Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
16.05.2024
Time icon 7 min

11 yaş çocuk gelişim özellikleri nelerdir? 11 yaşındaki çocuğun gelişimi nasıl olmalıdır?

Table of contents

Her ebeveyn, zaman geçtikçe çocuğun büyüdüğünü, duygularının, davranışlarının ve düşüncelerinin değiştiğini fark edecektir. Bütün bunlar, çocuk gelişimi sürecinin doğal bir parçasıdır. Çocuk gelişim özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak, ebeveynlerin çocuklarına destek olmasına yardımcı olur.

Çocuk gelişiminde merak edilen bir konu da 11 yaş gelişim özellikleridir. Çoğu ebeveyn, 11 yaşındaki bir çocuğun artık giderek olgunlaştığını ve buna bağlı olarak bazı yetenekler ve huylar edindiğini görecektir. Bu kabiliyetlere ve önemli gelişmelere çocuk gelişiminde kilometre taşı adı da verilir.

Siz de 11 yaşındaki çocuğunuzun gelişim özellikleri hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız doğru yere geldiniz. Bu yazımızda “11 yaşındaki çocuk neler yapabilir?”, “11 yaşındaki çocuk neleri anlar?” gibi 11 yaş özellikleri hakkında merak edilen soruları cevapladık. 11 yaş kilometre taşlarını detaylarıyla açıkladık.

Konuyu daha organize bir şekilde anlamanıza yardımcı olmak için 11 yaş gelişim özelliklerini fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlara bölerek inceledik. Üstelik bunu yaparken ebeveynler için bazı pratik tavsiyelere de yer verdik. O halde haydi başlayalım!

11 yaş gelişim özellikleri: Fiziksel gelişmeler

11 yaş özelliklerinden bahsetmeye en gözle görülür alandan, yani fiziksel gelişmelerden başlayalım. 11 yaşındaki bir çocuğun bedeninde ne gibi değişiklikler olacağından, motor becerilerinin nasıl şekilleneceğinden, ne gibi fiziksel ihtiyaçları olacağından bahsedelim. İşte fiziksel gelişim alanında 11 yaş özellikleri:

  • Çocuklarda “büyüme dalgaları” görülmesi

11 yaşı, çocuklar için “ergenliğin eşiği” olarak niteleyebiliriz. Bu da demek oluyor ki ergenliğin giderek yaklaşmasıyla, hatta bazı çocuklar için zaten başlamış olmasıyla birlikte, çocuğun fiziksel gelişiminde büyük bir hızlanma görülür.

Fiziksel alanda 11 yaş gelişim özellikleri, kız çocuklarında erkek çocuklarına kıyasla daha belirgin olabilir. Bunun sebebi kız çocuklarda ergenliğe giriş yaşının genelde 10 yaş civarına denk gelmesi, dolayısıyla 11 yaşta ergenliğin zaten başlamış olmasıdır. Ancak bu elbette erkek çocuklarda fiziksel olarak 11 yaş özelliklerinin zayıf olduğu anlamına gelmez. Birçok erkek çocukta da bu yaşta büyük fiziksel değişiklikler görülebilir.

11 yaş çocuk gelişiminin bu özelliği, çocuklarda boy kilo oranındaki keskin değişikliklerle kendini gösterebilir. Bu yaşta hem kiloda hem de boyda artış oranının büyük ölçüde artması beklenir. Dediğimiz üzere, bu durum özellikle de kız çocukları için geçerlidir.

  • Yazı yazma kabiliyetinde gelişme

11 yaş gelişim özellikleri arasında ince motor kabiliyetlerinin fark edilir şekilde gelişmesi de yer almaktadır. Bu yaştaki bir çocuk, parmaklarındaki ufak kas gruplarını öncesine kıyasla daha rahat kontrol edebilir. Bu da en başta yazı yazma becerisinde gelişme şeklinde kendini gösterir.

11 yaş çocuklar, genellikle okunaklı bir şekilde yazı yazabilirler. Elbette bu yeteneğin gelişmesine okulda alınan eğitim de büyük katkı sağlar. 11 yaş çocuğunun yazı yazabilme becerisini etkili bir şekilde geliştirebilmek için çocuk sık sık yazı yazmaya teşvik edilmelidir. Belki de 11 yaşındaki çocuğunuza hediye olarak güzel bir kalem seti ve severek dolduracağı bir defter almayı düşünebilirsiniz!

  • Uyku ve yeme alışkanlıklarında değişiklikler

Ebeveynlerin mutlaka fark edeceği 11 yaş gelişim özelliklerine bir örnek, çocuğun uyku ve yeme alışkanlıklarında yaşanabilecek değişikliklerdir. Bahsettiğimiz üzere, 11 yaş bir nevi “ergenliğin eşiği” olarak görülebilir. Bu da büyümede hızlanmanın yanı sıra çocuğun bedeninde giderek artan bir enerji ihtiyacı demektir.

