Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İngilizce zaman kelimeleri nelerdir? İşte İngilizce zamanlar için yardımcı kelimeler ve test!
Dil bilgisi
Star icon
29.03.2024
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

İngilizce zaman kelimeleri nelerdir? İşte İngilizce zamanlar için yardımcı kelimeler ve test!

İçindekiler

Her İngilizce öğrencisi bilir ki, İngilizce öğrenirken en iyi bilinmesi gereken şeylerden biri, tense kullanımı. Dili öğrenmenin büyük bir kısmı da tenselerin kurallarını ve nerede kullanıldıklarını görmek oluşturuyor. Haliyle, seviyemiz ilerledikçe İngilizce tenseler konusunda kendimize olan güvenimiz de artıyor.

Ancak bir diğer yandan da farkındasınızdır ki İngilizcedeki tenselerin sayısı epey fazla. Dolayısıyla tüm yapıları ezberlemiş, tüm kuralları anlamış olsak da bazen hangi tense’i kullanacağımızı karıştırabiliriz. Bu son derece normal bir durum, ve tabii ki bu konuda bize yardımcı olacak bir unsur da var: İngilizce zaman ifadeleri.

Bu yazımızı, en yaygın İngilizce zaman kelimelerini yakından tanımak için hazırladık. Bu kelimeleri gördükten sonra İngilizce zamanlar konusunda çok daha rahat hissedeceksiniz. Bolca örnekle desteklediğimiz açıklamalarımızın ardından, kendinizi sınayabileceğiniz bir test de ekledik. O halde haydi başlayalım!

İngilizce zaman kelimeleri nelerdir, nasıl kullanılırlar?

En başta, İngilizce zaman kelimeleri dediğimizde tam olarak neyi kastettiğimizi anlayalım. Bu kelimelerin temel mantığını bilmek, bize ileride yardımcı olacaktır. 

Adından da anlaşılabileceği üzere zaman kelimeleri, İngilizce zamanlar hakkında ipucu veren kelimelerdir. Bu ifadeler bize bir eylemin gerçekleşmiş olduğunu, gerçekleşmekte olduğunu veya gelecekte gerçekleşeceğini gösterirler. Bu sayede cümlede kullanacağımız tense hakkında fikir sahibi olmamızı sağlarlar. Dolayısıyla bir bakıma İngilizce zaman ifadelerini, zamanla ilgili adverbler olarak görebiliriz. 

Elbette yalnızca bu tanımla bütün konuyu anlamış olmanızı bekleyemeyiz. Ancak endişe etmeyin, yazımız ilerledikçe bolca örnekle beraber İngilizce zaman ifadeleri konusunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacağız. O öğrenmeye halde devam edelim!

İngilizce zaman kelimeleri ve tenseler: Tablo

Daha önce de dediğimiz gibi, İngilizcede oldukça fazla tense bulunuyor. Zaman kelimeleri ise esasında İngilizce zamanlarla eşleştirilmesi gereken sözcükler. Dolayısıyla hangi zaman kelimesinin hangi tense ile kullanıldığını bir şekilde göstermek gerekiyor. İngilizcedeki tenselerin fazlalığından dolayı bunu yapmanın en iyi yolu, bir tablo çizmek olacaktır.

Aşağıda sizler için tam da bu amaçla bir tablo hazırladık. İngilizce zaman ifadelerini ve hangi tenselerle kullanıldığını sıraladık. Buna ek olarak tenselerin zaman kelimeleriyle kullanımını gösteren örnek cümlelere de yer verdik. Haydi inceleylim:

Tense Time Markers Example Sentences
Present Simple every day / month / week / year… , always, sometimes, never, frequently, often She always arrives early for meetings. (O, toplantılara hep erken gelir.)
Present Continuous now, right now, at the moment He’s studying in his room at the moment. (Şu anda odasında ders çalışıyor.)
Present Perfect for, since, yet, never, always, so far, __ times, many times, lately, recently, already, just They have just finished their project. (Az önce projelerini bitirdiler.)
Past Simple yesterday, __ ago, last __, in __ We visited the museum yesterday / two days ago / last week. (Dün / İki gün önce / Geçen hafta müzeyi ziyaret ettik.)
Past Continuous while, when, as, at that time While I was reading a book, the phone rang. (Kitap okurken telefon çaldı.)
Past Perfect before, after, by the time, as soon as, until, when He had already left before I arrived. (Ben gelmeden önce zaten gitmişti.)
Future Simple tomorrow, soon, next __, in __, on __, __ later, __ from now We will meet again tomorrow. (Yarın tekrar görüşeceğiz.)
Future Continuous in an hour, at this time tomorrow, this time __ They will be traveling this time next year. (Gelecek yıl bu zamanda seyahat ediyor olacaklar.)
Future Perfect by the time, by __, before She will have graduated by the time we move out. (Biz taşınana kadar mezun olmuş olacak.)

