Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
05.06.2024
Time icon 8 min

Okul alışveriş listesinde neler olmalı? Okul için kırtasiye malzemeleri olarak neler alınmalı?

Table of contents

Ebeveynler için çocukları yeni okul yılına hazırlamak her zaman heyecan verici bir süreç oluyor. Her ne kadar tatlı bir heyecan hakim olsa da panik ve kafa karışıklığı da ortaya çıkabiliyor. Bu süreci daha kolay hâle getirmek için doğru kırtasiye malzemelerini seçmek ise büyük önem taşıyor.

Bu doğru malzemelerin seçimi; çocukların derslerine daha iyi odaklanmalarına, yapacakları projelerde daha başarılı olmalarına ve genel olarak okul hayatında başarılı bir performans göstermelerine katkı sağlıyor.

İşte biz de bu içeriğimizde çocuklarınızın okul ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için gerekli olan temel kırtasiye malzemeleri listesine ve seçim sırasında dikkat etmeniz gereken noktalara değineceğiz. Haydi başlayalım!

Okul eşyaları seçerken alınacaklara dikkat etmek neden önemli?

Yeni okul yılına başlayacak çocuklar için kırtasiye malzemesini seçerken özenli davranmak, eğitim hayatlarına iyi bir başlangıç yapmak için çok önemli. Örneğin kaliteli kalemler, düzgün yazı yazmalarını sağlarken iyi defterler not alma alışkanlığına teşvik edebiliyor. Renkli kalemler gibi kırtasiye malzemeleri ise çocukların yaratıcılıklarını geliştirmelerine olanak tanıyor.

Çocukların sevdikleri okul eşyalarıyla çalışması, okuldan keyif almalarını ve derslerine motive olmalarına zemin hazırlıyor. Bu yüzden ebeveynlerin, okul ihtiyaç listesi hazırlarken çocukların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak doğru kırtasiye malzemelerini seçmeleri; eğitim ve öğretim hayatlarında başarılı ve mutlu olmaları konusunda çok önemli.

Okul alışverişi yaparken gereksiz malzemelerden nasıl kaçınılır?

Kırtasiye malzemeleri alırken gereksiz okul eşyalarından kaçınmak hem bütçenizi verimli bir şekilde kullanmanızı hem de çocukların ihtiyacına yönelik doğru malzemeleri almanızı sağlar. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken birkaç ipucu verebiliriz:

  • Liste hazırlamak: Okul ihtiyaç listesi oluştururken öğretmenlere danışmak ve çocuğunuzun fikirlerini göz önünde bulundurmak ilk adımlardan. Eğer okul ya da öğretmen bir liste vermediyse; kalem, defter, silgi gibi temel kırtasiye malzemelerinden oluşan bir liste yapılabilir. Bu listeyi hazırlarken derslerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalı. Örneğin matematik için kareli defter seçerken resim dersi için resim defteri gibi spesifik malzemeler düşünülmeli.
  • Kaliteye önem vermek: Ucuz ve kalitesiz ürünler, kısa sürede bozulacağı için sürekli almanız gerekir. Bu yüzden imkânınız olduğu müddetçe uzun ömürlü ve kaliteli okul eşyalarına yatırım yapmak uzun vadede daha ekonomik olur.
  • Minimalist yaklaşmak: “Her şeyden olsun.” diyerek ihtiyaç olmayan okul eşyası almaktan kaçınmak gerek. Aksi takdirde ortaya hiçbir zaman kullanılmayacak ürünler ve beraberinde dağınıklık çıkar.
  • Çocukla birlikte alışveriş yapmak: Yukarıda bahsettiğimiz gibi, çocuğunuzun beğenilerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız büyük önem taşıyor. Bu nedenle onun beğenmeyeceği ya da kullanmayacağı malzemelerden kaçınmalısınız ki boşa alınmamış olsun.

Haydi şimdi okul için ihtiyacınız olacak kırtasiye malzemelerine bir göz atalım!

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Okul alışveriş listesinde neler olmalı?

Kalem

Çocukların küçük ellerine uygun, ergonomik tasarımlı, yumuşak kavrama alanına sahip, nispeten kalın kalemleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ince uçlu kalemler daha detaylı ve temiz yazı için ideal olsa da çok ince olursa kırılmaya müsait olabilir. Bunun için orta kalınlıkta uçlar tercih edilebilir.