11 yaş çocuğu, tabii ki her yaştaki çocuk gibi fiziksel olarak epey aktif olacaktır. Bu aktifliğin gerektirdiği enerjiyi karşılamak için de yeterli miktarda beslenmesi gerekecektir. Dolayısıyla ebeveynler, 11 yaş çocuğun gelişimine destek olmak için sağlıklı beslenme konusunda bilgi edinmelidir.

Buna ek olarak, çocuğun büyümesi uyku ihtiyacına da yansıyacaktır. Bildiğimiz üzere büyüme hormonu, en yoğun olarak uyku esnasında salgılanır. Bu da demek oluyor ki 11 yaşındaki çocuk hem enerji için, hem de vücudunun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için fazladan uykuya ihtiyaç duyabilir.

11 yaş gelişim özellikleri: Bilişsel gelişmeler

11 yaş gelişim özellikleri listemize, çocuğun bilişsel gelişimi ile devam edelim. Ebeveynlerin mutlaka merak edeceği bir konu, çocuklarının zekasının gelişimidir. Peki 11 yaşındaki bir çocuk neleri anlayabilir? 11 yaş çocuğu neleri düşünebilir? Haydi inceleyelim:

  • Öz denetim yapabilme

Bilişsel alanda 11 yaş özellikleri arasında en önemli unsurlardan biri, çocukta öz denetim kabiliyetinin şekillenmeye başlamasıdır. Bir diğer şekilde diyecek olursak 11 yaş çocuğu, duyguları üzerine hiç düşünmeden hareket etmek yerine, hareketlerini akıl süzgecinden geçirerek planlayabilmeye başlayacaktır. Çocuk, bazı şeyleri yapmaktan kendi kendine vazgeçebilecektir.

  • Matematiksel düşüncede gelişme

11 yaş gelişim özelliklerine, çocukların matematiksel zekasında artış görülmesi de dahildir. Aslına bakarsanız biliyoruz ki okula yazılmalarından itibaren çocukların matematik becerileri oldukça keskin bir şekilde artar. Ancak 11 yaş, hem okuldaki hem de genel bilişsel gelişimdeki ilerlemeler sebebiyle matematiksel düşünce için özellikle önemlidir.

11 yaş çocuğun; oran / orantı, negatif sayılar, değişkenler gibi matematiksel kavramları anlamaya başlamasını bekleyebilirsiniz. Elbette bu becerileri desteklemek için çocuklar için matematik bilmeceleri çözmek de oldukça iyi bir fikir olacaktır!

  • Karar alma kabiliyetinde gelişme

Bilişsel gelişim alanında oldukça önemli bir diğer 11 yaş özelliği de çocuğun karar alma kabiliyetinde görülen gelişmedir. Biliyoruz ki çocuklar genellikle karar alırken düşüncelerini uzun uzun mantık süzgecinden geçirmek yerine duygularını dinleyip anlık olarak hareket etmeyi tercih ederler. Ancak 11 yaşta bu durum tersine dönmeye başlayabilir.

11 yaş çocuğu, henüz tam olarak olmasa da kafasında bir iyi / kötü ayrımı geliştirmeye başlayacaktır. Buna bağlı olarak çocuk, davranışlarını “doğru” ve “yanlış” olarak gözden geçirip buna göre karar alacaktır. Aynı zamanda çocuğun kararları geleceğe yönelik de olabilecektir. Bu, az önce bahsettiğimiz öz denetim kabiliyetiyle de doğrudan ilgilidir.

11 yaş gelişim özellikleri: Duygusal gelişmeler

Şimdi de duygusal alanda görülen 11 yaş gelişim özelliklerinden bahsedelim. 11 yaş çocuğu neler hisseder? 11 yaşındaki çocuğun genel duygu durumunun nasıl olmasını beklemeliyiz? İşte bu tarz soruları cevaplamak için bilmemiz gereken 11 yaş özellikleri:

  • Bireysellik duygusunda yoğunlaşma

Özellikle de ergenliğe yaklaştıkça çocuklarda bireysellik duygusunun kuvvetlendiğini hepimiz biliyoruzdur. Bu durum 11 yaş gelişim özelliklerine de yansımaktadır. 11 yaşındaki bir çocuğun, öncesine kıyasla daha özgür hissetmek istemesi normaldir. Çocuk, kendi kendine karar almak ve kendini çeşitli şekillerde ifade etmek isteyebilir.

  • Ebeveynlerden fiziksel ilgi isteğinde azalma

Duygusal alanda bir başka 11 yaş özelliği ise, ebeveynlerden fiziksel ilgi görme ihtiyacının ve isteğinin azalmasıdır. Ergenliğin de etkisiyle çocuk, bedeninde daha fazla kontrol sahibi olacaktır. Bu da ebeveyn müdahalesinin gerekliliğini giderek azaltır.

