesi çocuklar için oldukça eğlenceli ve ilgi çekicidir. Fakat patlayan bir balon değişik bir etki yaratır. Bir balon üzerine kitap veya farklı ağırlıklar dizerek çocuğunuzla yarışın ve ona bir balonun ne kadar ağırlığa dayanabildiğini gösterin. Bu oyun havanın sıkıştırılabilmesini de çocuklara etkileşimli bir şekilde gösterir.

Güvenlik uyarılarımız

Peki her şeyi sıraladık da “Balonlarla oynarken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusuna da cevap vermek gerekiyor. Evde balon oyunları ne kadar zararsız olsa da dikkat edilmesi gereken birkaç güvenlik ipucuna da ihtiyaç var. 

Eğer mümkünse balonları çocuklar değil büyükler şişirmeli. Balon şişirirken eğer çocuğunuz nefes kontrolü yapacak kadar büyük değilse balon şişirme oyunu okul öncesi çocuklar için zararlı olabilir. Hatta bu konuda bir büyük olarak sizin de dikkat etmenizde fayda var. 

Patlatırken denge sağlamak önemli. Evde balon oyunları oynanırken etrafta keskin bir alet olmadığına dikkat edilmeli ve eşyaların köşeleri yumuşak zeminlerle kapatılmalıdır. Okul öncesi balon etkinliklerinde bu gözden kaçırılmamalı.

Novakid’le tanışın!

Balonlar çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunabilir. Bunu başka kim yapar? Tabii ki Novakid! Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de kuralcı, ezberci anlayıştan uzak bir şekilde etkileşimli İngilizce dersleri veriyoruz. Uzman eğitmenlerimizle çocuklara eğlence ve konuşma dolu bir deneyim sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.