Ayrıca kalemin yazma ve silinme kalitesi de önemli. Tükenmez kalemlerde mürekkep lekesi yapmayan ve akıcı yazmayı sağlayan; kurşun veya uçlu kalemlerde ise silindiğinde kâğıtta iz bırakmayan kalemlerin seçilmesi gerekiyor.

Defter

Defter seçerken farklı derslere ve kullanım alanlarına dikkat etmelisiniz. Mesela Türkçe dersi için çizgili defter alırken matematik için kareli defter tercih etmelisiniz. Defterin boyutu ve sayfa sayısı da kullanım amacına göre değişir. Ders yoğunluğuna göre sayfa sayısını göz önünde bulundurmak ve taşıma açısından uygun boyutları seçmek önemli.

Çocuğunuzun ilgisini çekecek, ona motivasyon sağlayacak kapak tasarımlarını dikkate alabilirsiniz. Örneğin hayvanlara ilgisi varsa tasarımında hayvanları içeren defterlerden alabilirsiniz.

Silgi

Okul kırtasiye malzemeleri listesinde başı çeken malzemeler arasında yer alan silgiler çoğunlukla plastik, kauçuk ya da vinil malzemelerinden yapılıyor. Plastik ve vinil silgiler yumuşakken kauçuk silgilerin daha sert olduğunu unutmayın. Ayrıca bazı silgiler hem kurşun kalem hem de mürekkep lekelerini silme özelliğine sahip. İhtiyaca göre bunlardan tercih edebilirsiniz.

Silginin ambalajı ve saklama şekli de önemli. Kapağa veya koruyucu ambalaja sahip silgiler, daha uzun ömürlü oluyor ve daha temiz kalıyor.

Kalemtıraş

Okul ihtiyaç listesinde yer alabilecek bir diğer malzeme ise kalemtıraş. Eğer bir kalemtıraş kalitesiz olursa kalemleri kırabilir. Bu yüzden fiyat-performans ürünü alınmalı. Kaliteli plastik veya metal malzeme seçilebilir.

Farklı boyutlardaki kalemleri açabilmek için çift delikli kalemtıraşlar tercih edilebilir. Böylece standart kalemlerin yanı sıra daha kalın kalemler için de uygun olur.

Çanta

Çanta, hiç şüphesiz okul eşyaları arasında en önemlilerinden. Okul çantasının ergonomik olması, çocuğunuzun omurga sağlığı için çok önemli. Ayarlanabilir, geniş ve yastıklı omuz askıları; çantanın ağırlığını eşit şekilde dağıtır ve omzuna binen yükü azaltarak konforu artırır.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken konu ise çantanın hafif olması ve boyutu. İçi doldurulduğunda bir de çantanın yükü eklenince çocuğun taşıması epey zorlaşır. Boyutunun ise çocuğunuzun fiziksel yapısına tam uygun olması, bel hizasını aşmaması ve sırtına oturması gerekir. 

Bunlara ek olarak çantada çeşitli bölmelerin ve ceplerin olması okul eşyalarının düzenli ve kolay şekilde taşınmasını sağlarken çocuğunuzun beğenisini göz önünde bulundurarak seçtiğiniz tasarım ile renkler çantayı kullanma isteğini artırır.

Okul çantası seçimiyle ilgili daha detaylı bilgi için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kalem kutusu

Kalem kutusunun boyutu; kalemler, silgi, kalemtıraş, cetvel gibi tüm gerekli malzemelerin rahatça sığabileceği genişlikte olmalı. Ayrıca birden fazla bölmesinin olması da göz önünde bulundurulmalı, aksi takdirde tüm eşyalar birbirine karışır ve not alma veya ödev yapma sırasında karmaşıklığa sebep olur.

Kırtasiye malzemelerinden gelen bakterileri barındıran kalem kutularının temizlenmesi de kolay olmalı. Bunun için kumaş, leke tutmayan ve yıkanabilir olanları tercih edebilirsiniz. Son olarak, çocuğunuzun beğenisine dikkat etmeyi burada da unutmayın!

Boyalar

Boya seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, zehirli madde içermediğinden emin olmak. Üstünde “non-toxic (zehirsiz)” ibaresi bulunan ve ASTM D-4236 gibi güvenlik standartlarına uygun ürünler tercih edilmeli.

Boyaların su bazlı ve kolay temizlenebilir olması ise bir diğer faktör. Öte yandan çocuğunuzun kıyafetinde ve çalışma alanında çıkmayan lekeler oluşabilir.

