Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Evdeki malzemelerle slime yapımı: Çocuğunuzla keyifli zaman geçirin!
Çocuğun eğitimi
Star icon
18.09.2023
Time icon 15 min
Comment icon 0 yorum

Evdeki malzemelerle slime yapımı: Çocuğunuzla keyifli zaman geçirin!

İçindekiler

Çocuklar artık yalnızca eğitici oyunlar veya sokak oyunlarıyla değil internet ortamında rastladıkları birçok oyuncak ile de zaman geçiriyor. Slime da bunlardan biri ve son zamanların popüler oyuncaklarından biri. Çocukların gerek videolarından gerekse slime yapımından zevk aldığı ise aşikar. 

Peki hem çocukları hem yetişkinleri bu kadar etkisi altına alan slime nedir? Slime yapımı aşamaları nelerdir? Slime tehlikeli midir? Bu soruların hepsine cevap bulmak için tek yapmanız gereken blogumuza göz atmak. Haydi başlayalım!

Slime yapımı hakkında temel bilgiler

Her tarifte olduğu gibi slime yapımı da belli bir sıraya ve orana dayanıyor. Yaparken en çok dikkat etmeniz gereken adım malzemelerin doğru oranlarda katılmasıdır. Bunun yanında malzemelerin temini sonrasında yapılan karışımın karıştırılması düzgün olmalıdır. Dikkatli bir karışım hazırlanması slime yapımı deneyiminizi daha keyifli bir hâle getirecektir. 

Slime malzemeleri

İçerik ise bulması oldukça basit malzemelerden oluşuyor. Evde slime yapımı bu sayede hem kolaylaşıyor hem de yediden yetmişe bir eğlence haline geliyor. Haydi slime eşyaları olarak neler kullandığımıza bakalım!

Hangi slime malzemelerine ihtiyacımız var?

Dediğimiz gibi slime yapımı için gereken malzemelere ulaşmak çok kolay. Evdeki malzemelerle slime yapımı oldukça basit olduğundan ötürü bu kadar eğlenceli zaten. Gereken malzemeler; tutkal, boraks, su, ve tercih edilen renkte gıda boyasıdır. Tutkal kullanmak istemeyenler ise mısır nişastası ile slime yapımı işlemini gerçekleştirebilir.

Adım adım evde slime yapımı

Her tarifte olduğu gibi öncelikle malzemelerimizi hazırlamamız gerekiyor. Tutkal, su, tercih edilen renkte gıda boyası ve boraksı aldıysak başlayalım!

Öncelikle karıştırma kasemizi hazırlıyoruz ve ölçek için su bardağımızı alıyoruz. Ölçeğimiz şu şekilde:

  • 1/2 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı tutkal
  • 1 tatlı kaşığı boraks çözeltisi
  • 2-3 damla gıda boyası(yoğun renk için daha fazla eklenebilir)

Karıştırma kasemize 1/2 su bardağı tutkalımızı boca ediyoruz. Üstüne önceden ısıtılmış 1/2 bardak sıcak suyu ekledikten sonra karıştırmaya başlıyoruz. Karışım iyice homojen hale gelince tercih edilen renkte gıda boyasını karışımımıza ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Su ile hazırladığımız boraks çözeltisinden iki kaşık ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Tüm çözeltiyi dökmemeye dikkat etmelisiniz.

Şimdi geldik eğlenceli kısma. Karışım belli bir yoğunluğa ulaştıktan sonra elimizle yoğurmaya başlıyoruz. Çok da uzun olmayan bir yoğurma sürecinden sonra slime yapımı işlemimiz son buluyor. Artık elinizdeki oyuncağınız ile dilediğiniz gibi oynayabilirsiniz. 

Alternatif slime türleri

Slime yapımını daha eğlenceli hale getiren şeylerden biri ise farklı türdeki slime’lar yapmak. Bu türler ise şu şekilde:

Tutkalsız slime yapımı: Tutkalsız borakssız slime yapımı

Peki herhangi bir kimyasal kullanmadan nasıl slime yaparız? Tutkalsız borakssız slime yapımı için elinizde bulunması gereken malzemeler yine temiz etmesi çok kolay gereçlerden oluşuyor. 

Tutkal kullanmak istemeyen okuyucularımız tutkal yerine mısır nişastası kullanabilir. Boraks kullanmak istemeyenler için ise lens suyu devreye giriyor. Aynı ölçeklerde kullandığınız alternatif malzemeler size çok daha güvenli bir deneyim sunuyor. 

Şeffaf slime yapımı

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Şeffaf slime yapımı kendi içerisinde çok ayrı bir mücadele barındırıyor. Malzemeler kaba alındıktan sonra çok yavaş karıştırılarak yapılan bu slime türü özellikle şeffaf tutkal kullanılarak yapılmakta. 