 

İngilizce zaman kelimelerinin en yaygın kullanılanlarını, eşleştikleri tenselerle birlikte yukarıdaki tabloda bulabilirsiniz. Ancak dikkatli olmamız lazım, çünkü tablomuz her ne kadar en sık kullanılan İngilizce zaman ifadelerini içerse de, bu kelimelerin hepsini bir tabloya sığdırmak oldukça zor. Dolayısıyla yukarıda bulunmayan bazı zaman kelimeleriyle karşılaşmanız da olasıdır. Ancak yine de vermiş olduğumuz tablo, İngilizce zaman kelimelerinin mantığı ve hangi tenselerle kullanıldıkları hakkında fikir sahibi olmanız için fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Aslına bakarsanız, zaman kelimelerini bilmek gerçekten işe yarasa dahi, daha önceden de bahsettiğimiz üzere bu kelimeler yalnızca birer ipucu olarak düşünülmelidir. Sadece zaman kelimelerine bakarak cümlede hangi tense’i kullanmamız gerektiğini tutarlı bir şekilde tahmin edemeyiz. Bunun için İngilizce zaman ifadelerinden ziyade, tenselerin kullanım mantığını iyice anlamamız gerekli.

Zaman kelimelerini doğru bir biçimde kullanabilmek için, blogumuzda çeşitli tenseler için paylaştığımız detaylı konu anlatımı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Aradığınız her tense için bir konu anlatımı bulacağınızdan emin olabilirsiniz!

Birden fazla tense ile kullanılabilen zaman kelimeleri

Değinmemiz gereken önemli bir detay ise, bazı zaman kelimelerinin birden fazla tense ile kullanılabilmesi. Tablomuzu olabildiğince anlaşılır kılmak adına İngilizce zaman ifadelerini fazla tekrarlamamaya çalıştık, ancak İngilizce çalışırken karşılaştığınız çeşitli cümlelerde, tense farklı olsa dahi aynı zaman kelimesinin bulunduğunu fark etmiş olabilirsiniz. O halde şimdi bu tarz kelimelerden bahsedelim.

Aynı kelimenin birden fazla tense ile kullanılabilmesi, en başta kafa karıştırıcı bir durum olarak algılanabilir. Ancak endişelenmeyin, İngilizce tenselerin kullanım mantığını biliyorsanız zaman kelimelerinin cümleye nasıl oturduğunu da kolayca anlayacaksınız. Bu duruma örnek olan bazı zaman kelimelerinden bahsedelim:

  • Bazı sıklık zarfları: Bazı sıklık zarfları, yani adverbs of frequency, birden fazla tense ile kullanılabilir. Örneğin “always” ve “never” gibi sıklık zarfları hem present simple, hem present perfect, hem de past simple ile kullanılabilir.

Örnek: I always brush my teeth before I sleep. (Uyumadan önce her zaman dişlerimi fırçalarım.) – Present Simple

Örnek: I’ve always wanted to go to France. (Her zaman Fransa’ya gitmek istemişimdir.) – Present Perfect

Örnek: I always liked him. (Onu hep sevdim.) – Past Simple

  • Before: “Önce” anlamına gelen “before” kelimesi, past perfect ve future simple gibi farklı tenselerde karşımıza çıkabilir.

Örnek: He had eaten before I arrived. (Ben gelmeden önce yemek yemişti.) – Past Perfect

Örnek: She will finish her homework before 9 PM. (Akşam 9’dan önce ödevini bitirecek.) – Future Simple

  • After: “Sonra” anlamına gelen “after”, past simple ve future simple gibi farklı tenseler için zaman kelimesi olarak kullanılabilir.

Örnek: They left after the movie ended. (Film bittikten sonra gittiler.) – Past Simple

Örnek: She will call you after 12 PM. (Saat 12’den sonra sizi arayacak.) – Future Simple

  • Already: “Already” kelimesi, çeşitli perfect tenselerle birlikte İngilizce zaman ifadesi olarak kullanılabilir.

Örnek: They have already finished their lunch. (Öğle yemeğini çoktan bitirdiler.) – Present Perfect

Örnek: She will have already completed the project by then. (Projeyi o vakte kadar çoktan tamamlamış olacak.) – Future Perfect

  • Just: Benzer şekilde “just” kelimesi de farklı perfect tenseler için zaman kelimesi olabilir.

