Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
27.12.2023
Time icon 10 dk.

7 yaş gelişim özellikleri nelerdir? 7 yaş çocuğunun gelişimi nasıl olur?

İçindekiler

Çocuklar, yaşları ilerledikçe fark edilir şekilde değişirler. Her çocuk zamanla yeni davranışlar, yeni yetenekler, yeni duygular ve yeni ilgi alanları edinir. Bunların tamamı, çocuk gelişimi sürecinin birer parçasını oluşturur.

Çocuğun gelişim sürecinde 7 yaş, özel bir yere sahiptir. Bu yaş, okul yaşı olması sebebiyle çocuğun oldukça önemli yetenekler edindiği bir vakittir. 7 yaşta görülen gelişim özelliklerinden haberdar olmak, ebeveynlerin de işine yarayacaktır.

Birçok ebeveyn, 7 yaşındaki çocuklarının gelişimi hakkında sorulara sahip olabiliyor. Eğer sizin de aklınızda “7 yaş gelişim özellikleri nelerdir?”, “7 yaş çocuğu neler yapabilir?”, “7 yaşındaki çocuğun gelişimi nasıl desteklenir?” gibi sorular varsa doğru yere geldiniz.

Bu yazımızda 7 yaş gelişim özelliklerinden detaylı bir biçimde bahsedeceğiz. Öncelikle 7 yaşın çocuk gelişimi açısından neden önemli olduğunu anlatacak, ardından 7 yaş gelişim özelliklerini fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlarda örnekleyecek, en son da ebeveynlere 7 yaşındaki çocukla yapılabilecek birkaç aktivite fikri vereceğiz. Haydi başlayalım!

7 yaş çocuğun gelişimi neden önemlidir?

En başta 7 yaşın çocuk gelişimi açısından neden çok önemli bir yaş olduğunu anlamak, bizlere yardımcı olacaktır.

Aslında hepimiz gayet iyi biliyoruz ki yaşlara göre gelişim özelliklerini bilmek, çocuğun yaşı fark etmeksizin ebeveynlerin işine yarar. Kilometre taşı adı verilen, belirli dönemlerde edinilmesi beklenen becerileri gözlemleyerek ebeveynler çocuklarının büyümesini daha yakından takip edebilir. Çocuk gelişim özelliklerini iyi anlamak, ebeveynlerin çocuklarına her yaşta nasıl davranması gerektiği konusunda bir yol haritası sunar. 

Fakat elbette çocuk gelişiminde kilometre taşlarının katı kurallar değil, yalnızca ipuçları olduğunu da aklımızda bulundurmalıyız. Ebeveynler, emin olmak adına çocuk gelişimi konusunda mutlaka uzmanlara danışmalıdır.

7 yaşın çocuk gelişimi açısından özel bir dönem olmasının ana sebebi ise, bu yaşın tam da okula başlama yaşı olmasıdır. 7 yaşındaki bir çocuk okula giderek hem sosyal alanda, hem de yeni yetenekler öğrenme alanında oldukça büyük bir adım atmış olur. Bu yaşta çocuk, önceki senelere göre çok daha karmaşık ve bir o kadar da işe yarar kabiliyetler edinebilir. 

7 yaş çocuklarının okul gibi sosyal ortamlarda bulunması, bu dönemdeki gelişim özellikleri üzerinde de büyük etkiye sahiptir. Özellikle de iletişimsel ve duygusal alanlarda ebeveynlerin çocuklara daima destek olması ve onları yeni çevrelerinde rahat hissettirmeye çaba göstermesi gerekir. Buna ek olarak çocuğun bilişsel ve fiziksel yeteneklerini pekiştirmek de 7 yaş çocuk eğitimi açısından büyük önem taşır.

7 yaşındaki çocuğunun gelişiminin önemini açıkladığımıza göre asıl soruları cevaplamaya başlayabiliriz. 7 yaşındaki bir çocuk neler yapabilir? 7 yaş çocuğu neler öğrenir? Haydi hep beraber görelim!

7 yaş gelişim özellikleri: Fiziksel gelişmeler

7 yaş gelişim özelliklerinden bahsetmeye, bu yaşta görülen fiziksel gelişmelerle başlayabiliriz. 7 yaşındaki bir çocuğun fiziksel gelişim özellikleri nelerdir? İşte örnekler:

  • El göz koordinasyonunda artış

7 yaş çocuğunun el göz koordinasyonu kabiliyetinde fark edilir bir artış görülecektir. Bu da demek oluyor ki 7 yaş çocuğu, bir şeyleri atma ve yakalama gibi hareketleri öncesine kıyasla çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Çocuğunuzla doya doya top oynamaya başlayabilirsiniz!