Şeffaf tutkala su ekleyip bir kaşık yardımıyla kap içerisinde yavaşça karıştırdıktan sonra bir çözelti elde ediyoruz. Elde ettiğimiz çözeltiye boraks ilave edip yine ağır ağır karıştırıyoruz. Katılaşan slime örneğimizi farklı bir kutuya alıyoruz veya mevcut kabının kapağını kapatıyoruz ve dinlendiriyoruz. 1 gün kadar dinlendirdiğimiz çözelti şeffaf görüntüsü ile bizi karşılıyor. 

Eğer boraks ve tutkal kullanmak istemiyorsanız bu tarifi şeffaf sıvı sabun ve şeker kullanarak yapabilirsiniz. Elbette aynı kural o tarif için de geçerli: Şeffaf slime emek ister.

Gökkuşağı renkli slime tarifi

Tabii ki slime yalnızca tek renkten oluşmaz. Şimdi işleri biraz daha karıştıralım (evet, az sonra karıştıracağız). Gökkuşağı slime tarifi için gerekenlerin başında bolca ve gerçekten bolca slime geliyor. Unutmayın, gökkuşağı oluşturacağız. Yani bu miktarlar diğer tariflere göre bir nebze fazla olmalı.

Karışımımızı hazırlayacağımız kaba eklediğimiz şeffaf ve beyaz tutkalı tek renk olacak kadar karıştırıyoruz. Bunu yaparken karışıma temas etmemeye dikkat edin ve bunu bir kaşık yardımı ile yapın. Elde ettiğiniz karışıma bir miktar su ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Özellikle dikkat etmeniz gereken karışıma nazik davranmak ve kıvamından emin olmaktır. Suyu ve tutkal karışımını iyice tek tip haline getirdikten sonra boraksınızı ekleyin. 

Slime, kıvamını aldıktan sonra onu farklı bir kaba alın ve bir saat kadar dinlendirin. Dinlendirme işlemi bittikten sonra dev slime’ı kutusundan çıkarın. Dev slime’ı 7 eşit parçaya bölüp 7 eşit kaseye ayırın. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor renkteki tercih edilen markanın gıda boyalarını hazırlayın çünkü karıştırmaya başlıyoruz!

Kaselerde bulunan beyaz renkteki slime’a 2 veya 3 damla (daha yoğun renk için daha fazla damlatabilirsiniz ancak slime kaldırmayabilir) gıda boyası damlatın. Gıda boyasını damlattıktan sonra slime’ınızı iki yanından tutup içe bükerek yoğurmaya başlayın. Bunu yapmamızın sebebi boyanın elinize bulaşmasını engellemek ve slime yapımında daha iyi bir renk elde etmektir.

Yoğurma işlemi bittikten sonra elinizdeki 7 adet dev slime parçasını elinizde bulunan bir kaba yan yana olacak şekilde yerleştirin. Farklı renklerdeki slime parçaları birbirine kaynayana kadar dinlendirin. Sonrasında istediğiniz gibi oynayabilirsiniz ama uyarmakta fayda var: Yoğurunca tüm renkler gider! 

Parlak glitter slime nasıl yapılır?

Renk işini hallettiğimize göre parlak bir slime yapabiliriz. Parlak slime yapmak için normal malzemeleriniz dışında size gereken tek malzeme biraz sim. Haydi başlayalım!

Su ve tutkal ile karışımı hazırladıktan sonra renklendirici eklemek istiyorsanız tercih ettiğiniz rengin gıda boyasını ekleyin. Karıştırdıktan sonra elinizdeki karışıma istediğiniz simi ekleyebilirsiniz. Kap içerisindeki olmamış slime’ı yoğurmaya başlayın ve işte hazır. Artık elinizde parlayan bir slime var.

Özel slime türleri

Slime’lar insanlar arasında popülerleştikten sonra çeşitli özel türlere de sahip oldu. Peki bu türler neler? Haydi bakalım!

Butter slime: Kremsi ve yumuşak slime

Butter slime kremsi ve yumuşak bir slime türüdür. Tutkal, su, gıda boyası ve boraks iyice karıştırıldıktan sonra elde edilen slime’a yumuşak kil eklenir. Eklenen yumuşak kil slime’ı oldukça yumuşak ve kremsi bir kıvama getirir. 

Floam slime: Köpük toplu slime

Floam slime elinizdeki slime’a köpük topları katılarak elde edilen bir türdür. Bu türdeki slime’lar oynaması en eğlenceli slime türü içerisinde değerlendirilir. Elinizdeki slime’ı çekiştirirken çıkan sesler içinde minik köpük toplarının gerilmesiyle çıkar ve eğlencenize eğlence katar. 