Örnek: We have just started the meeting. (Toplantıya az önce başladık.) – Present Perfect

Örnek: She had just finished her book when I called. (Ben aradığımda kitabını yeni bitirmişti.) – Past Perfect

  • Still: “Hâlâ” demek olan “still” kelimesi, farklı continuous tenseler ile bir arada bulunabilir.

Örnek: He is still talking. (Hâlâ konuşuyor.) – Present Continuous

Örnek: They were still preparing when I arrived. (Ben geldiğimde halen hazırlanıyorlardı.) – Past Continuous

  • Since: “Since”, çeşitli perfect tenselerle kullanılabilen bir başka zaman kelimesidir.

Örnek: She has lived here since 2010. (2010’dan beri burada yaşıyor.) – Present Perfect

Örnek: He had known her since childhood. (Onu çocukluktan beri tanıyordu.) – Past Perfect

  • Until: “Until” kelimesini hem past, hem de future tenselerle kullanabiliriz.

Örnek: I slept until 10 AM today. (Bugün sabah 10’a kadar uyudum.) – Past Simple

Örnek: I will stay here until my friend arrives. (Arkadaşım gelene kadar burada duracağım.) – Future Simple

Bunlar, farklı tenselerle kullanılabilen İngilizce zaman ifadelerine başlıca örnekler. Elbette daha fazlası da mevcut, fakat maalesef tüm zaman kelimelerinin bütün kullanımlarını sıralamaya bir makale yetmez. Dolayısıyla tekrardan sizlere önerimiz, bolca örnek cümle okumamız ve blogumuzdaki yazılarımıza göz atmanız. İngilizce tense alıştırmaları içeriğimiz size bu konuda özellikle yardımcı olacaktır!

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

İngilizcede zaman kelimeleri cümlenin neresine gelir?

İngilizce zaman ifadelerini cümlenin tam olarak neresine yerleştireceğimiz de önemli bir soru. Hemen kısaca cevaplayalım.

Aslına bakarsanız cevap oldukça basit. Zaman kelimeleri, genellikle cümlenin sonuna veya başına gelirler. Örneğin:

  • Yesterday, I went to the park. (Dün parka gittim.)
  • She visited her grandma last week. (Geçen hafta büyükannesini ziyaret etti.)

Ancak tabii ki dikkat etmemiz gereken bazı durumlar da söz konusu. Bazı zarflar, özellikle de sıklık zarfları, İngilizce zaman ifadeleri olarak kullanıldıklarında cümlenin ana fiilinden önce gelirler. Eğer varsa, auxiliary verbden de sonra gelirler. İşte örnekler:

  • I always do my homework on time. (Ödevlerimi hep zamanında yaparım.)
  • I have never eaten Japanese food. (Hiç Japon yemeği yemedim.)

İngilizce zaman kelimeleri: Sıkça sorulan sorular

İşte İngilizce zaman ifadeleri hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Zaman işaretleri neden kullanılıyor?

Zaman işaretleri, bir eylemin ne zaman gerçekleştiğini, ne zaman gerçekleşeceğini veya an itibariyle gerçekleşmekte olduğunu anlamamıza yarar. Bu sayede cümlede hangi tense’i kullanacağımız hakkında ipucu verirler.

Basit geçmişin zaman işaretleri nelerdir?

Past simple zaman kelimelerine örnekler arasında yesterday, ago, in (yıl), last month / week / year gibi kelimeler ve kalıplar yer alır.

Gelecek zamanın zaman işaretleri nelerdir?

Future tense zaman kelimeleri arasında tomorrow, soon, in (gelecekteki bir yıl / ay), later, from (gelecekteki bir zaman), by (gelecekteki bir zaman) gibi kelimeler ve kalıplar bulunur.

İngilizce zaman kelimeleri: Test!

İngilizce zaman ifadeleri konu anlatımımızın sonuna geldik. Şimdi ise kendimizi sınama zamanı! Bakalım kaç soruyu doğru yapacağız?

My mom ___ wakes up early in the morning.
We ___ an amazing movie yesterday.
They ___ married since 2005.
They talked quietly ___ the baby was sleeping.
He ___ the car by the time we leave.
She ___ studying at the moment.
He ___ the project when I called.
Spain ___ the World Cup in 2010.
They ___ at the beach every summer.
I ___ to him.
Yanıtlara Bak

Novakid’le tanışın!

İngilizce konuşurken zaman kelimeleri gibi ipuçları oldukça işimize yarayacak. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi, yalnızca kelimelere güvenerek dil hakkında tam bir anlayış geliştiremeyiz. Gerçekten dile hakim olmak istiyorsak, onu yaşamalıyız. Novakid’de eğlence dolu online İngilizce derslerimizde çocuklara bu fırsatı sunuyoruz. Üstelik deneme dersimiz ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.