  • Boy uzamasında hızlanma

Fiziksel alanda 7 yaş gelişim özelliklerinden biri de boy uzamasının hızlanmaya başlamasıdır. Dolayısıyla çocuk, kemik uzamasıyla alakalı olarak hafif ağrılar hissedebilir. Bu noktada ebeveynler, çocuğu daima rahatlatmalıdır. 7 yaş için bolca kalsiyum tüketilmesi de oldukça önemlidir.

  • Motor becerilerini uyum içinde kullanabilmek

7 yaş çocuğu, birden fazla motor becerisini birbiriyle uyum içerisinde kullanabilmeye başlar. Örnek vermek gerekirse 7 yaşındaki bir çocuk, etrafta dolanırken dans edebilir veya daha rahat bir şekilde bisiklet kullanmaya başlayabilir.

  • Kalem ve makas gibi aletleri daha iyi kullanabilmek

Hem el göz koordinasyonunda hem de genel motor becerilerinde görülen gelişmelerle birlikte 7 yaş çocuğu, kalem ve makas gibi aletleri rahatça kavrayarak kullanabilmeye başlar. Çocuğunuzla yazı yazma alıştırmaları yapabilir veya makasla el işi aktiviteleri yaparak eğlenebilirsiniz!

7 yaş gelişim özellikleri: Bilişsel gelişmeler

7 yaş, çocuğun bilişsel gelişimi açısından da oldukça önemli bir dönemdir. Peki 7 yaş bilişsel gelişim özellikleri arasında neler bulunur? İnceleyelim:

  • Matematik becerilerinde gelişme

7 yaşındaki çocuk hem kendi bilişsel gelişiminin etkisiyle, hem de okulda öğrendiklerinin etkisiyle matematik alanında giderek daha yetenekli bir hale gelir. Bu yaşta ebeveynlerin ve eğitmenlerin de desteğiyle çocuğa dört işlem öğretilebilir.

  • Okuma yazmayı daha iyi bir biçimde öğrenmek

Tıpkı matematikte olduğu gibi okuma ve yazma alanında da 7 yaş çocuğu hem kendi gelişim özelliklerinden hem de okulda öğretilenlerden faydalanır. Okuma yazmayı rahatça öğrenebilmesi için çocuğun pratik yapması oldukça önemlidir. Bu noktada 7 yaş çocuğuna ebeveynlerin de destek olması önerilir.

  • Belirli bir öğrenme biçimi edinmek

Öğrenme biçimleri; görsel, işitsel, kinestetik ve okuma-yazma yoluyla olmak üzere farklı kategorilere ayrılır. 7 yaş çocuğu, bu öğrenme biçimlerinden hangisinin kendisi için en iyisi olduğunu keşfeder. Ebeveynler de çocuğun tercih ettiği öğrenme biçimine göre gelişim özelliklerine daha etkili bir şekilde destek olabilirler.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

7 yaş gelişim özellikleri: Duygusal gelişmeler

7 yaş çocuğu, kendini okul gibi yepyeni bir sosyal ortamda bulacağı için duygusal gelişim özellikleri epey çeşitlenecektir. 7 yaş çocuğunun duygusal gelişim özellikleri neler olabilir? Beraber bakalım:

  • Empati duygusunun gelişimi

7 yaş çocuğun duygusal gelişim özellikleri arasında en önemlisi mutlaka empati duygusunun gelişimidir. 7 yaş çocuğu, etrafındaki insanların duygularının farkındadır ve onlara karşı daha hassas olur. Kendisini başkalarının yerine koymayı öğrenir.

  • Duygularını daha iyi kontrol edebilmek

7 yaş çocuğu, duygularını kontrol altına almayı öğrenmeye başlar. Örnek vermek gerekirse 7 yaşındaki bir çocuk, toplum içinde sinirlenip bağırmaması gerektiğini bilebilir. İçinde bulunduğu ortama uygun duygular göstermek, 7 yaşındaki çocuğun aklına gelen bir düşünce olabilir.

  • Başkalarının düşüncelerini önemsemek

Empati duygusu gelişen 7 yaşındaki çocuk yalnızca diğer insanların duygularını anlamakla kalmaz, aynı zamanda düşüncelerini de önemsemeye başlar. 7 yaş çocuğu, başka insanların kendisi hakkında ne düşündüğünü merak edebilir, hatta bu konuda endişelenebilir. Bu durumun çocukta kaygı bozukluğuna yol açmaması için ebeveynler her zaman duygusal destek sağlamalıdır.

7 yaş gelişim özellikleri: İletişimsel gelişmeler

7 yaş, iletişimsel gelişim özellikleri bakımından da zengin bir dönemdir. Bu dönemde çocuğun dil üzerindeki hakimiyeti ciddi ölçüde artar. İşte 7 yaş iletişimsel gelişim özelliklerine örnekler:

  • Duygu ve düşüncelerini daha detaylı anlatabilmek

7 yaş çocuğu, duygusal gelişimiyle iletişimsel gelişimini birleştirerek kendi duygu ve düşüncelerinden detaylı bir biçimde bahsedebilir. 7 yaşındaki çocuklar, okulda öğrendiklerininin de katkısıyla öncesine kıyasla çok daha uzun cümleler kurabilirler.