Jiggly slime: Titrek slime

Titrek slime ise tüm slime türleri arasında en ilginci olarak nitelendirilebilir. Sahip olduğu titrek ve sıvı sabuna benzer yapısı ile parçalanacak gibi dursa da bütünlüğünü korur. Eşsiz yapısı ile de yeni başlayanlar için kontrol etmesi oldukça zordur. 

Crunchy slime: Çıtırtılı slime

Crunchy slime aslında köpük toplu slime ile oldukça benzer. İçerisindeki topların yarattığı boşluklar ile ses çıkaran bu slime türü hem en kolay slime yapımı işlemlerinden birine sahip hem de oldukça eğlenceli. 

Cloud slime: Bulut görünümlü slime

Bulut görünümlü slime görünüş olarak en ilginç görünen slime türlerinden biridir. Sahip olduğu bulutsu yapı ile oynaması kolay olan ve parçalı görünen bu slime türünü yapmak ise biraz daha uğraştırıcı. Yaparken su miktarını arttırıp yoğurmanın ertesinde iyice kuru toz eklenir. Bu sayede bulut slime elde edilir. 

Slime yapımının tehlikeleri nelerdir? İşte dikkat etmeniz gerekenler!

Slime yapımı okul öncesi çocukların da odağında. Eğer yeterli rehberliğe sahip değillerse bu etkinlikten zarar görebileceklerini ise unutmamak gerek. Peki slime yapımında nelere dikkat etmeliyiz? 

  • Malzemelerin güvenliği 

Slime yaparken kullanılan malzemelerin güvenli olması önemlidir. Kaliteli tutkal ve boraks malzemeleri tercih edin ve çocuklarınıza uygun malzemeler kullanmalarını öğütleyin. Eğer tutkal ve boraks kullanmak istemiyorsanız şeker, sıvı sabun, nişasta vb malzemeleri de tercih edebilirsiniz. 

  • Önce hijyen

Ellerinizi ve çalışma alanınızı iyice yıkayın ve temiz tutun. Bu, hijyenik bir slime yapım süreci için önemlidir. 

  • Malzemeleri yutmamaya özen gösterin

Tutkal ve boraks tüketilmesi zararlı kimyasal maddelerdir. Bu da demek oluyor ki slime malzemeleri tehlikeli malzemelerdir. Eğer çocuklarınızla slime yapıyorsanız gözetim altında tutun ve yanlışlıkla malzemeleri ağızlarına götürmelerini engelleyin.

  • Cildinize dikkat edin

Boraks solüsyonu ciltte tahrişe neden olabilir. Slime karışımını hazırlarken ve yoğururken kullanabileceksiniz eldiven kullanmak cildinizi korumanıza yardımcı olabilir.

  • Göze de değmemeli

Slime malzemeleri göze temas etmemelidir. Malzemelerden biri göze kaçarsa hemen bol su ile yıkayın ve gerektiğinde tıbbi yardım alın.

  • Çocuklarımıza dikkat

Slime yaparken çocukların gözetim altında olması önemlidir. Küçük çocuklar, malzemeleri yanlışlıkla yutabilir veya göz temasını engelleyemeyebilirler.

  • Bilinçli kullanım 

Slime, oyun amaçlı kullanılmalıdır. Herhangi bir malzeme veya slime yutulmamalı veya başka şekillerde yanlış kullanılmamalıdır.

  • Alerji ve hassasiyet 

Bazı kişiler, slime malzemelerine karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Eğer alerjiler veya hassasiyetler varsa malzemeleri kullanmadan önce test edin veya alternatif, alerjik reaksiyonlara neden olmayan malzemeleri tercih edin.

Slime yapımı kesinlikle eğlenceli bir aktivite ancak güvenlik her zaman öncelikli olmalıdır. Bu nedenle yukarıdaki önlemleri alarak slime yapımının keyfini sorunsuzca çıkarabilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Eğer sabah akşam çocuğunuzla slime yapıyorsanız ve çocuğunuz İngilizce slime videolarını anlayarak izlemek istiyorsa Novakid tam da aradığınız adres. Novakid çocuklar için, eğlenceyle, konuşmayla, ezbercilikten uzak bir yöntemle hazırladığı yüzlerce kaynağı sunuyor ve online İngilizce dersleri veriyor. Hatta ücretsiz deneme dersi ile çocuklar için İngilizce öğrenmeyi kolaylaştırıyor. 

Boraks çözeltisi nasıl yapılır?

Boraks çözeltisi boraks kimyasalını suda çözmek suretiyle elde edilir. Suda 1 birim suya 1/16 birim boraks eklenerek bu çözeltiyi elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz çözeltiye temas etmemeye dikkat edin. Tahriş eder!

Slime nasıl katılaşır?

Slime yapımı işlemi bittikten sonra doğal olarak o slime ile oynarız. Oynadıktan sonra da sıkılmamız gayet doğal. Sıkıldığımız slime’ı açık havada bırakırsak kurumaya ve katılaşmaya başlar.

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.