Su matarası

Su matarası seçerken sızdırmaz ve BPA içermeyen malzemelerden yapılmış olanları tercih edebilirsiniz. Kolay temizlenebilir tasarıma, malzemeye ve çocuğunuzun rahat bir şekilde taşıyabileceği uygun bir boyuta sahip olmasını göz önünde bulundurmalısınız. Tabii ki kapağının sağlam ve sızdırmaz olması da bir diğer önemli faktör.

Cetvel

Okul alışveriş listesinde bulunması gereken cetvel, özelikle matematik derslerinde çokça işlerine yarayacak. Standart cetvel uzunluğu 30 cm’dir ve bu okul çağındaki birçok çocuk için yeterlidir. Şeffaf cetveller, çizim yaparken ya da ölçü alırken altındaki yazıları görmeyi kolaylaştıracağından tercih edilebilir.

Dosya ve klasörler

Dosya ve klasörlerin birden fazla bölmesi ve cebinin olması, belgelerin derslere uygun şekilde düzenlenmesine yardımcı olur. Kullanım amacına uygun, A4 boyutundaki klasörler okul için en ideal olanı diyebiliriz.

Klasörlerde, üzerine yazı yazılabilir ya da etiket yapıştırılabilir alanların bulunması; içindekilerin çok daha kolay bir şekilde bulunmasını sağlar. Son olarak; fermuarlı, düğmeli veya elastik bantlı klasörler tercih edilmeli ki içindekiler kaybolmasın ya da düşmesin.

Beslenme çantası

Beslenme çantasının yalıtımının iyi olması, içindeki yiyeceklerin taze bir şekilde muhafaza edilmesini sağlar ve soğuk/sıcak tutar. Mümkünse kolay temizlenebilir olması gerekir ki içine bulaşmış yemekler ve artıklar kolay bir şekilde temizlenebilsin.

Boyutu ve kapasitesi, çocuğunuzun günlük yiyecek ihtiyaçlarına uygun ve yiyeceklerin düzenli şekilde saklanması için birden fazla cebi olmalı. Böylece yiyecekler birbirine karışmaz ve içecek, ana yemek, atıştırmalık gibi farklı gruplar ayrı kalır.

Ödev defteri

Okul eşyaları arasında en önemli malzemelerden ödev defterinin boyutu, çocuğunuzun çantasına sığacak ve kolay taşınabilecek şekilde olmalı. A5-A6 boyutlarındaki defterlerin ideal olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra defterin içinde ayrı bölmelerin olması, konu başlıkları için ayrılmış alanların bulunması; farklı derslerin ya da konuların ayrılmasına yardımcı olur. 

Ajanda ve planlayıcı

Derslerin ve ödevlerin yoğunluğuna göre tarihsiz veya tarihli ajanda seçimi yapabilirsiniz. Ek olarak; yapışkan notların, sticker’ların, kalem tutacaklarının bulunması hem düzenli bir kullanım sağlarken hem de çocuğunuzu ajandasını kullanmaya teşvik edebilir.

Ödev defterinde olduğu gibi, ajanda ve planlayıcı seçerken de boyut ve taşınabilirlik konusuna önem vermeniz gerekir. A5-A6 boyutlarında ajandaları tercih edebilirsiniz.

İşte tüm bu temel okul eşyaları dikkatli bir şekilde seçildiğinde çocukların motivasyonu artar, malzemeler uzun ömürlü ve ekonomik olur!

Sıkça sorulan sorular

Okul eşyaları ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları!

Okul alışveriş listesinde neler olmalı?

Kalemler, silgi, kalemtıraş, derse göre çizgili, kareli veya resim defterleri, dosya ve klasör, ajanda ve planlayıcı, ödev defteri, boyalar, cetvel, beslenme çantası, kalem kutusu, su matarası vb. malzemeler okul alışveriş listesinde bulunmalı.

Kırtasiyeden ne alınır?

Kırtasiyeden, okul ihtiyaç listesine uygun ve çocuğun zevkleri göz önünde bulundurularak okul eşyaları seçilmeli. Kalem, defter, silgi ve kalemtıraş gibi temel okul malzemelerinin yanı sıra dosya ve klasör, ajanda ve planlayıcı, beslenme çantası vb. düzenleyici okul malzemelerini kırtasiyeden alabilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Novakid, çocuklara ve ailelerine eğitici konular hakkında ilgi çekici içerikler sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce eğitimi de veriyor! Novakid’in ilk deneme dersini çocuğunuz için ücretsiz alarak İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz!

Rate this post

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Çocuğun eğitimi
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.