  • Telaffuzun daha iyi bir hal alması

7 yaşta görülen bir diğer iletişimsel gelişim özelliği ise çocuğun telaffuzunun çok daha iyi bir hal almasıdır. Çocuğun söylediği kelimeler, etrafındakiler tarafından çok daha kolay anlaşılabilir bir hale gelir. Elbette arada dil sürçmeleri halen devam edebilir. 7 yaşındaki çocukla bol bol muhabbet etmek, iletişimsel gelişimine destek olacaktır.

  • Konuşmaları daha iyi takip edebilmek

Hem bilişsel hem de iletişimsel yetenekleri gelişen 7 yaş çocuğu, kendisine söylenenleri de daha iyi takip edebilmeye başlar. Genellikle konuşmaların ortasında dikkati dağılmaz. Duyduğu cümleleri baştan sona kadar anlayıp üzerine kendisi de bir şeyler ekleyebilir.

7 yaşındaki çocukla neler yapılabilir?

Fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlarda 7 yaş çocuğun gelişim özelliklerini örneklendirdik. Asıl önemli olan ise çocuğun gelişimi hakkında öğrendiklerimizi pratiğe dökebilmek. Bu, birçok ebeveynin ortak merakını oluşturuyor. 

Eğer sizin de bu konuda sorularınız varsa doğru yere geldiniz. 7 yaşındaki bir çocukla neler yapılabilir? 7 yaş çocuk eğitimi nasıl desteklenebilir? Tam da bu tarz soruları cevaplamak adına birkaç aktivite düşündük. İşte sizin için derlediğimiz fikirler:

  • Beraber okuma ve yazma alıştırması yapmak: 7 yaş çocukları okulda okuma ve yazmayı öğrenir. Ebeveynler, çocuklara bu alanda oldukça yardımcı olabilirler. Çocuğun seviyesine uygun bir kitap bulup beraber okuyabilir, veya yazma yeteneğini geliştirmesi için beraber rastgele kelimeler ve cümleler yazabilirsiniz.
  • Birlikte el işi yapmak: Elinize birer kalem, kağıt ve makas alarak 7 yaşındaki çocuğunuzla eğlenceli ve yaratıcı bir el işi projesi yapmaya koyulabilirsiniz! Ne yapacağınızı da çocuğunuzla beraber kararlaştırmanızı öneririz. Böylece çocuğun hem yaratıcı yanı, hem de el becerileri gelişecektir.
  • Top oyunları oynamak: El göz koordinasyonu gelişen 7 yaş çocukları, top oyunlarını severek oynayabilir. Güzel bir havada elinize bir top kapıp 7 yaş çocuğunuzla dışarıda eğlence dolu bir zaman geçirebilirsiniz!

7 yaş gelişim özellikleri: Sıkça sorulan sorular

İşte 7 yaşındaki çocuğun gelişimine dair sıkça sorulan sorular ve cevapları:

7 yaşındaki bir çocuk neler yapabilir?

7 yaşındaki bir çocuk okuma yazma öğrenir, matematik becerileri gelişir, empati kurabilir, motor becerilerini bir arada kullanabilir, duygu ve düşüncelerini etkili bir şekilde anlatabilir, kendisine söylenenleri baştan sona takip edebilir.

7 yaşındaki çocuğa nasıl davranılmalı?

7 yaşındaki bir çocuk duygularını kontrol etmeyi öğrenir fakat her zaman başaramayabilir. Ebeveynlerden ayrı kalmak ve insanların görüşlerini düşünmek çocukta kaygı yaratabilir. Bu sebeple 7 yaşındaki çocuğa her zaman destek olmak ve yalnız olmadığını hissettirmek gerekir.

7 yaşındaki çocuk kaç kilo olur?

7 yaşındaki kız çocuğu ortalama 22 kg, erkek çocuğu ise ortalama 23 kg olur. Bunların ortalama değerler olduğunu, çocuğun boyuna oranla azalıp artabileceklerini unutmamak gerekir.

Novakid’le tanışın!

Çocuk gelişimine katkı sağlayan en önemli aktivitelerden biri, İngilizce öğrenmek. Novakid’de uzman eğitmenlerimizin verdiği online İngilizce derslerinde çocuklara eğlence dolu ve aktif bir öğrenme deneyimi sunuyoruz. 

Çocuğunuzun İngilizce öğrenme süreci bir lego seti gibi eğlenceli ve yaratıcı olsun! Novakid, dil öğrenimini renkli bir yapı inşa etmeye dönüştürüyor. Aşağıdaki videomuzda bu yaratıcı inşayı izleyin:

 

Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.