  • Hobilere ve kişisel ilgi alanlarına ilgide artış

Bireysellik isteğine bağlı olarak, 11 yaş çocuğunun ilgi alanlarına ve hobilerine daha fazla odaklanmasını da bekleyebilirsiniz. Ancak bu elbette çocuğun bir anda yalnızlığı tercih edeceği anlamına gelmez. Ebeveynler, bu vakitte çocuğun kabiliyetlerine doğru bir şekilde destek olarak yetenekli çocuklar yetiştirebilirler.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

11 yaş gelişim özellikleri: İletişimsel gelişmeler

Son olarak, 11 yaş gelişim özellikleri listemizde iletişimsel alanda görülen özelliklerden bahsedelim. 11 yaş çocuğu kendini nasıl ifade edebilir? Kendisine söylenen şeylerden neler anlar? 11 yaş çocuğu neleri konuşur? Bu soruları cevaplarken işimize yarayacak 11 yaş özellikleri işte bunlar:

  • Duruma göre farklı konuşma tarzları geliştirme

11 yaş çocuğu, içinde bulunduğu duruma ve ortama göre konuşma şeklini değiştirebilir. Örneğin arkadaşları arasında kendilerine özgü kelimeler kullanıp şakalar yaparken, ders esnasında veya yetişkinlerin çoğunlukta olduğu bir ortamda daha saygılı konuşup kelimelerini özenle seçebilir. Fakat elbette çocuğun her ortamda kendini rahatça ifade edebilmesi için aile ortamında efektif iletişim becerilerini edinmesi de önemlidir.

  • Konuları farklı bakış açılarından tartışabilme

11 yaş civarında çocuklarda eleştirel düşünme becerisi, biraz daha yerine oturmuş olacaktır. Bu da 11 yaş çocuğunun çeşitli konuları farklı bakış açılarına göre tartışabilmesi anlamına gelir. Tıpkı münazara etkinliğinde olduğu gibi, çocuk kişisel olarak inanmadığı görüşleri anlayıp üzerine konuşabilir.

  • Başkalarının yorumlarını önemseme

İletişimsel alanda 11 yaş özelliklerine, çocuğun etrafındakilerden duyduğu yorumları dikkate almaya başlaması da dahildir. 11 yaş çocuğu konuşurken yalnızca kendi dediklerine dikkat etmeyip, aynı zamanda karşı tarafın dönütlerini de dikkate alıp iletişimi buna göre şekillendirebilir.

11 yaşındaki çocukla neler yapılabilir?

11 yaş çocuk gelişim özelliklerini fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlarda inceledik. Şimdi de bu bilgilerimizi pratiğe dökebilmek adına bazı etkinlik fikirlerinden bahsedelim. İşte 11 yaş gelişim özelliklerini desteklemek için aktiviteler:

  • Deneme yazmak: 11 yaş çocuğunun yazı yazma kabiliyetinin gelişeceğini söylemiştik. Bu yeteneği desteklemek için çocukla beraber ilginç bir konu seçip bunun üzerine bir deneme yazabilirsiniz. Bu yaş için genellikle 250 kelime civarı denemeler yeterli olacaktır.
  • Matematik problemleri çözmek: 11 yaş özelliklerinde matematiksel zekada artışın bulunduğunu gördük. Çocuğu bu alanda desteklemek için birlikte matematik problemi çözmek iyi bir fikirdir. Üstelik bu, aynı zamanda çocuğun akademik alandaki başarısını da artıracaktır.
  • Münazara yapmak: 11 yaşındaki çocuğun eleştirel düşünme becerilerinin biraz daha yerine oturmuş olacağından bahsettik. Bu becerileri daha da ilerletebilmek için çocuklar arasında ufak bir münazara düzenlemek oldukça eğlenceli bir etkinlik olur. Bu etkinliği düzenlerken çocuklar için münazara konuları yazımıza göz atabilirsiniz!

11 yaş çocuk gelişimi: Sıkça sorulan sorular

İşte 11 yaş çocuk gelişim özellikleri hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

11 yaşındaki çocuk neler yapabilir?

11 yaşındaki çocuk güzel yazı yazabilir, iyi / kötü ayrımını yapmaya başlayabilir, karşıdakinin yorumlarını dikkate alabilir, ortama göre konuşma tarzını değiştirebilir ve kendisi için eğlenceli hobiler ve ilgi alanları bulabilir.

11 yaş hangi gelişim dönemi?

11 yaş, ikinci çocukluk yani diğer adıyla ilkokul döneminin bir parçası olarak kabul edilir.

11 yaş çocukla ne yapılır?

11 yaş çocukla deneme yazmak, matematik problemi çözmek, münazara yapmak gibi etkinlikler düşünülebilir. Etkinlikler çoğunlukla çocuğun geniş kapsamlı düşünce becerilerini destekleyecek nitelikte olmalıdır.

Novakid’le tanışın!

Çocuk gelişimine katkı sağlayan en önemli aktivitelerden biri, İngilizce öğrenmek. Novakid’de uzman eğitmenlerimizin verdiği online İngilizce derslerinde çocuklara eğlence dolu ve aktif bir öğrenme deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.